Acasă Externe Rep. Moldova: Doi ani de când Republica Moldova a semnat Acordul de...

Rep. Moldova: Doi ani de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE

DISTRIBUIȚI

Comanescu - Timofti - Harlem Désir144768 – 17062016 –  Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, efectuează în perioada 16 – 17 iunie 2016, o vizită în Republica Moldova, împreună cu secretarul de Stat pentru Afaceri Europene din Ministerul Afacerilor Externe şi Dezvoltării Internaţionale al Republicii Franceze, Harlem Désir.

Vizita, realizată la inițiativa ministrului român, are loc într-un moment cu semnificaţie particulară pentru agenda europeană a Chişinăului, marcat de împlinirea, la 27 iunie, a doi ani de la semnarea, de către Republica Moldova, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum şi de apropiata intrare în vigoare, în integralitatea sa, a Acordului menţionat (la 1 iulie 2016).

În cursul primei zile la Chişinău, oficialii român şi francez au fost primiţi de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi au avut o întâlnire cu prim-ministrul Pavel Filip și alți membri ai Cabinetului.

Ministrul Comănescu a transmis, în ambele întrevederi, un mesaj clar şi hotărât de susţinere pentru agenda europeană a Republicii Moldova, pentru fructificarea de către statul vecin a oportunităţilor degajate în actualul stadiu al relaţiei cu Uniunea Europeană. Rezultatele înregistrate în ultimele luni în planul reformelor şi al implementării Acordului de Asociere cu UE vin în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova şi ale partenerilor europeni.

“Ca Partener Strategic al Republicii Moldova şi Stat Membru al UE, România este nemijlocit interesată de asigurarea sustenabilităţii, credibilităţii şi profunzimii procesului de reforme, de consolidarea stabilităţii şi de dezvoltarea de ansamblu a statului vecin. Aceste procese se susţin reciproc, produc beneficii tangibile pentru cetăţeni şi conferă substanţă şi credibilitate proiectului european al Republicii Moldova,” a menţionat ministrul Lazăr Comănescu.

Oficialul român a îndemnat la menţinerea ritmului de implementare a reformelor, cu precădere în domenii importante pentru buna funcţionare a statului şi recâştigarea încrederii propriilor cetăţeni, precum reforma justiţiei şi a administraţiei publice, stabilizarea situaţiei economice, lupta împotriva corupţiei, ameliorarea cadrului investiţional şi a mediului de afaceri.

“Nu există altă cale care să asigure dezvoltarea democratică şi economică în beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”, a subliniat ministrul Lazăr Comănescu. Pe aceste baze, a arătat oficialul român, Europa va răspunde pozitiv progreselor Chişinăului şi va acorda sprijinul care va fi necesar pe drumul apropierii de Uniunea Europeană.

În a doua zi a vizitei, ministrul Lazăr Comănescu și secretarul de Stat Harlem Désir vor avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, convorbiri cu Andrei Galbur, viceprim-ministru, ministrul de Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, precum şi întâlniri cu reprezentanţi ai forţelor politice de opoziţie, respectiv ai societăţii civile. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.