Acasă Opinii/Analize UNPR după UNPR

UNPR după UNPR

DISTRIBUIȚI

Editorial Sorin Roșca Stănescu

144919 – 28062016 – Acest partid își dă obștescul sfârșit. Sub ochii noștri. Nici nu a început bine săptămâna și a și dispărut grupul parlamentar UNPR din Senat. În timp ce PNL negocia cu sigla sau cu firma sau cu carcasa, PSD, mult mai practic, îi extrăgea conținutul bucată cu bucată. Castelul de nisip se prăbușește sub ochii noștri. Dar atenție, spiritul UNPR va dăinui.

Pe cine îmbrățișează, om la om, PSD? Cu cine a încercat să se alieze PNL? Cu un partid despre care și unii și alții au afirmat, de-a lungul ultimilor ani, următoarele: că este o oaste de strânsură. Cu indivizi acroșați din diverse formațiuni politice, momiți fiind cu diverse avantaje, evident mai importante și mai relevante decât doctrina partidului din care au plecat; Că este un partid al corupților. Pentru că, rând pe rând, cei care au intrat sub vizorul organelor de cercetare penală și au devenit incomozi în propriile partide s-au vărsat în formațiunea lui Oprea; Că este un partid șantajist. Pentru că, indiferent cu cine s-au aflat în alianță, PDL, PSD și, pe termen foarte scurt, PNL, UNPR-iștii au exercitat presiuni, pentru a obține avantaje disproporționate cu forța reală a partidului; Că este un partid care clamează, în mod demagogic, interesul național. În timp ce, în realitate, el nu constituie altceva decât o sumă a intereselor personale; Și că, în fine, este singurul partid care nu și-a câștigat legitimitatea prin participarea la vreo rundă a alegerilor parlamentare.

Acestea fiind acuzele aduse practic de toată lumea partidului numit UNPR, acuze care, în totalitate, stau și astăzi în picioare, liberalii au crezut de cuviință că este bine să facă o alianță cu această formațiune, creată de cel mai reușit produs al serviciilor secrete, domnul Gabriel Oprea. Moment în care decalogul PNL, adică faimosul set de principii și de reguli de natură etică, și-a luat vacanță. De această dată, vacanța mare. Pentru că vacanța mică fusese luată anterior. Atunci când partidul a decis să-i susțină, în secret, pe anumiți “independenti”, oficial retrași din formațiune pentru că nu mai corespundeau unor reguli. Sau atunci când, pe listele de candidați, liberalii au uitat să treacă procentele promise de tineri, de femei și de politicieni noi extrași din societatea civilă.

Dar și această recreație e pe cale să ia sfârșit. Nu fiindcă PNL s-ar fi deșteptat la vârf și ar fi realizat, dincolo de cursa imorală în care a intrat, faptul că este un adevărat act sinucigaș ca, după ce nu ai reușit să duci până la capăt o fuziune – între vechii și noii liberali -, să-ți mai propui încă o fuziune cu partidul moșit de Gabriel Oprea. Două fuziuni începute și neterminate într-un an electoral. Două poziții simultane de spagat ar fi fost nu bomboana, ci bombă pe colivă PNL. Numai că nu din acest motiv au eșuat tratativele cu UNPR, ci pur și simplu pentru că, mai agil decât PNL, PSD le-a tras liberalilor covorul de sub picioare. Acroșând, om cu om, UNPR-ul până când nu a mai rămas nimic din el.

Dar atenție, chiar dacă, într-o bună zi, dispare ca partid, spiritul UNPR nu moare. Vom vedea. Vom vedea cum, mai târziu, alți traseisti, alți penali, alți oameni ai interesului personal, clamând interesul național, se vor regrupa într-o nouă formațiune politică. Cu care unul sau altul dintre marile partide se va grăbi să bată palma. Evident, în interes național. Sursa: CorectNews – http://www.corectnews.com/politics/unpr-dupa-unpr

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.