Acasă Politic București: Cutia Pandorei

București: Cutia Pandorei

DISTRIBUIȚI

 – 145400 – 26072016 – Ministerul Justiţiei vrea să deschidă depozitul în care zac secretele magistraților (și nu numai) din România, Raluca Prună propunând inventarierea şi desecretizarea, în situaţiile în care este posibil, a arhivei SIPA, fost serviciu secret la Justiţie. Intenţia apare într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul ministerului. 

În arhiva Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) se regăsesc dosarele de personal ale foștilor angajați ai D.G.P.A., documente identificate cu valoare istorică, care se predau către Arhivele Naționale și documentele clasificate, respectiv acele documente pentru care s-a dispus distrugerea, care se predau structurii de securitate a Ministerului Justiției.

În prezent, arhiva fostei D.G.P.A. (Direcția Generală de Protecție și Anticorupție) se află, sub sigiliu, în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi cuprinde ”atât dosare de personal, cât şi alte documente specifice”.

Ministerul Justiției precizează că, de la data desfiinţării D.G.P.A. şi până în prezent, ”au fost înregistrate la Ministerul Justiţiei o serie de solicitări fie din partea societății civile – de clarificare a acestui aspect, fie din partea unor justiţiabili – motivați de necesitatea probării cererilor adresate unor instanțe judecătorești în exercitarea drepturilor lor, de punere la dispoziţie a unor documente din arhiva fostei D.G.P.A., fără ca aceste solicitări să poată fi legal soluţionate, la acel moment, datorită lipsei de temei legal cu privire la instituţia competentă să desigileze şi să inventarieze, respectiv să predea documentele acestei arhive ori să realizeze copii ale acestor documente”.

2016_01_27_ralucaprunaAvând în vedere faptul că nu a mai fost emis un act normativ de prorogare a termenului prevăzut în Hotărârea Guvernului nr.127/2006, la nivelul Ministerului Justiţiei s-a apreciat că ar fi necesară emiterea unui nou act normativ, cu aceeaşi valoare, care să constituie temei pentru desigilarea arhivei fostei D.G.P.A., inventarierea acesteia, accesarea documentelor de interes pentru justiţiabili şi distribuirea, respectiv predarea documentelor  către autorităţile competente”, a precizat ministerul Justiției.

Există însă și o categorie specială de documente, note întocmite sub conducerea foștilor șefi ai SIPA proveniți din structurile Securității – Marian Ureche și Dan Gheorghe. Este vorba despre informații compromițătoare la adresa magistraților și alte lucruri asemănătoare care erau arhivate electronic, dar care au fost distruse, după cum susține Marius Oprea, consilier al prim-ministrului, argumentând că s-au găsit urme privind ștergerea acestora din computere. Surse autorizate din apropierea serviciilor de informații afirmă însă că există duplicate în format electronic, iar foștii lucrători ai SIPA le pot folosi în continuare pentru a șantaja sau intimida persoane onorabile din mediul magistraților și nu numai. Consilierul premierului crede că “este rolul Serviciului Român de Informații să-i supravegheze pe acești foști, dacă vrea să preîntâmpine astfel de situații”.

Surse demne de încredere susțin că SIPA strângea date și despre lideri ai societății civile și despre ziariști “fiindcă ele conțineau inclusiv detalii despre viața privată care puteau fi folosite la nevoie pentru a-i influența sau șantaja”. E posibil ca în arhiva SIPA să fie și documente despre politicieni.

Istoria SIPA

  • În 1991, ministrul de Justiție Mircea Ionescu-Quintus a înființat prin ordin ministerial Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), ca structură departamentală în subordinea Direcției Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări și controla infracțiunile cu implicații majore din penitenciare.
  • În 1997, sub mandatul ministrului Justiției Valeriu Stoica, SIPA a trecut, tot printr-un ordin al ministrului, în subordinea directa a ministrului Justiției, care dorea ca acest serviciu secret să se ocupe și de protecția magistraților.
  • În 2003, din cauza scandalurilor din presă care arătau că la vârful SIPA au fost numiți foști lucrători ai Securității, iar serviciul era suspectat că face poliție politică, SIPA s-a transformat în Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA) și era obligată sa prezinte rapoarte de activitate Parlamentului.
  • În 2006, la începutul anului, Monica Macovei desființează serviciul din motive de abuzuri.

La finele lui 2006, ministrul Justiției înființează Direcția pentru Prevenirea Criminalității în Mediul Penitenciar (DPCMC), o structură în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu argumentul că o structură informativă de acest fel este necesară pentru a preveni acțiuni ilegale pregătite în închisori.

 Arhiva SIPA va fi inventariată de o comisie care își va desfășura activitatea pe o perioadă de maxim șase luni. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.