Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Dialogul UE cu Turcia trebuie să înceteze

București: Dialogul UE cu Turcia trebuie să înceteze

DISTRIBUIȚI

Norica Nicolai145286 – 19072016 –  Dialogul Uniunii Europene cu Turcia trebuie să înceteze, dacă Ankara va reintroduce pedeapsa cu moartea, după lovitura de stat eşuată. O spune la RFI europarlamentarul Norica Nicolai (grupul ALDE). Ea crede că s-ar impune un summit extraordinar şi afirmă că Parlamentul European poate să adopte o rezoluţie de urgenţă pe tema Turciei.

Norica Nicolai crede că pedeapsa capitală va fi reintrodusă în Turcia: ”Sunt absolut convinsă că după ce s-a întâmplat cu parlamentarii Opoziţiei, Parlamentul fidel preşedintelui Erdogan va aproba această pedeapsă capitală, asta şi doreşte de fapt Erdogan, condamnarea şi lichidarea opozanţilor politici, în special a celor care provin din armată”.

Ce consecinţe ar avea o reintroducere a pedepsei capitale asupra relaţiei Turciei cu UE? ”Din punctul meu de vedere, actuala deschidere pe care Bruxellesul a avut-o faţă de Turcia, încercarea de a deschide noi capitole de negociere, acordul cu Turcia pe migraţie a fost o foarte mare eroare. Cred că trebuie să înceteze imediat orice dialog cu Turcia în aceste condiţii”, declară europarlamentarul.

Întrebată cum califică miile de arestări şi numărul mare de concedieri, inclusiv în rândul magistraţilor, după lovitura de stat eşuată din Turcia, Norica Nicolai a răspuns: ”Este o formă de represiune absolut incorectă şi nedreaptă, pentru că nu am văzut implicarea acestor persoane în lovitura de stat, ceea ce ar fi putut justifica o atitudine mai dură din partea lui Erdogan şi a apropiaţilor, ci dimpotrivă, o vendetă politică fără preceden”.

Deputatul european crede că s-ar impune un summit extraordinar pe tema Turciei: ”În acest moment, cred că s-ar impune un summit extraordinar, pentru că toată lumea va fi afectată pe diverse componente în această relaţie UE – Turcia, inclusiv în ceea ce priveşte prezenţa Turciei în NATO şi deci din punct de vedere securitar. Eu cel puţin înclin spre o relaţie fermă. Orice cedare făcută regimului Erdogan în acest moment poate duce la prezenţa unor mişcări islamiste în întreg flancul sudic al Uniunii Europene”.

Ce poate face Parlamentul European? ”Parlamentul European poate adopta o rezoluţie de urgenţă, prin care să-şi exprime poziţia politică şi să ceară un anumit tip de conduită Comisiei. Nimic mai mult. Competenţele noastre sunt foarte limitate în materie de politică externă, noi nu putem lua decizii, deşi Serviciul de Acţiune Externă funcţionează, dar politica externă este încă de competenţa statelor membre”, precizează Norica Nicolai. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.