Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Experții au venit, au văzut, au recomadat și au plecat

București: Experții au venit, au văzut, au recomadat și au plecat

DISTRIBUIȚI

spital145110 – 08072016  –  O echipă de experți ai Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) a vizitat România în perioada 4 – 7 iulie pentru a discuta aspecte legate de detectarea, supravegherea, prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și alți actori implicați.

Vizita a reprezentat un răspuns la o cerere adresată de ministrul Vlad Voiculescu în contextul provocărilor cu care se confruntă România și al eforturilor de elaborare a unei strategii comprehensive în acest domeniu. Scopul l-a reprezentat o facilitare a înțelegerii situației din țară.

În timpul vizitei, experții ECDC au putut observa exemple de bune practici, dar și arii care ar putea beneficia de pe urma unor ameliorări. Echipa ECDC a constatat și existența unei puternice voințe politice pentru îmbunătățiri în domeniu. Pe baza discuțiilor avute și a observațiilor făcute, echipa ECDC a identificat direcții care ar putea fi luate în considerare pe termen scurt și mediu în planul de acțiuni al autorităților române. Acestea au legătură cu creșterea gradului de conștientizare și promovarea unei mai bune înțelegeri a infecțiilor nosocomiale și a măsurilor de control începând cu igiena mâinilor, implicarea staff-ului spitalelor, a pacienților, aparținătorilor, publicului general și presei,  susținerea unui climat în care spitalele nu sunt stigmatizate din cauza raportării infecțiilor nosocomiale, ci încurajate de minister, presă și alți actori pentru a învăța din situația actuală și pentru a imbunătăți situația lor, organizarea unor module de training pentru diferite categorii de personal care lucrează în spitale, implementarea unui sistem integrat de raportare (atât epidemiologic, cât și microbiologic) care poate furniza date pentru acțiuni directe și imediate și pentru evaluare la nivel de spital. Datele pot servi apoi la stabilirea unor trenduri naționale și comparații internaționale la nivelul ministerului și îmbunătățirea standardelor microbiologice și a protocoalelor de monitorizare a infecțiilor nosocomiale și stabilirea unei funcții de referință microbiologică pentru identificarea unor tulpini neobișnuite, confirmarea profilului de rezistență la antibiotice și caracterizarea tulpinilor bacteriene implicate în focare de infecții nosocomiale.

 De asemenea, s-a discutat despre întărirea rolului comitetelor multidisciplinare de control al infecțiilor nosocomiale la nivel de spital și la nivel național în cadrul cărora toți actorii sunt stimulați să contribuie la schimbare. O finanțare adecvată pentru activitățile de control al infecțiilor trebuie să fie asigurată, implementată și evaluată. Finanțarea suplimentară a controlului infecțiilor ar putea genera o recuperare rapidă a acesteia și în economii viitoare rezultate din scăderea incidenței de infecții nosocomiale.

Ministrul Sănătății a salutat aceste recomandări și concluzii și a subliniat determinarea ministerului de a continua cu elaborarea strategiei naționale de combatere a infecțiilor nosocomiale. Acestei idei se vor regăsi în documentul la care ministerul lucrează în prezent, iar varianta finală a acestuia va primi consultanță științifică din partea ECDC, inclusiv în ceea ce privește utilizarea prudentă și judicioasă a antibioticelor. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.