Acasă Economie București: Politicienii își aduc aminte de familiile nevoiașe

București: Politicienii își aduc aminte de familiile nevoiașe

DISTRIBUIȚI

Cornelia-Negruţ – 145443 – 28072016 – Deputatul ALDE Cornelia Negruţ a primit răspuns la interpelarea parlamentară adresată ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice ce a avut ca obiect combaterea sărăciei copiilor din România.

Un recent studiu al World Vision România a relevat o situaţie îngrijorătoare în care se află copiii din ţara noastră. Astfel, 225.000 de copiii români se duc zilnic flămânzi la culcare, iar 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă. Consecinţele acestor realităţi incredibile pentru România mileniului III sunt transpuse în îmbolnăviri grave sau malnutriţie, cu alte cuvinte un pericol iminent pentru viitorul naţiunii noastre. Cercetarea mai arată faptul că marea majoritate a acestor copii nu frecventează şcoala, şi, mai mult, sunt folosiţi de către familii pentru a face rost de bani, fie că muncesc, fie că, mai grav, cerşesc. În acest condiţii, nu mai este de mirare faptul că aproximativ 40% dintre românii de peste 15 ani nu ştiu să citească şi să scrie corect, fapt ce le limitează drastic posibilităţile de angajare. Situaţia este cu atât mai dramatică în mediul rural, unde rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani este de 22%, iar gradul de ocupare al persoanelor cu vârsta între 18 şi 60 de ani este de doar 46%”, a apreciat deputatul maramureşean în documentul oficial înaintat MMFPSPV.

”În condiţiile în care sărăcia nu trebuie să reprezinte un motiv pentru separarea copilului de familie sau afectarea exercitării efective a altor drepturi ale acestuia, cum ar fi acela la sănătate sau educaţie, a devenit necesar ca toate politicile ce vizează educaţia, sănătatea şi serviciile sociale să fie integrate, cu atât mai mult cu cât în contextul socio-economic actual se impune ierarhizarea priorităţilor şi coordonarea eforturilor astfel încât drepturile copilului să fie respectate”, a arătat ministrul Muncii în răspunsul remis deputatului Cornelia Negruţ.

Din perspectiva strategiilor MMFPSPV destinate îmbunătăţirii situaţiei copiilor afectaţi de sărăcie, menţionăm că una dintre măsurile concrete necesare în vederea reducerii sărăciei şi excluziunii sociale este implementarea unui pachet minim de servicii sociale, în conformitate cu prevederile Strategiei Naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2014-2020. Pachetul minim de servicii poate contribui semnificativ la asigurarea incluziunii sociale, prevenirea separării copilului de familie, reducerea abandonului şcolar şi, implicit, evitarea situaţiilor care conduc la degradarea stării de sănătate a copiilor.

dragos-paslaruAm avea astfel asigurate trei dintre cele mai importante drepturi ale copilului – dreptul la educaţie, dreptul la sănătate şi dreptul copilului de a creşte alături de părinţii săi. Această abordare, poate conduce la îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă ale copiilor şi ale familiilor acestora. Pachetul minim de servicii va asigura un nivel minim de acces la servicii sociale de bază (primare) şi securitatea veniturilor pentru populaţia cea mai săracă, cu precădere pentru familii cu copii (contribuind astfel la incluziunea socială şi la reducerea sărăciei)”, a adăugat demnitarul.

Din datele existente la nivelul MMFPSPV, în ceea ce priveşte alocaţia pentru susţinerea familiei, beneficiu de asistenţă socială ce se acordă familiilor cu copii în vârstă de până la 18 ani, ale căror venituri se situează până la 530 de lei/membru de familie, în perioada ianuarie – septembrie 2015, în judeţul Maramureş a fost înregistrat un număr mediu lunar de 6.381 familii beneficiare pentru care au fost alocate sume în valoare de 9.535.193 lei/lună. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional s-a înregistrat un număr mediu lunar de 277.809 familii beneficiare, pentru care au fost acordate sume reprezentând alocaţie pentru susţinerea familiei în valoare de 403.591.879 lei lunar”, a mai spus ministrul Muncii în răspunsul trimis Corneliei Negruţ.

Din păcate, şi acest răspuns este unul total nesatisfăcător. Eu am formulat câteva întrebări punctuale, după cum urmează:1. Care este percepţia MMFPSPV referitoare la studiul World Vision România, respectiv a gradului de veridicitate al acestuia?; 2. Din datele oficiale ale MMFPSPV, care este realitatea privitoare la gradul de sărăcie al copiilor, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Maramureş?; 3. În ce mod afectează nivelul de sărăcie prezenţa acestor copii la cursurile şcolare?; 4. Ce strategii guvernamentale aveţi în vedere pentru diminuarea procentului de copii aflaţi sub limita subzistenţei şi ale familiilor acestora?”. După cum se poate vedea din documentul MMFPSPV, ministrul nu a catadicsit să răspundă exact la întrebările principale, adică să ne prezinte realitatea cu privire la sărăcia copiilor din România, declară deputatul Negruț. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.