Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: ”Privind prin piele”

București: ”Privind prin piele”

DISTRIBUIȚI

Privind prin piele 145204 – 14072016 – Asociația dramAcum împreună cu asociația Köșe, Istanbul anunță avanpremiera spectacolului de teatru ”Privind prin piele” în datele de 17 și 18 iulie de la ora 19.00 la Centrul de Teatru Educațional Replika din București, în cadrul proiectului Istanbul Bucharest by Play. Textul a fost scris de Ayşıl Akşehirli și Alexandru Berceanu în urma celor 40 de interviuri cu romi horahai din Babadag, județul Constanța, romi din cartierele Istanbulului: Sulukule, Kuștepe, Balat și dom, populație de origine romă din estul Turciei din Hatai, Gaziantep, precum și refugiați dom din Siria din estul Turciei.

Piesa transpune elemente de identitate comună, probleme comune ale romilor din cele două țări precum și abuzuri ale statului asupra etnicilor romi sau provocările pe care romii le întâmpină în viața de zi cu zi, provocări regăsite în urma documentării.

Spectacolul spune povestea unei familii care pornește de la ascunderea originii rome și ajunge la asumarea acestei apartenențe. Spectacolul se oprește asupra relației dintre un tată care vrea să își asume identitatea sa și fiica lui care refuză să se identifice cu un trecut pe care nu-l cunoaște. Pe parcursul piesei personajele se confruntă cu stereotipurile culturale, construindu-și identitatea pentru a depăși aceste preconcepții. ”Leyla află că e romă, prietenii o lasă, iubitul o părăsește, toată existența ei a fost o minciună, iar cel mai firesc lucru este autodistrugerea. De când am citit scenariul, Leyla, personajul pe care îl joc a început să mă obsedeze. Îi împrumut ”pielea” ca s-o arăt lumii. Identitatea e ceva fragil. Există și nu există. Sunt romă ca și personajul meu, dar abia la finalul poveștii simt că Leyla îmi seamănă. Poate că e ceva din Leyla în fiecare femeie romă”, spune Mihaela Drăgan, actriță.

Spectacolul este în dublă distribuție cu Mihaela Drăgan și Alina Șerban, respectiv Alexandru Fifea. Fiecare își asumă mai multe roluri pe parcursul spectacolului pentru a spune povestea familiei din anii ’30 până în prezent. Echipa artistică a spectacolului: Alexandru Berceanu – regia, Maria Crețu – scenografie, Golem Studio – visuals, Andreea Duță – coregrafie, Leonard Stoica – muzică, Vlad Ioachimescu – sound design, Fatih Genckal – artist asociat.

Proiectul Bucharest-Istanbul by Play este finanțat în cadrul Programului Cultural București – Orașul Invizibil 2016, desfășurat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Tandem Exchange Turcia. Proiectul va produce și la Istanbul, la Teatrul İkincikat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.