Acasă Life București: Proiect de Lege privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară

București: Proiect de Lege privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară

DISTRIBUIȚI

asistenţă umanitară145085 – 07072016  –  Guvernul României a aprobat un proiect de lege care reglementează cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, urmărind alinierea creșterea eficienței și impactului asistenței pentru dezvoltare și umanitare oferită de România, precum și României la standardele Uniunii Europene în acest sector.

Prin acest proiect de lege Executivul reconfirmă statutul de coordonator al Ministerului Afacerilor Externe în politica națională de cooperare pentru dezvoltare și propune dezvoltarea unei structuri specializate în subordinea acestui minister, care să asigure atât planificarea politică în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, cât şi implementarea acesteia. Structura va îndeplini atribuţii specifice în domeniu, precum programarea bugetului, execuţie bugetară, monitorizare, evaluare şi raportare către organizaţiile internaţionale a acţiunilor întreprinse de România.

Astfel, actul normativ propune constituirea, prin Hotărâre de Guvern, a unui Comitet Consultativ pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, care să coordoneze dialogul dintre instituţiile publice si partenerii relevanţi în domeniu. Din Comitetul Consultativ vor face parte reprezentanţi ai instituţiilor specializate, ai societăţii civile, mediului academic şi mediului de afaceri.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va elabora, cu consultarea Comitetului Consultativ, Programul multianual strategic de cooperare pentru dezvoltare, pe o perioadă de patru ani. Programul va cuprinde prioritățile tematice și geografice de cooperare pentru dezvoltare și asistență umanitară, precum și modalitățile de implementare, și va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului.

Totodată, MAE va elabora Planul anual de cooperare pentru dezvoltare, document de planificare a activităților României în cadrul politicii de cooperare pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru anul aferent exercițiului financiar.

Planul se elaborează după consultarea Comitetului Consultativ și se supune aprobării guvernului prin notă de informare.

Cooperarea internaţională pentru dezvoltare are misiunea de a susţine creşterea economică şi socială a statelor în necesitate, contribuind la reducerea sărăciei, îmbunătăţirea nivelului de trai, respectarea drepturilor omului, apărarea păcii şi securităţii şi dezvoltarea statului de drept.

Asistenţa umanitară constă în ajutorarea statelor în caz de dezastre naturale, conflicte armate, foamete, malnutriţie sau alte situaţii de urgenţă. Prin asistenţă umanitară se urmăreşte apărarea deminităţii umane, salvarea de vieţi omeneşti şi îndepărtarea suferinţei oriunde se constată.

În prezent, implementarea politicii de cooperare pentru dezvoltare de către România este reglementată prin Legea nr. 404/2006 privind finanțarea asistenței pentru dezvoltare din cadrul politicii naționale de cooperare internațională pentru dezvoltare și prin Hotărârea Guvernului nr. 1052/2011 privind reglementarea acțiunilor specifice aferente finanțării asistenței din cadrul politicii naționale de cooperare internațională pentru dezvoltare. –  PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.