Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Se reglementează serviciul de radioamatori

București: Se reglementează serviciul de radioamatori

DISTRIBUIȚI

radioamatori 145354 – 22072016 –  Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat spre consultare publica proiectul de decizie privind reglementarea serviciului de radioamatori din Romania. Proiectul stabileste si clarifica in ce conditii radioamatorii pot instala si folosi statiile radio, cum se pot autoriza si care sunt regulile dupa care trebuie sa isi desfasoare activitatea.

Ce sunt radioamatorii

Considerat a fi o activitate cu caracter recreativ, radioamatorismul presupune utilizarea undelor radio in scop personal prin elemente proprii de emisie-receptie. In acest fel, radioamatorii din intreaga lume pot comunica liber prin intermediul statiilor radio in benzi de frecvente atribuite special in acest scop de catre autoritatea de reglementare. Radiocomunicatiile in serviciul de amator cuprind toate tipurile de radiocomunicatii civile care functioneaza in benzile de frecvente radio cu statut neguvernamental sau partajat, atribuite serviciilor de amator si amator prin satelit conform Tabelului national de atribuire a benzilor de frecvente (TNABF).

Noi regulile propuse de proiectul de decizie 

Prin proiectul de decizie propus consultarii publice, ANCOM urmareste revizuirea legislatiei secundare de specialitate din domeniu, precum si realizarea unui nou cadru de reglementare a serviciului de amator.

De asemenea, proiectul a avut in vedere si armonizarea legislaƫiei naƫionale cu reglementarile europene privind serviciul de radiocomunicatii de amator, fiind implementate mai multe recomandari si rapoarte CEPT (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations) si au fost excluse prevederi legale considerate perimate si informatii care se regasesc in alte reglementari in vigoare.

In schimb, au fost stabilite noi reglementari menite sa simplifice Regulamentul serviciului de amator, cum ar fi mutarea in cadrul unei reglementari tehnice, denumita RO-RT-AMATOR, a elementelor cu un caracter preponderent tehnic si mai putin administrativ, cum ar fi: normele de exploatare ale statiilor in serviciul de amator, definitiile tehnice ale diferitelor tipuri de puteri, largimi de banda si radiatii in afara benzii, nivelele de putere si conditiile de utilizare in functie de clasele de autorizare individuala, standardele si normele tehnice aplicabile serviciului de amator.

Radioamatorismul este practicat in principal ca activitate de agrement, avand insa si o importanta dimensiune competitionala la nivel local si international. In plus, radioamatorismul ofera posibilitatea dezvoltarii aptitudinilor de utilizare a statiilor de radiocomunicatii si cunoasterii aprofundate a fenomenului de propagare radio in diferite benzi de frecvente.

Radioamatorismul nu este practicat in scopuri politice sau economice, ci doar in interes personal si fara beneficii pecuniare, obiectivul sau fiind autoinstruirea, intercomunicarea si investigatiile tehnice efectuate de radioamatori. Radioamatorii pot contribui, alaturi de institutiile publice de resort, la pregatirea si desfasurarea de radiocomunicatii in situatii de calamitate si pentru sustinerea operatiunilor de interventie si ajutor. Aceasta activitate este recunoscuta pe plan internaƫional la nivelul Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (ITU).

In Romania, pana la sfarsitul anului 2015 au fost emise 10.133 certificate de radioamator de catre ANCOM. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.