Acasă Politic București: Traseismul printre parlamentari, obișnuință

București: Traseismul printre parlamentari, obișnuință

DISTRIBUIȚI

Deputatul ilfovean Radu Stroe a plecat de la PNL la ALDE, apoi la UNPR și a aterizat la PSD – 145406 – 26072016 – Peste 150 de parlamentari și-au schimbat cel puțin o dată partidul de la începutul mandatului actualului Legislativ. Practic, un parlamentar din patru  poate fi caracterizat drept traseist în condițiile în care au fost aleși 588 de senatori și deputați, scrie România Liberă. 

Traseismul politic are la bază dorința partidelor de a-și întâri ponderea în Legislativ prin racolarea de parlamentari de la alte partide. Acest tip de corupție politică permite schimbarea majorității parlamentare fără alegeri și crește marja de negociere a unor partide politice. Traseiștii, la rândul lor, negociază la sânge cerând bani pentru colegiul lor electoral sau locuri eligibile pe liste la viitoarele alegeri parlamentare. Așa se explică faptul că unii parlamentari au schimbat deja mai multe partide, mulți dintre aceștia trecând la un moment dat pe la UNPR, partid care, sub bagheta lui Gabriel Oprea, a făcut și desfăcut majorități parlamentare. Unii parlamentari și-au folosit, din plin, experiența dobândită în legislaturile trecute.

Numele lui Laurențiu Chirvăsuță nu vă spune, sigur, foarte multe, dar sigur le spune negociatorilor din partide. În 2008, el a fost ales pe listele PSD, dar în decembrie 2009 a plecat la progresiști, asigurând votul în plus necesar pentru trecerea Guvernului Boc prin Parlament. Trădarea sa a lăsat PSD în opoziție. UNPR l-a răsplătit cu un loc eligibil în 2012, dar, recent, Chirvăsuță s-a întors în PSD. Neobositul medic-parlamentar Tudor Ciuhodaru cunoaște din interior aproape toate formațiunile politice. Ales în 2008 pe listele PSD a devenit independent după care a trecut pe la PC și UNPR. În 2012, a fost ales pe listele PPDD, după care a trecut pe la UNPR ajungând, în final, la PSD. Liviu Codîrlă, ales pe listele PPDD a mai trecut pe la UNPR și PSD. El a mai fost parlamentar între 2004 și 2008 când a pornit de la PRM, a devenit independent după care a trecut la PDL.

ordonanta-traseism_politicExperiența și tinerețea se îmbină

Alți parlamentari au experimentat traseismul abia în această legislatură. Radu Stroe, parlamentar PNL din 2000, a trecut în 2014 la ALDE, urmând UNPR și, recent, PSD. În actuala legislatură, un caz tipic este Liliana Mincă, traseistă pe linia PPDD-UNPR-PSD. Înainte de 2011, când a trecut la PPDD, ea fusese membru PC, fără a fi parlamentar. Colegii lor mai tineri vin tare din urmă. Ion Șcheau, la numai 32 de ani, a trecut, în ultimii patru ani prin PPDD, a fost independent, după  care au urmat PSD, PDL și PNL.

Deputatul Valentin Blănariu care are la activ patru grupuri parlamentare. A fost ales în 2012 pe listele PPDD, a devenit independent, a trecut la UNPR ia recent s-a înscris în PSD. La rândul său, Daniel Geantă a început sesiunea parlamentară ca membru PDL, a devenit independent, a trecut la UNPR iar, recent, la PSD. Exact același traseu a fost urmat și de Florin Gheorghe. În schimb, Ion Pîrgaru a început mandatul ca membru PNL, după care fost independent, urmând UNPR și PSD.

Printre traseiști se numără şi senatorul Ioan Purec, care este deja la al treilea partid în mai puţin de patru ani. A fost ales pe listele PPDD, a migrat la UNPR, iar, recent, a sărit în barca PSD.  „Toată lumea are dreptul la autodeterminare, aşa am judecat la momentul respectiv, aşa mi s-a părut mie că e bine. PPDD, toată lumea ştie că a fost un intermezzo în viaţa fiecărui om politic”, a explicat Ioan Purec.  Un caz spectaculos este și cel al lui Răzvan Rotaru, înscris recent în UNPR, după ce a trecut pe la PPDD și PC și a fost independent. Un alt  exemplu este deputatul PSD Titi Holban care a  intrat în Parlament pe listele PNL dar a trecut deja pe la UNPR ajungând la PSD. De altfel, PSD este un adevărat aspirator de traseiști. Și Cezar Cioată este, din decembrie 2009, membru PSD. Anterior el fusese membru PPDD, PC și deputat independent.

Fenomen nesancționat

Problema traseismului a ţinut ani de zile agenda partidelor politice, fenomenul fiind criticat, de fiecare dată, de partidele din opoziție care pierdeau parlamentari în favoarea celor aflate la putere. Nu a existat, însă, dorinţa reală de a stopa acest fenomen prin modificări legislative. În 2013, când s-a discutat în comisia constituțională un amendament al PNL la legea fundamentală privind pierdea mandatelor de către parlamentarii traseiști, PSD a votat împotrivă, ceea ce a dus la respingerea amendamentului. Ulterior, modificarea Constituției a fost abandonată, pe fondul neînțelegerilor dintre PSD și PNL. Constituția în vigoare prevede că mandatul parlamentarilor nu este imperativ, prevedere invocată de senatorii și deputații traseiști. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.