Acasă Externe Franța: Teroarea lovește din nou Franța, chiar de Ziua Națională

Franța: Teroarea lovește din nou Franța, chiar de Ziua Națională

DISTRIBUIȚI

Franta145221 – 15072016 –  Franța este din nou sub teroare. La Nisa, sărbătoarea de Ziua Naţională s-a încheiat cu un masacru după ce un camion a intrat în mulțime pe o distanță de doi kilometri chiar în momentul în care se încheiau focurile de artificii. Incidentul s-a soldat cu 84 de morți (bilanțul de la orele 8.30) și peste 100 de răniți. Printre victime se află și copii.

Posturile de televiziune anunță că șoferul camionului figura în baza de date a poliției pentru fapte de violență și folosire de arme. Suspectul avea un pistol de calibru mic, dar grenadele și armele de război descoperite în camion erau mai degrabă false, spune un expert citat de presa franceză.

Pe de altă parte, Nice-Matin publică mărturia unei femei care se îndrepta în mașină, joi seara, către faleză pentru a vedea focul de artificii. S-a oprit la o intersecție și alături a sosit un camion alb. Femeia este sigură că era camionul implicat în atac și își amintește că avea un parcurs bizar: accelera, frâna, accelera din nou, iar frâna. La un moment dat, camionul s-a îndreptat către aeroport, dar în mod sigur de acolo a făcut cale întoarsă, spune femeia.

Un bebeluș de opt luni, pierdut în timpul atacului, a fost regăsit grație Facebook-ului, potrivit Europe 1. Apelul de ajutor a fost lansat pe rețeaua de socializare împreună cu o fotografie a copilului, care a avut 22.000 de share-uri în câteva ore. La o oră de la publicarea mesajului, familia a anunțat că bebelușul a fost găsit.

De altfel, hashtag-urile #JeSuisNicois sau #JeSuisNice au invadat rețelele sociale. Un cont de Facebook @JeSuisNice a fost creat în cursul nopții, după modelul „JeSuisCharlie”.

Operațiunea ”Nisa, uși deschise”, lansată cu hashtag-ul#NicePortesOuvertes pe rețelele sociale a permis ca mii de persoane să fie găzduite pentru a-și putea reîncărca telefoanele mobile sau pentru a lua legătura cu rudele.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, anunță că planul Vigipirate va fi ridicat din nou la nivelul       ”atentat”. El a mai anunțat că la Nisa au fost trimiși pentru a ajuta la anchetă 70 de polițiști și experți judiciari. Atentatul nu a fost deocamdată revendicat.

Președintele Francois Hollande a anunțat într-o alocuțiune televizată: Întreaga Franță este vizată de terorismul islamist”. ”Franța a fost atacată chiar de ziua sa națională, pentru că drepturile omului sunt negate de fanatici”, a mai spus Francois Hollande, care a anunțat că merge la Nisa, în semn de solidaritate. Șeful statului a mai spus că Franța își va intensifica acțiunile în Irak și Siria și a dat asigurări că Franța va fi puternică, așa cum a fost întotdeauna. Starea de urgență a fost impusă în Franța după atentatele de la 13 noiembrie 2015.

Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat ferm ”atacul infiorator care a avut loc azi noapte la Nisa, de Ziua Nationala a Frantei. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa”

MAE român anunță că există și doi romani raniti in atentat: O echipa consulara este deja la Nisa, cei doi romani raniti sunt spitalizati. MAE a pus la dispoziția cetățenilor români contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040

Președintele Senatului, Călin Popescu – Tăriceanu: ”Primele mele gânduri se îndreaptă către victimele acestui atentat deosebit de sângeros și către familiile acestora, cărora le transmit condoleanțe și cărora le doresc să găsească puterea să depășească acest moment dureros. Mă văd nevoit totodată să constat cu multă îngrijorare că acest gen de tragedii tind să intre în cotidian, că imaginația criminală a acestor teroriști depășește orice limită și că de prea multă vreme comunicatele cancelariilor, oricât ar fi de sincere, nu pot repara ireparabilul.
Devine din ce în ce mai de neînțeles, cum serviciile specializate din țări, cu multă experiență în domeniu, se dovedesc ineficiente în prevenirea și derularea acestor crime împotriva civililor complet nevinovați. Întărirea numerică a forțelor care asigură paza și ordinea poate fi considerată doar o măsură complementară, pentru că este imposibilă blocarea pe teren în proporție de 100% a acestor acte teroriste. Serviciile secrete au datoria să-și demonstreze utilitatea prin acțiuni eficiente de neutralizare la nivelul decidenților care dirijează aceste acte criminale”.

 Remus Cernea, deputat independent: ”Aseară am fost la Ambasada Franței pentru a celebra Ziua Națională a acestei țări. Astăzi voi merge din nou la ambasadă, însă de data asta pentru a aduce condoleanțe și pentru a-mi exprima solidaritatea cu victimele atentatului de la Nisa și cu familiile acestora… Sper, de asemenea, ca viețile răniților să fie salvate de către medici. Este o nouă lovitură aplicată tuturor societăților noastre democratice și deschise. Nu pier doar cei căzuți victime directe ale teroriștilor, ci o parte din fiecare dintre cei care empatizăm cu semenii noștri ale căror vieți au fost luate de fanatici. Prin simplul fapt că ne trăim viețile ca niște oameni liberi, știm că atragem ura fundamentaliștilor care urăsc valorile morale, democratice, culturale și de civilizație ale lumii libere. Acești criminali își fac un titlu de glorie din lașitatea de a ucide cetățeni neînarmați în numele unei credințe absolutizate. Dar creierele diabolice care pun la cale astfel de masacre vor fi înfrânte, așa cum, în trecut, au fost înfrânți tirani sângeroși cu numeroase victime la activ. Nu va fi însă vorba doar de anihilarea unor rețele teroriste, ori de capturarea și de aducerea în fața justiției a unor dezaxați, ci de combaterea și dizolvarea surselor fanatismului și fundamentalismului religios care manipulează și malformează conștiințele până acolo încât le fac capabile de orori cumplite precum atentatele din ultimii ani din Europa și Statele Unite, dar și din zonele de conflict din Africa și Asia”

Acești extremiști au ajuns să venereze moartea și să urască viața. Ei reprezintă opusul absolut la tot ceea ce este mai de preț în lumea democratică. Pentru a-i învinge va fi nevoie de timp și de măsuri ample și conjugate, bazate pe o justă înțelegere a pericolului cu care ne confruntăm și a rădăcinilor de natură dogmatică ale acestuia. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.