Acasă Politic Polonia: Deciziile NATO trebuie puse rapid în practică

Polonia: Deciziile NATO trebuie puse rapid în practică

DISTRIBUIȚI

Motoc - Denis Mercier145123 – 11072016  – În marja Summit-ului NATO, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a avut o întrevedere cu generalul Denis Mercier, comandantul Comandamentului Aliat pentru Transformare (ACT). La întâlnire, a participat şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă. S-au abordat aspecte privind sprijinul ACT pentru dezvoltarea conceptuală a cooperării pe componentele maritimă şi aeriană ale prezenţei aliate avansate în zona noastră, din sudul Flancului Estic, cu accent pe elementele de comandă şi control, instruire, generarea forţelor şi iniţiative de sprijin.

Ministrul român a subliniat importanţa demarării rapide de către autorităţile militare NATO a procesului de implementare a deciziilor Summit-ului de la Varşovia privind prezenţa avansată adaptată în regiunea sudică a Flancului Estic.

Sămbătă, 9 iulie, ministrul Mihnea Motoc a participat la Reuniunea miniştrilor aliaţi ai Apărării cu partenerii Platformei de Interoperabilitate, în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia.

Agenda reuniunii a inclus aspecte referitoare la cooperarea NATO cu cei 25 de parteneri din acest format, în vederea identificării modalităţilor optime de eficientizare a participării lor la procesul de gestionare a crizelor. În cadrul discuţiilor, aliaţii şi partenerii au reflectat, de asemenea, asupra cooperării în vederea contracarării ameninţărilor actuale şi viitoare din mediul de securitate.

Interoperabilitatea, ca domeniu distinct, a obţinut o recunoaştere oficială semnificativă la ultimul Summit NATO din 2014, din Ţara Galilor, când Alianţa a lansat Iniţiativa din acest domeniu, cu formatul de discuţie aferent, respectiv Platforma de Interoperabilitate.

În intervenţia sa, ministrul român a susţinut procesul de atingere a interoperabilităţii partenerilor ca o prioritate pentru viitoarea cooperare cu Alianţa, punctând în acest sens importanţa cooperării cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. A subliniat că menţinerea şi consolidarea acestei colaborări pe dimensiunea de gestionare a crizelor şi contracarare a ameninţărilor la adresa securităţii şi stabilităţii noastre reprezintă elemente esenţiale pentru îmbunătăţirea capacităţii NATO, în ansamblu.

În acelaşi timp, ministrul Motoc a evocat necesitatea consolidării rolului NATO de proiectare a stabilităţii în vecinătatea estică şi sudică a Alianţei, prin mecanisme specifice de sprijinire a partenerilor NATO din aceste regiuni, pentru dezvoltarea capabilităţilor de  gestionare a crizelor şi a rezilienţei naţionale, în general.

În marja Summit-ului NATO de la Varşovia, ministrul Motoc a avut o întrevedere cu omologul din Republica Moldova, Anatol Şalaru.

Discuţiile s-au axat cu precădere pe evoluţiile actuale ale mediului regional de securitate şi perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării. Ministrul Motoc a subliniat că România acordă o importanţă deosebită colaborării cu Republica Moldova şi a transmis omologului său angajamentul de a continua acordarea de asistenţă şi sprijin pentru modernizarea capabilităţilor de apărare ale Armatei Naţionale a Republicii Moldova, inclusiv prin instrumentele de parteneriat puse la dispoziţie de către NATO.

În context, cei doi oficiali au remarcat utilitatea participării la activităţi de pregătire şi instruire în comun, organizate atât la nivel naţional, cât şi în format multinaţional. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.