Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Sentință definitivă în dosarul devalizării Petromservice (PSV): Sorin Ovidiu Vîntu – 6...

Sentință definitivă în dosarul devalizării Petromservice (PSV): Sorin Ovidiu Vîntu – 6 ani și 2 luni de închisoare cu executare, Liviu Luca – 6 ani de închisoare cu executare

DISTRIBUIȚI

vantu-luca145370 – 22072016 –  Magistrații Curții de Apel București aupronunat astăzi sentința definitiva în dosarul 36176/3/2012, în care s-a judecat apelul formulat în dosarul devalizării Petroservice (PSV). Astfel, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la 6 ani și 2 luni de închisoare cu executare, iar Liviu Luca –la 6 ani de închisoare cu executare. Ovidiu Țurcanu a primit și el aproape șase ani de închisoare, mai puțin decât sentința de nouă ani din prima instanță. Tribunalul București îi condamnase în iulie 2014, în dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vintu la 6 ani si 2 luni de inchisoare, pe Octavian Țurcanu la 9 ani, iar pe Liviu Luca, la 6 ani, toate pedepsele fiind cu executare, deciziile nefiind atunci definitive.

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcanu și foștii directori ai Petromservice Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani și delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Șupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlțeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimiși în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcanu, pentru complicitate la delapidare și spălare de bani.

Potrivit procurorilor, în 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acționarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziția a 49,35% din acțiunile societății realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor și de Directiva 2005/60/CE.

În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfășurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație, director general și director financiar„, a arătat Parchetul instanței supreme.

Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanțat preluarea pachetului de acțiuni.

Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea și Octavian Țurcanu, persoana apropiată de Vîntu, care intermedia relația inculpaților cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau și cu băncile din această țară, au precizat procurorii.

În 2007, PSV a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit aproximativ 325 milioane euro.

Întrucât, în aceeași perioadă, împotriva societății erau în curs de desfășurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obținute de angajați prin intermediul unor hotărâri judecătorești, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichiditățile societății să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaților sau să fie distribuite ca dividende acționarilor minoritari„, au precizat procurorii. –  PROMPT MEDIA

foto:gazetaph.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.