Acasă Economie ANAF începe să recupereze bani din averile milionarilor penali

ANAF începe să recupereze bani din averile milionarilor penali

DISTRIBUIȚI

– 145638 – 08082016 – În primele 6 luni ale anului, ANAF a vândut din avuţiile oamenilor de afaceri condamnaţi de instanţele judecătoreşti bunuri în valoare de 59 milioane de lei (13 milioane de euro) şi speră să mai aducă la buget alte 43 de milioane de lei (9,55 mil. Euro), în următoarele luni.

ANAF încearcă să recupereze, în numele statului, circa 8 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) pe care instanţa, prin sentinţe definitive, a pus sechestru. Vorbim de peste 20.000 de sentinţe în toată ţara. Pentru coordonarea valorificării, ANAF folosește o aplicaţie care arată în timp real valoarea sechestrului, bunurile intrate în proprietatea statului şi stadiul valorificării, pentru fiecare caz în parte. De asemenea, sunt avute în vedere și modificări legislative care să uşureze recuperarea prejudiciilor. Potrivit acestora, în multe cazuri, valoarea sechestrului impus de instanţă este mult mai mare decât valoarea efectivă a bunurilor, sau conturilor care pot fi valorificate, potrivti sentinţelor definitive. La începutul anului, s-a creat în cadrul acestei instituţii, Direcţia Executări Silite Cazuri Speciale. De altfel, această direcţie speră să mai valorifice bunuri în valoare de încă 43 de miioane de lei, în următoarele luni.

ANAFCapital.ro trece în revistă câteva din numele sonore ale afaceriștilor condamnați de instanțele judecătorești – Dan Voiculescu, Ovidiu Tender, George Copos sau Marian Iancu.

  • Vila din Bucureşti a Corinei Voiculescu, una dintre fiicele lui Dan Voiculescu, a fost vândută în urmă cu două săptămâni, la a treia licitaţie, pentru suma de 4,55 milioane de lei (1,024 milioane de euro), pentru recuperarea unei părţi din cele 60 de milioane de euro reprezentând prejudiciul impus omului de afaceri în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

De asemenea, Voiculescu a rămas şi fără acţiunile deţinute la companie Sanagra din Târgu Mureş. Preţul a fost de 3 milioane de lei.

Urmează ca ANAF să scoată la vânzare sediile Grivco, Intact, şi cele ale televiziunilor Antena 1 şi Antena3, imobile care i-au aparţinut lui Dan Voiculescu, dar au fost confiscate de către stat în urma sentinţei din Dosarul ICA, iar preţul de pornire este de 15 milioane de euro.

  • Omul de afaceri George Copos, fostul patron al echipei de fotbal Rapid, a rămas fără două terenuri în centrul Capitalei după intrarea în faliment a echipei. Statul a pus sechestru pe cele două bunuri imobile pentru a-şi recupera datoria pe care Rapid o avea la bugetul de stat. Iar terenurile au fost puse gaj în numele echipei.

Cele două terenuri au fost în proprietatea ANA RESIDENCES, una din firmele lui Copos. Primul teren intravilan este de 1 hectar şi este situat în strada Berheci din sectorul 1 al Capitalei. Acesta este evaluat la 5,19 milioane de lei, iar preţul de pornire al licitaţiei este de 2,59 milioane de lei. Al doilea teren intravilan este pe strada Balota din sectorul 1 al Capitalei şi este de 1 hectar. Terenul a fost evaluat la 3,36 milioane de lei iar licitaţia porneşte de la 1,68 milioane de lei. Pentru ambele terenuri este a treia licitaţie organizată de ANAF.

  • Statul organizează lunar licitaţii de vânzare a 35 de apartamente de lux în cartierul Francez din sectorul 1 al Capitalei, care au fost construite de omul de afaceri Marian Iancu. Toate sunt în acelaşi imobil care, în urma unei sentinţe penale, a intrat în proprietatea privată a statului. Este vorba de celebrul dosar RAFO, unde mai mulţi oameni de afaceri au primit ani grei de închisoare şi s-au ales cu averile sechestrate.

 Unul dintre ei, Marian Iancu, fostul patron al Poli Timişoara a primit o sentinţă de 8 ani de închisoare în acest dosar pentru evaziune fiscală în formă continuantă. De altfel, potrivit statului, i s-a pus sechestru pe avere pentru echivalentul a 149 de milioane de dolari plus 13 milioane de euro.

Astfel, cele 35 de apartamente vor îndestula parte din sumele menţionate mai sus. Apartamentele sunt de 2,3 şi 4 camere cu o suprafaţă utilă cuprinsă între 61 şi 120 de metri pătraţi. Preţurile, faţă de valoare dată de evaluare, sunt cu 20% mai mici, potrivit datelor ANAF. Săptămâna trecută a fost organizată a treia licitaţie pentru vânzarea acestor apartamente. Cel mai ieftin imobil, un apartament cu 2 camere de 61 de metri pătraţi, are un preţ de pornire, la licitaţie, de 77 de mii de euro. Iar cel mai mare preţ de pornire este de 120 de mii de euro pentru un apartament cu patru camere.

  • Statul vinde, pentru a recupera parte din prejudiciul de 43 de milioane de euro  stabilit în dosarul Carom, trei terenuri intravilate plus clădirile construite, pe care grupul Prospecţiuni le deţinea în Arad. În total, ANAF speră să încaseze cel puţin 1,53 milioane de euro.

Ovidiu Tender a fost condamnat, anul trecut, la 12 ani si 7 luni de închisoare, în dosarul Carom. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.