Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Comisia Europeană vrea să impună reguli pentru utilizarea stirilor online

Bruxelles: Comisia Europeană vrea să impună reguli pentru utilizarea stirilor online

DISTRIBUIȚI

comisia_europeana145910 – 26082016 –  Comisia Europeană lucrează la o reformă a drepturilor de proprietate intelectuală, care ar da organizaţiilor media dreptul de a taxa platformele de Internet de genul Bing sau Google după motoarele de căutare publică extrase din articolele lor, informează Financial Times. Propunerile Executivului comunitar, care ar urma să fie date publicităţii luna viitoare, sunt destinate să reducă puterea marilor companii din sectorul online în negocierile dintre motoarele de căutare şi creatorii de conţinut. Însă noua taxă ar pune şi mai multe presiuni asupra relaţiilor, şi aşa tensionate, între Silicon Valley şi Bruxelles pe teme precum taxele şi concurenţa.

Departamentul american al Trezoreriei a criticat Comisia Europeană pentru intenţia sa de a amenda grupul informatic american Apple cu mai multe miliarde de euro din cauza neplăţii taxelor în Europa.

În centrul noului plan este o propunere conform căreia organizaţiile media vor primi ”drepturi exclusive” pentru a permite conţinutului lor să fie disponibil online publicului, iar astfel servicii precum Google News ar fi forţate să negocieze cu organizaţiile media pentru a putea publica extrase din articolele lor. Cu toate acestea, organizaţiile media nu sunt obligate să perceapă taxe pentru ca un agregator să publice extrase din conţinutul lor şi ar putea să îl ofere gratuit.

”Vrem să fie foarte clar, acordarea unor astfel de drepturi către organizaţiile media nu va afecta modul în care utilizatorii fac schimb de hyperlink-uri pe Internet”, a precizat purtătorul de cuvânt al CE, Christian Wigand, citat de Agerpres.

Criticii acestei idei susţin că eforturi similare de a taxa Google pentru că a publicat ştiri online au eşuat atât în Germania şi Spania. În cazul Spaniei, Google a răspuns prin închiderea serviciului Google News în această ţară. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.