Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Dacă nu rezolvă problema poluării, groapa de gunoi a IRIDEX va...

București: Dacă nu rezolvă problema poluării, groapa de gunoi a IRIDEX va fi închisă

DISTRIBUIȚI

– 145671 – 10082016 –  Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a susținut, la 10 august, o sesiune de declarații de presă, alături de Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Bogdan Trif, pe tema disconfortului olfactiv resimțit de mai mult de 40% din bucureșteni și a controlului încheiat de GNM la depozitul de deșeuri amplasat în Sectorul 1 al Capitalei (IRIDEX).

Acest disconfort este resimțit în mod direct, în special noaptea, de locuitorii din mai multe cartiere din Capitală: Pajura, Bucureștii Noi, Crângași, Militari, Drumul Taberei dar și de populația din Chiajna și Chitila – Ilfov.

Ca atare, pentru a pune capăt cât mai repede acestei situații neplăcute, care ne este sesizată continuu de populație, am parcurs alături de Garda Națională de Mediu mai mulți pași, într-un ritm cât se poate de alert. În primul rând am controlat toți posibilii generatori ai acestui miros în cartierele menționate și am măsurat pe parcursul a trei luni emisiile din aer pentru a ști cu ce poluant avem de-a face. A fost nevoie de o astfel de campanie de controale pentru că mirosul nu este unul constant a cărui sursă poate fi identificată ușor, ci este un miros cu caracter discontinuu. Controalele în teren ne-au dus spre concluzia că una dintre potențialele surse majore ale mirosului este depozitul de deșeuri IRIDEX. De aceea o echipă a Gărzii Naționale de Mediu a efectuat o inspecție în detaliu a întregii platforme începând cu data de 25 iulie 2016 până în 4 august anul curent. În echipa de control au fost cooptați inclusiv oameni din teritoriu. Concluzia principală care se desprinde din raportul de control este că întreaga instalație IRIDEX este exploatată în mod defectuos: operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaz de depozit. Așadar, mirosul pe care populația îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platformă. Au fost dispuse de către comisari 21 de măsuri de remediere, care puse în aplicare vor conduce la eliberarea populației de acest  disconfort major. Chiar la începutul acestei săptămâni Garda Națională de Mediu a solicitat Agenției de Protecție a Mediului să notifice agentul economic în acest sens. Asta înseamnă că IRIDEX are la dispoziție pentru a remedia toate deficiențele termenul legal de 60 de zile. Dacă nu o face, Garda de Mediu poate face solicitarea de suspendare a autorizației integrate de mediu, care presupune încetarea activității agentului economic”, a precizat ministrul.

groapa gunoiProbleme identificate și surse ale mirosului reclamat de populație: Neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai află în exploatare. În mod normal, aceste celule trebuie acoperite cu un strat de 50 de cm de pământ. Acolo, cele 6 celule în care nu mai pot fi depozitate deșeuri sunt acoperite cu un strat care nu depășește în medie 20 de cm. Am constatat chiar porțiuni importante din celule în care deșeurile au ajuns la suprafața depozitului.

A doua problemă: puțurile de extracție a gazului. Acestea nu sunt etanșeizate optim, sunt corodate și nu au prevăzute sisteme de siguranță care să împiedice eliberările nepermise ale gazului de depozit în atmosferă.

A treia problemă: sisteme nefuncționale de colectare a levigatului. Comisarii au descoperit în foarte multe locuri din platformă acumulări necontrolate de levigat, care de asemenea degajă un miros insuportabil

A patra problemă: zona activă de depozitare a deșeurilor este dublă ca dimensiune fața de normativ. Aceasta are în prezent 5000 de mp față de 2500 mp cât este standard.

A cincea problemă: deșeurile provenite din stația de sortare sunt depozitate în spațiu deschis. Acestea sunt o sursă importantă de miros care este potențat de temperaturile ridicate.

A șasea problemă: depozitul este dotat cu o instalație de producere a energiei electrice prin arderea gazului de depozit. Avem suspiciuni că acest gaz nu este ars în totalitate în această instalație și este evacuat în atmosferă. Pentru un control riguros se va solicita agenției de mediu, ca prin revizuirea autorizației să impună monitorizarea continuă sub controlul instituțiilor de mediu. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.