Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Deputatul PSD Neviser Zaharcu: ”În prezent România se află la cel...

București: Deputatul PSD Neviser Zaharcu: ”În prezent România se află la cel mai mare grad de risc înregistrat vreodată faţă de boala pesta porcină africană”

DISTRIBUIȚI

neviser-zaharcuÎn Delta Dunării există 534 mistreţi, 1.843 şacali şi 1.258 vulpi145744 – 18082016 –  Deputatul PSD Tulcea Neviser Zaharcu a primit răspuns la interpelarea adresată conducerii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pe tema prezenţei virusului pestei porcine la animalele din Delta Dunării.

”În contextul epidemiei de pestă porcină din ţara vecină, Ucraina, consider că autorităţile noastre trebuie să fie în alertă maximă pe întreaga suprafaţă a graniţei, inclusiv în judeţul Tulcea. De altfel, în Delta Dunării au existat, la sfârşitul anului trecut, suspiciuni cu privire la îmbolnăvirea unor animale, porci mistreţi, care ar fi putut ajunge la noi din Ucraina. Conducerea DSVSA Tulcea susţine în continuare aprobarea continuării acţiunilor de extracţie a mistreţilor din Deltă, care urmează să fie analizaţi în vederea identificării virusului pestei porcine africane. Autorităţile tulcene se tem că mistreţii pot ajunge în Deltă înot, mai ales că Dunărea are o lăţime foarte mică în zona de graniţă cu Ucraina, în apropiere de vărsarea în Marea Neagră”, a apreciat deputatul tulcean, în documentul oficial trimis conducerii ANSVSA.

”Până în momentul de faţă pe teritoriul României nu au fost descoperite cazuri de pestă porcină africană la animalele domestice sau la cele sălbatice, astfel România situându-se în grupul ţărilor libere de această boală.

Referitor la prima întrebare adresată de dumneavoastră prin care ne solicitaţi să vă comunicăm numărul de animale sălbatice capturate în ultimele două luni din Delta Dunării, cât şi rezultatele analizelor acestora, vă informăm că până în momentul de faţă din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au fost extrase un număr de 14 exemplare porci mistreţi, iar rezultatul analizelor pentru depistarea virusului pestei porcine africane a fost negativ pentru toate exemplarele. La întrebarea dumneavoastră referitoare la responsabilul de majorarea numărului animalelor supuse extracţiei în scop preventiv din judeţul Tulcea, vă comunicăm că, în luna noiembrie a anului 2015, a fost elaborat şi implementat Planul de acţiune privind extragerea prin vânători controlate a porcilor mistreţi din fondurile cinegetice cu risc de pe teritoriul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) – judeţul Tulcea pentru supravegherea pestei porcine africane. Referitor la întrebarea prin care ne solicitaţi să vă comunicăm numărul de mistreţi, şacali şi vulpi estimat în prezent în Delta Dunării, vă informăm că, în prezent, din datele pe care le deţinem de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în Delta Dunării există un număr de 534 mistreţi, 1843 şacali şi 1258 vulpi. La ultima întrebare adresată de dumneavoastră, vă comunicăm că virusul pestei porcine africane nu prezintă pericol pentru om deoarece boala produsă de acesta nu este o zoonoză. În urma datelor pe care le avem referitoare la prezenţa virusului în Ucraina, cât şi distanţa foarte mică dintre cel mai apropiat focar (Mycolaiv) şi graniţa ţării noastre (aproximativ 150 km), în prezent, România se află la cel mai mare grad de risc înregistrat vreodată faţă de boala pesta porcină africană”, se arată în răspunsul oficialilor ANSVSA”. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.