Acasă Centru Mures București: DIICOT dă peste degete Sky News

București: DIICOT dă peste degete Sky News

DISTRIBUIȚI

– 145689 – 12082016 – Procurorii DIICOT anunţă că îi vor cita pe jurnaliştii Sky News pentru audieri, prin intermediul unor comisii rogatorii, pentru a se stabili în ce condiţii a fost realizat materialul privind presupuşii traficanţi de arme din România, reportaj despre care anchetatorii susţin că este o înscenare.Pantics Levente, Pantics Csaba Atilla şi Szanto Aurelian, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliştilor cu persoanele care apar în înregistare, au fost reţinuţi joi seara de DIICOT şi duşi în arestul Poliţiei Capitalei, vineri urmând să fie duşi la instanţă cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit DIICOT, cel care a intermediat legătura jurnaliştilor britanici cu cei care apar în înregistrări ca fiind presupuşi traficanţi de arme, Aurelian Szanto, a fost contactat la începutul lunii iulie de un jurnalist britanic care i-a propus să lucreze ca translator pentru postul de televiziune Sky News, explicându-i că intenţionează realizarea unui documentar despre traficanţii de arme, cerându-i persoane dispuse să prezinte arme de foc. Szanto ar fi spus că poate prezenta doar arme de vânătoare, deţinute legal, jurnalistul respectiv fiind de acord. În aceste condiţii, bărbatul a luat legătura cu două cunoştinţe : Pántics Attila-Csaba şi Pantics Levente. Pentru aceste servicii, bărbatul ar fi primit 2000 de euro, sumă din care şi-ar fi oprit jumătate, o mie de euro urmând să ajungă la ceilalţi doi români. Astfel, la data de 29 iulie, pe aeroportul din Târgu-Mureş au sosit cu o cursă aeriană mai mulţi jurnalişti britanici, fiind preluaţi de Aurelian Szanto cu o maşină închiriată. Ulterior, acestuia i s-ar fi prezentat scenariul iar la data de 31 iulie, intermediarul împreună cu jurnaliştii ar fi mers către localitatea Jeica, judeţul Mureş, unde s-au întâlnit cu celelalte două persoane.

2_45378100Cei doi s-au deplasat cu autoturismul de teren marca Suzuki Samurai fiind urmaţi de către inculpatul Szanto Aurelian-Mihai care conducea autoturismul în care se aflau jurnaliştii britanici. La o distanţă de aproximativ 2 km faţă de punctul de întâlnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai şi împreună cu inculpatul Pantics Levente au coborât, amândoi si-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia percheziţiilor domiciliare), însă unul din jurnalistii britanici i-au solicitat şi inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, în calitate de „intermediar al traficanţilor de arme”, să poarte cagulă. Neavând cagulă, cei din echipa de filmare i-au înmânat una, o şapcă şi o geacă. Ulterior s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse şi întrebările la care erau pregătite şi răspunsurile, cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaţilor este limba maghiară”, susţine DIICOT într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, ”din cercetările efectuate a rezultat că în realitate, aşa-zisa investigaţie jurnalistică nu era fundamentată pe fapte şi împrejurări reale, ci a fost creată din iniţiativa jurnalistilor, prezentând ca veridice unele date şi informaţii false (…) Informaţiile false la care facem referire, aşa cum s-a evidenţiat şi mai sus, au generat sentimentul de insecuritate în rândul populaţiei, iar instituţiile şi structurile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice au făcut eforturi considerabile, angrenând resurse umane şi logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video şi a înlătura o potenţială stare de pericol”.

DIICOT menţionează că reportajul Sky News a fost preluat în mass-media din România şi din alte state membre UE, ”iar din trecerea în revistă a ştirilor difuzate pe această temă, cât şi a comentariilor difuzate în spatiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării. S-a reţinut că faptele prezentate în cadrul investigaţiei jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar şi răspunsurile pe care presupuşii traficanţi de arme le-au dat la întrebările jurnaliştilor au fost de natură a crea o puternică stare de temere în rândul populaţiei civile, dar şi un sentiment de insecuritate”.

Pe lângă modul de exprimare absolut inacceptabil şi de neînţeles adoptat de către jurnalistul britanic şi preluat de către angajatorul său, postul de televiziune, acţiunile grupuramsay_stuart_08795000lui de ziarişti britanici pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei (deseori zguduit în ultimii ani de atentate teroriste) şi din Orientul Mijlociu, aceste fapte, dacă ar fi reale, circumscriindu-se finanţării terorismului islamic de către statul român prin complicitatea laşă sau pasivă a autorităţilor acestora”, explică anchetatorii. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.