Acasă Politic București: Explicațiile ministrului Ligor

București: Explicațiile ministrului Ligor

DISTRIBUIȚI

– 145709 – 16082016Guvernul nu va mai modifica Legea votului prin corespondență, astfel încât documentele necesare înscrierii în Registrul Electoral să poată fi trimise, după ce sunt scanate, și prin email, pentru că această modificare nu ar mai avea efecte practice, a explicat ministrul pentru relația cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, într-o dezbatere organizată de România Curată.

Practic, având în vedere că Guvernul nu poate emite ordonanța de modificare decât spre finalul lunii august, iar perioada de înscriere în Registrul Electoral se încheie în jurul datei de 1 septembrie, românii din Diapora nu ar mai avea prea mult timp la dispoziție pentru a trimite actele pe email. În aceste condiții, singurele variante care vor rămâne în picioare pentru înscrierea în Registrul Electoral și a putea astfel vota prin corespondență la alegerile parlamentare din străinătate sunt depunerea personală a actelor la ambasadă sau consulat sau trimiterea acestora din poștă.

Maria_LigorCare sunt modificările pe care vrea să le facă Guvernul

Maria Ligor a explicat că, în acest moment, există pericolul ca, pentru Diaspora, să existe ”un număr substanțial mai mic de secții de votare decât la oricare dintre scrutinurile anterioare, inclusiv la alegerile prezidențiale din 2014. Spre exemplu, în Spania am putea ajunge de la 40 la 10. În Italia, de la 50-51 ajungem la 11”, a explicat ministrul.

Acest lucru se întâmplă din cauza prevederii din lege care spune că se pot organiza secții de votare în orașe unde nu sunt misiuni diplomatice ale României, doar dacă în acestea sunt cel puțin 100 de români înscriși în Registrul Electoral.

În acest moment avem două situații în care ni s-a cerut să deschidem secții suplimentare, în Moldova și Spania. Intenția guvernului este de a introduce modificări în sensul de a organiza secții de votare și în alte localități, ca principiu acolo unde au existat secții de votare și anterior. Și nu vom lua ca referință anul 2014, ci ne vom raporta la situația din 2008, 2012”, a declarat Maria Ligor.

Cea de-a doua modificare se referă la posibilitatea votării pe listele suplimentare

A doua modificare se referă la faptul că legea prevede ca alegătorii să voteze pe listele suplimentare, când se prezintă la secțiile de vot la misiunile diplomatice. Atât. Iar cei care nu sunt înscriși în Registrul Electoral, ei nu pot vota în secția din orașul în care au domiciliul, ci trebuie să meargă la misiunea diplomatică la sute de kilometri. Noi vrem să simplificăm și acest lucru. Să se poată utiliza liste suplimentare nu numai la ambasade sau consulate, ci peste tot unde sunt secții de votare”, a mai declarat ministrul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

România Curată a organizat joi, 11 august, o dezbatere referitoare la votul prin corespondență, în contextul în care mai sunt aproximativ trei săptămâni până când cetățenii din Diaspora se pot înscrie în Registrul Electoral, astfel încât să poată vota prin corespondență la alegerile parlamentare din această toamnă. Până în acest moment, s-au înscris în Registrul Electoral 5.867 de români din străinătate. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.