Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Firea se luptă cu nepăsarea bucureștenilor când vine vorba de siguranța...

București: Firea se luptă cu nepăsarea bucureștenilor când vine vorba de siguranța lor

DISTRIBUIȚI

Firea  - seism 145767 – 19082016 –  Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a avut o intalnire de lucru cu reprezentantii directiilor din Primăriei responsabile cu implementarea programului de actiuni pentru reducerea riscului seismic al  imobilelor expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, cu pericol public.

In cadrul intalnirii, s-au stabilit o serie de proceduri pentru urgentarea actiunilor de consolidare a acestor cladiri. In acest sens, Gabriela Firea a solicitat factorilor implicati sa initieze o campanie de informare prin care cetatenii Capitalei care locuiesc in cladiri cu bulina sa inteleaga riscurile la care se supun daca refuza consolidarea, dar si o centralizare completa a tuturor informatiilor privind proprietatea privata si de stat din  cladirile care reprezinta pericol public. Astfel, reprezentantii Municipalitatii vor solicita sprijinul primariilor de sector pentru a avea o imagina clara a situatiei juridice a imobilelor proprietate privata incluse in categoria pericol public, care nu se regasesc in programul Primariei Capitalei.

”Bucurestenii care locuiesc in cladirile cu risc seismic I, pericol public, trebuie sa inteleaga ca, desi poate parea un neajuns faptul ca, pe perioada de desfasurare a lucrarilor de consolidare trebuie sa se mute din propria locuinta, este pentru binele lor si pentru binele celor dragi. Subliniez ca Municipalitatea pune la dispozitia bucurestenilor care doresc sa-si reconsolidereze locuintele, doua blocuri cu 120 de apartamente, in centrul Capitalei, in Piata Natiunilor Unite. Acestea sunt locuinte de necesitate, din care sunt ocupate doar 30 de apartamente. Bucurestenii trebuie sa fie informati, iar noi ne dorim  sa-i sustinem pe proprietari sa accepte aceste masuri de maxima urgenta”, a declarat Firea.

Primarul general va solicita primarilor de sector un inventar al tuturor cladirilor institutii publice pe care acestia le au in administrare si care trebuie consolidate, scoli, gradinite sau spitale, astfel incat sa se demareze un program coerent si eficient de punere in siguranta a acestora.

Totodata, Firea a mai declarat ca sunt necesare ample actiuni de informare pentru bucurestenii care locuiesc in Centrul Vechi, astfel incat acestia sa constientizeze riscul la care se supun locuind in cladiri pericol public si sa accepte demararea actiunilor de consolidare.

In Centrul Istoric, pe baza documentelor proprietarilor, prevazute de lege, Municipalitatea are in program contractarea executiei lucrarilor de consolidare a trei cladiri, pentru alte doua cladiri, proiectele de consolidare sunt in curs de elaborare; urmeaza contractarea proiectarii lucrarilor de consolidare pentru inca o cladire. Pentru alte zece cladiri din Centrul Istoric, care necesita consolidare si care se afla in proprietatea statului, s-au elaborat studii si expertize, urmand a se decide in Consiliu daca finantarea se va face din bugetul local sau in parteneriat public privat

Gabriela Firea a mai explicat ca se va lua in calcul si varianta accesarii de fonduri europene pentru finantarea actiunilor de consolidare la imobilele din Centrul Vechi, proprietate privata, urmand apoi sa recupereze de la proprietari, esalonat, costurile consolidarilor.

In prezent, lista imobilelor expertizate tehnic existente in Bucuresti cuprinde un numar de 183 de cladiri care sunt incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, si 172 de cladiri care sunt incadrate in clasa I de risc seismic, fara pericol public. Pana in acest moment 75 cladiri au fost consolidate.

Pentru 62 cladiri din cele 183 cladiri au fost depuse documentele legale de catre asociatiile de proprietari, insa doar pentru 11 imobile sunt incheiate contracte de executie a lucrarilor, in conditiile legii, si numai la 3 dintre acestea sunt deschise santiere. Pentru alte 19 cladiri sunt elaborate proiectele de consolidare iar pentru restul de 29 cladiri dosarele proprietarilor sunt incomplete.

Asociatiile de proprietari de la celelalte 121 imobile, desi au fost notificate, nu au depus pana in prezent niciun document.

In ceea ce priveste consolidarea cladirilor aflate in administrarea Municipalitatii, pana in acest moment s-au consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu,  Muzeul ”Nicolae Minovici”, sediul vechi al Primariei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta. De asemenea se afla in derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic ”Vasile Urseanu”.

Primaria Municipiului Bucuresti a mai consolidat, in cadrul programului ”Reabilitarea Infrastructurii Educationale din Bucuresti”, confinantat de BEI, un numar de 100 de scoli.

Municipalitatea a mai consolidat si Teatrul Constantin Tanase aflat pe Calea Victoriei la nr.33-35, acolo unde a fost necesar acordul proprietarilor locuintelor situate deasupra spatiului aferent teatrului.

Din punct de vedere tehnic si juridic, in aceeasi situatie se afla si alte teatre si spatii publice, insa, fara acordul tuturor proprietarilor, in conditiile legale actuale, nu se pot intreprinde actiuni de consolidare. Exemplu: Teatrul Constantin Nottara de pe Bdul Gheorghe Magheru nr. 20, unde proprietarii refuza in mod categoric consolidarea, si pentru care la initiativa teatrului s-a elaborat o noua expertiza. Decizia de interventie ce revine fiecarui proprietar conduce la dificultati in luarea masurilor de punere in siguranta. Institutia noastra a actionat conform legislatiei, insa toate actiunile noastre au avut ca raspuns refuzul categoric al acestor proprietari.

Primaria Municipiului Bucuresti are in prezent in executie lucrari de consolidare la Teatrul Ion Creanga si la Teatrul Evreiesc, teatre aflate in cladiri care au numai aceasta destinatie. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.