Acasă Politic București: În ultimii zece ani, a făcut parte din categoria națiunilor subalterne

București: În ultimii zece ani, a făcut parte din categoria națiunilor subalterne

DISTRIBUIȚI

 145773 – 19082016 – Poate că mulți concetățeni vor fi contrariați de titlul acestui document. Prin definiție, atributul de ”național” este intrinsec oricărei instituții centrale a statului și activității acelei instituții. Asta, în teorie! În practică, există națiuni care au tăria și hotărârea de a-și promova cu tenacitate și inteligență interesele naționale în politica externă și există națiuni care se mulțumesc cu o poziție subalternă față de alte națiuni mai mari sau mai puternice.

Cu mare durere în suflet, afirm că România, cel puțin în ultimii zece ani, a făcut parte din categoria națiunilor subalterne. Am avut o politică externă confuză, mioapă, stângace, încercând să lingușească puternicii zilei, o politică lipsită de urmărirea fermă, pe termen lung, a intereselor naționale.

Să fiu bine înțeles! Faptul că România a devenit membră a NATO și a UE a fost un succes și e în continuare un atu. Dar faptul că, în aceste organizații, România se comportă ca un simplu executant al unor decizii luate de alții lezează grav interesele noastre și viitorul nostru ca națiune.

Dl. Traian Băsescu, fost președinte al României timp de zece ani, a ieșit la rampă zilele trecute și a cerut nici mai mult nici mai puțin decât inițierea unor negocieri directe cu Rusia pentru proiectul reunificării țării noastre cu Republica Moldova! Dl. Băsescu se pricepe, ce-i drept, să arunce bombe mediatice!

În sine, demersul e lăudabil! Da, reunificarea cu teritoriile răpite de Stalin trebuie să fie unul dintre marile obiective ale României! Da, indiferent cine a făcut-o, propunerea aceasta trebuie salutată! Da, toate forțele patriotice trebuie să treacă peste adversități și să conlucreze în această direcție! Negocierea insistentă, cu toate părțile interesate, este singurul mecanism civilizat prin care se poate atinge obiectivul reunificării.

Voi susține necondiționat orice demers real, de bună credință, în acest sens. Nu mă pot abține, totuși, să-l întreb pe dl. Băsescu: cine l-a oprit să inițieze aceste negocieri pe vremea când era președinte? Că, slavă Domnului!, avea toate prerogativele în acest sens! Aflăm din presă că, tot acum câteva zile, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier s-a declarat în favoarea unei apropieri între Germania și Rusia. Chiar dacă situația din Ucraina e departe de a se limpezi. Și dl. Steinmeier nu este la prima declarație publică de acest fel: cu două luni în urmă evoca posibilitatea eliminării graduale a sancțiunilor economice ale UE împotriva Rusiei. A făcut vâlvă, recent, vizita președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la Moscova. Nici prezidențiabilii americani nu par a dori să continue o ”linie dură” împotriva Rusiei. Abia în acest context, vine și dl. Băsescu cu propunerea sa! Desigur, țara noastră are o lungă și tensionată istorie a relațiilor cu Imperiul țarist, cu Uniunea Sovietică și cu Rusia de azi. Dar, în mare măsură, aceste tensiuni ar fi putut fi aplanate de o politică externă consecventă și realistă. În ultimii 25 ani, Rusia nu a avut un interlocutor inteligent în zonă. Ce-ar fi fost dacă România ar fi fost acel interlocutor? România are un dezechilibru uriaș pe relațiile comerciale cu Federația Rusă. Practic, importăm gaze și petrol și nu exportăm nimic! Până când nu vom înțelege că prosperitatea și dezvoltarea vin din cooperare și comerț, vom rămâne acolo unde suntem: la executarea ordinelor! – Sursa: comunicat de presă: europarlamentar Laurențiu Rebega. – PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.