Acasă Politic București: M10 solicită lista editurilor acreditate în baza căreia au fost recunoscute...

București: M10 solicită lista editurilor acreditate în baza căreia au fost recunoscute ca lucrări științifice cărțile scrise de condamnați

DISTRIBUIȚI

– 145552 – 03082016 – Partidul M10 solicită Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor să publice lista editurilor acreditate în baza căreia au fost recunoscute ca lucrări științifice cărțile scrise de condamnați. De asemenea, M10 solicită Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice să facă publică lista actualizată a editurilor acreditate de Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS).

Solicitarea vine în contextul în care este foarte posibil ca pentru anii 2012-2015, majoritatea absolută a editurilor la care au fost publicate ”lucrările științifice” ale deținuților să nu fi avut o acreditare oficială recunoscută pentru domeniile în care se încadrează tematic.

În 2011-2012, ca urmare a anulării prin Ordin de Ministru a listei de edituri acreditate CNCSIS, începând cu data de 1 ianuarie 2012 (”Monitorul Oficial al României”, anul 179 (XXIII), nr. 540, Partea I, vineri 29 iulie 2011), CNCS, potrivit competențelor stabilite prin diverse acte normative, a stabilit, pentru diferite domenii, în urma unei reevaluări științifice riguroase, o nouă listă a editurilor acreditate.

La începutul acestui an, presa publica lista cărților scrise în pușcării de către condamnați în ultimii 3 ani, transmisă de Ministerul Justiției și de Administrația Națională a Penitenciarelor. Datele din presă conțin, alături de alte aspecte tehnice, informații privind acreditarea editurilor la care au fost publicate lucrările condamnaților, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS).

Faptul că au fost puse la dispoziția publicului larg aceste informații de către Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor ne face să credem că acreditarea unei edituri de către CNCSIS s-a numărat printre condițiile pe care o ”lucrare științifică” redactată de către un deținut trebuia să o îndeplinească pentru a putea fi luată în calcul la o eventuală micșorare a perioadei de condamnare. Observăm, însă, că CNCSIS a fost desființat prin Ordinul nr. 3794 / 2011 al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, odată cu înființarea Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS) („Monitorul Oficial al României”, anul 179 (XXIII), nr. 152, Partea I, miercuri 2 martie 2011).

logo-M10Amintim că în perioada 2011-2015 au fost elaborate de către condamnați 449 de lucrări științifice, dintre care 337 numai în 2015, iar în raportul Inspecției Judiciare se nota faptul că ”aprecierea caracterului științific nu se realizează de către penitenciare, ci este condiționată doar de faptul că editura sau revista sunt recunoscute, la rândul lor, de către Consiliul National al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS), respectiv Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), în scopul publicării de lucrări științifice”. În acest context, considerăm că este foarte important să cunoaștem dacă aceste lucrări științifice au fost publicate la edituri acreditate și recunoscute CNCS, susțin reprezentanții M10. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.