Acasă Opinii/Analize Liviu Dragnea și mutarea de sacrificiu

Liviu Dragnea și mutarea de sacrificiu

DISTRIBUIȚI

Editorial Sorin Roșca Stănescu – 145742 – 18082016 –  Observ că, în ultima vreme, din ce în ce mai insistent, este avansată ideea ca viitorul premier al României, cel rezultat după alegeri, să fie Liviu Dragnea. Deloc întâmplător, cred eu, cel mai relevant fan al lui Dragnea în calitate de prim-ministru este Victor Ponta. Am însă toate argumentele să cred că această mutare, fie ea și doar teoretică, este de sacrificiu.

De ce a demisionat Victor Ponta din funcția de prim-ministru peste noapte, lăsându-și cu gura căscată întreaga echipă de la Guvern și din conducerea partidului? A făcut-o fiindcă procurorii, pe drept sau pe nedrept, i-au dresat un dosar penal. Și a ieșit  Klaus Iohannis, președintele României, și a spus că nu este posibil ca un stat membru UE și NATO să aibă un premier penal. Deși, nici atunci și nici până astăzi, justiția nu s-a pronunțat, în cazul lui Victor

Ponta, prin vreo condamnare. Dar totuși el, atunci, a demisionat. Mai întâi de la conducerea partidului și apoi din funcția de prim-ministru. Extrem de semnificativ este că ștafeta la vârful PSD a preluat-o Liviu Dragnea. Condamnat într-o primă instanță și apoi definitiv la închisoare cu suspendare. Condamnat pe drept sau pe nedrept. Dar condamnat. Dacă Victor Ponta a încercat să protejeze imaginea partidului, atunci a zbârcit-o. Pentru că succesorul său nu și-a făcut niciun fel de problemă. Din același motiv, Victor Ponta a plecat și de la Guvern. În condițiile în care dispunea de o majoritate confortabilă atât la Camera Deputaților, cât și în Senat. Iar președintele Klaus Iohannis ori PNL nu aveau, practic, niciun instrument la îndemână pentru a-l debarca. Deci, în aceste condiții, care ar fi rațiunea ca Victor Ponta să îl propună pe Liviu Dragnea ca viitor prim-ministru? S-o fi schimbat ceva? Dimpotrivă, după alegerile parlamentare, indiferent de rezultatul acestora și chiar dacă PSD împreună cu ALDE și eventual cu UDMR vor face o majoritate, va fi mult mai dificilă instaurarea unui prim-ministru social-democrat. Și cu atât mai mult a lui Liviu Dragnea, care ar urma să fie desemnat chiar de către Klaus Iohannis.

Și atunci ce urmărește, de fapt, Victor Ponta? Nu sunt posibile decât două scenarii. Un scenariu este reprezentat de un fel de aruncare pe horn a lui Dragnea. Declanșând un curent de opinie care să îl împingă pe Liviu Dragnea la vârful viitorului Guvern, Victor Ponta l-ar putea împinge pe acesta în tocătorul justiției unde, după cum se știe, i s-a pregătit președintelui PSD un al doilea dosar penal. Observând cum funcționează lucrurile din propria sa experiență, Victor Ponta s-ar putea să mizeze pe eliminarea, cu mână altuia, a lui Dragnea care, cinstit vorbind, a devenit principalul său rival. În felul acesta, Ponta ar crea premisele propriei sale reveniri pe prima scenă a politicii.

Mai există, însă, și un al doilea scenariu care ar putea fi avut în vedere. El este cu o bătaie ceva mai lungă. Cunoscând antecedentele, intuind perfect reacția lui Klaus Iohannis și a PNL și știind bine că, în Parlament, PSD, împreună cu aliații săi, va dispune de o majoritate, Victor Ponta s-ar putea să mizeze nu neapărat pe o debarcare prin horn a lui Liviu Dragnea, ci mai degrabă chiar pe o debarcare a lui Klaus Iohannis. Sau, cine știe, poate că va împușca cei doi iepuri dintr-odată. Cum anume? După alegeri, PSD împreună cu ALDE și, la nevoie, cu UDMR ar putea să anunțe că au convenit la formarea unei majorități și că îl propun ca viitor premier pe Liviu Dragnea. Klaus Iohannis, consecvent poziției sale anterioare, va refuza, cu certitudine, acest demers. Moment în care PSD poate să facă o altă propunere, a doua, la fel de neconvenabilă pentru Klaus Iohannis. Cum ar fi, de pildă, să îl propună pe Victor Ponta. Sau pe Călin Popescu-Tăriceanu. Președintele, refuzând, va fi silit să dizolve Parlamentul. Vor urma alegeri parlamentare anticipate imediat după alegerile câștigate de PSD. Deci, în condițiile în care PSD este pe val. Și abia acum, la cea de-a doua rundă de alegeri, PSD ar putea obține singur 51%. Și să pună, la vârful Guvernului, pe cine vrea. După care, acuzându-l pe Klaus Iohannis că, prin cerbicia sa, a destabilizat țara, să treacă la suspendarea acestuia.

Alt scenariu, un al treilea, prin care s-ar putea explica insistența lui Victor Ponta legată de plasarea lui Dragnea în funcția de premier nu prea există. – Sursa: CorectNews – http://www.corectnews.com/politics/liviu-dragnea-si-mutarea-de-sacrificiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.