Acasă Sud Prahova Prahova: Încă o grupare de proxeneți după gratii

Prahova: Încă o grupare de proxeneți după gratii

DISTRIBUIȚI

inchisoare145921 – 26082016 –  Procurorii și polițiștii de crimă organizată din Ploiești au destructurat, cu sprijinul autorităților judiciare din Marea Britanie, o grupare de proxeneți organizată transfrontalier. Membrii rețelei închiriau apartamente în Marea Britanie în care tinere pe care le racolau practicau prostituția.

Potrivit unor comunicate de presă emise de DIICOT și Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, opt persoane au fost reținute și au fost prezentate, joi, instanței cu propunere de

arestare preventivă, iar alte șapte au fost puse sub control judiciar, în urma a 18 percheziții domiciliare care au avut loc, miercuri, în județele Prahova și Argeș, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat și proxenetism.

Procurorii spun că, începând cu anul 2012, inculpatul Mircea Costin Bălan, împreună cu inculpații Adrian Avram, Valentin Avram, Ionuț Ciprian Haită, Adrian Jean Ghinea, Valentin Ghinea și Marius Iulian Gaspar, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat, la care pe parcurs au aderat și pe care l-au sprijinit alți inculpați, în scopul săvârșirii infracțiunii de proxenetism pe teritoriul Marii Britanii.

„Din investigațiile efectuate a rezultat că inculpații au racolat mai multe tinere, cărora le-au asigurat transportul (rezervarea și cumpărarea biletelor de transport), cazarea, promovarea anunțurilor pe site-urile de profil matrimonial și asigurarea protecției fizice, în vederea practicării prostituției pe teritoriul Marii Britanii, sumele de bani obținute de tinere din această activitate fiind împărțite cu membrii grupului infracțional organizat”, arată anchetatorii, conform documentelor citate.

Tinerele racolate aveau cunoștință despre activitatea infracțională pe care o vor desfășura în Marea Britanie, iar între acestea și membrii grupării exista o înțelegere potrivit căreia ele urmau să primească 50% din sumele obținute din practicarea prostituției.

Inculpații s-au ocupat și cu postarea de anunțuri pe site-uri de profil matrimonial pentru atragerea de clienți pentru tinere în vederea întreținerii de relații sexuale în locațiile închiriate de ei.

Activitatea grupului infracțional era coordonată de Mircea Costin Bălan, acesta fiind cel care închiria apartamente în diferite zone din localitățile Portsmouth, Southamptom, Norwich, Cambridge, Oxford, Ilford, Playmouth, Exeter, Londra – Marea Britanie și Cardiff (Țara Galilor), în care tinerele racolate practicau prostituția.

Procurorii precizează că, lunar, aceste apartamente erau schimbate pentru ca inculpații să nu fie depistați de autoritățile judiciare.

În spațiile închiriate, protecția tinerelor era asigurată de inculpatul Cristian Sandar care primea un venit lunar și trebuia să răspundă la telefoanele postate pe site-urile de profil, să dea relații cu privire la aspectul fetelor, la activitățile sexuale pe care acestea le prestează, tarifele practicate și zona în care desfășoară activitatea.

În situația în care tinerele erau solicitate la hotel sau domiciliul clientului, acestea se deplasau cu autoturismele membrilor grupării, arată anchetatorii.

În urma descinderilor, 60 de persoane au fost conduse la audieri, opt fiind reținute, urmând a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă, iar șapte fiind plasate sub control judiciar.

De asemenea, au fost indisponibilizate 5 autoturisme, 9.300 de lire sterline, 5.700 de euro, 52 de kilograme de materie vegetală ce pare a fi tutun, 200 de pachete de țigarete netimbrate, telefoane mobile, sisteme informatice, precum și documente de identitate false și acte financiar – bancare.

În cauză au fost desfășurate activități de cooperare judiciară internațională, fiind încheiat un acord între autoritățile judiciare din România și omologii din Marea Britanie în vederea formării unei echipe comune de anchetă (Joint Investigation Team) care a beneficiat de sprijin logistic și finanțare din partea EUROJUST și EUROPOL. La acțiune au participat și polițiști englezi din cadrul Unității de Combatere a Crimei Organizate ”ZEPHYR”.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și Jandarmeriei Române, suportul de specialitate fiind asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.