Acasă Politic Rep. Moldova: Cioloș: Vrem să avem o abordare foarte pragmatică în relația...

Rep. Moldova: Cioloș: Vrem să avem o abordare foarte pragmatică în relația cu Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

Cilos la Chisinau145887 – 25082016 –  Premierul Dacian Cioloș a început, joi, 25 august, o vizită în Republica Moldova, prima de la preluarea mandatului. Șeful Executivului român a fost primit cu onoruri militare la Chișinău de omologul moldovean, Pavel Filip. Premierul Guvernului Republicii Moldova a asigurat oficialităţile de la Bucureşti că va continua reformele începute. La rândul său, Dacian Cioloş le-a transmis moldovenilor că Bucureştiul va susţine reformele de care ţara vecină are nevoie.

Declarații susținute de premierul Dacian Cioloș la începutul întrevederii în plen a delegaţiilor României și Republicii Moldova

Dacian Cioloș: ”/…/ Nu spun o noutate, spunând că România tratează ca o relație specială relația cu Republica Moldova, dar dincolo de partea asta, să spun, sentimentală, vrem să avem o abordare foarte pragmatică în relația cu Republica Moldova. Obiectivul nostru, al Guvernului României, este o îmbunătățire a situației cetățenilor din Republica Moldova și, de asta, am susținut și susținem nemijlocit reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă, acele măsuri pe care le-am convenit împreună și pe care le-am legat de această primă tranșă a acordului de împrumut. Rezultă din nevoia aceasta de reforme pe care și cetățenii Republicii Moldova le-au solicitat și faptul că am ajuns astăzi să deschidem această primă linie de finanțare,

banii sunt deja în contul Republicii Moldova, e important de spus asta, de ieri deja. S-au făcut deja pași importanți în reforme, care au fost recunoscuți și de Fondul Monetar Internațional și, sunt convins, și Comisia Europeană va da semnale în curând, deci, asta arată că atunci când lucrăm în parteneriat în mod pragmatic are de câștigat toată lumea. Dincolo de acest împrumut, continuăm finanțarea nerambursabilă pentru anumite proiecte care și-au dovedit deja viabilitatea, dar aș vrea să găsim căile, în perioada imediat următoare, și pentru a facilita o prezență investițională românească aici. Vreau să vă spun că sunt companii românești și companii de stat cu potențial de investiții important și companii private care sunt gata să vină să investească în Republica Moldova. E nu numai un semnal de încredere că reformele merg în direcția cea bună, dar e și un mod de abordare pragmatică a relației noastre economice”.

Cioloș a susținut alături de omologul său moldovean o conferință de presă în cadrul căreia a fost întrebat, printre altele, cum se asigură România că banii acordați pentru Republica Moldova nu vor fi furați. .”Cred că un guvern care nu este capabil să asigure o administrare și transparență corectă a fondurilor în timp pierde și credibilitatea și susținerea atât a cetățenilor moldoveni cât și europeni”, a declarat prim-ministrul Guvernului României care a precizat că Bucureștiul monitorizează modul în care sunt cheltuite unele fonduri alocate Republicii Moldova.

 Potrivit Deschide.md, o intervenție pe acest subiect a avut și premierul Pavel Filip care a ținut să menționeze că în Republica Moldova s-au schimbat regulile de joc la acest capitol.

”Reprezint Guvernul care are misiunea să recredibilizeze Republica Moldova. În ianuarie, Republica Moldova era într-o situație proastă pentru că nu au fost gestionați corect banii publici până atunci. Ne-am dorit să lansăm reforme ca țara să aibă parte de credibilitate din partea partenerilor externi și vreau să nu subestimați Guvernul României sau FMI pentru că ei se asigură că în Republica Moldova s-au chimbat regulile de joc. Pot să-i dezamăgesc pe unii sau pe alții că Republica Moldova este alta decât cum a fost la începutul acestui an”, a spus premierul.

Dacian Cioloș are în program convorbiri cu omologul său, Pavel Filip, dar şi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, aflat la final de mandat.

În contextul acestei vizite, România a deblocat prima tranşă de 60 de milioane de euro din împrumutul de 150 de milioane acordat Republicii Moldova pentru reabilitarea unor grădiniţe şi modernizarea infrastructurii.

Premierul Cioloș este însoțit la Chișinău de vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, Raluca Prună, ministrul Justiției, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, și Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

Dacian Cioloș se va întâlni și cu reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, cu autorități locale reprezentate în Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și cu reprezentanți ai formațiunilor politice de opoziție parlamentare și neparlamentare de la Chișinău.

Pe parcursul vizitei, premierul român va depune o coroană de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

Totodată, prim-ministrul va merge la grădinița din satul Selemet, raionul Cimișlia, inclusă în programul de reabilitare și dotare a unităților preșcolare din Republica Moldova cu asistență tehnică și financiară din partea Guvernului României.

Republica Moldova traversează în prezent o dificilă perioadă preelectorală. În octombrie sunt prevăzute să se desfășoare alegeri prezidențiale, iar de anul acesta șeful statului este ales prin sufragiu direct universal, nu mai este ales de Parlament.  –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.