Acasă Opinii/Analize ȘEFUL ANTIMAFIA SPULBERĂ SKY NEWS

ȘEFUL ANTIMAFIA SPULBERĂ SKY NEWS

DISTRIBUIȚI
SORIN ROȘCA STĂNESCU

 SORIN ROȘCA STĂNESCU
SORIN ROȘCA STĂNESCU

Am trăit să o vedem și pe asta. O reacție extrem de promptă și binevenită a autorităților de la București. Ea răspunde unei provocări lansate de televiziunea britanică Sky News, conform căreia românii participă la traficul ilegal de arme destinat teroriștilor din Statul Islamic. Această dezvăluire este spulberată cu o promptitudine exemplară de Daniel Horodniceanu, șeful antimafie din România. Într-un timp record, Sky News se face de râs. Unul dintre cei mai cunoscuți reporteri Sky News, Stuart Ramsay, specializat în anchete externe, este autorul unei înscenări de zile mari. Conform documentarului prezentat de acesta pe importantul canal de știri britanic, o bandă de răufăcători români, parte a unei rețele internaționale de traficanți de arme către teroriștii Statului Islamic, sunt surprinși în flagrant. Poartă conversații cu reporterul în fața camerelor de luat vederi  desigur, echipați cu cagule -, își prezintă armamentul care urmează să fie traficat și negociază prețul și condițiile de vânzare. Echipa Sky News era, vezi Doamne, sub acoperire.

Un atac cu adevărat devastator care poate leza, în mod grav, imaginea României. Cu unele mici excepții, autoritățile de la București s-au comportat ca un partener loial al statelor NATO și UE și au plasat țara noastră în prima linie a războiului antiterorist. De asemenea, până în prezent, se poate afirma, fără nicio exagerare, că instituțiile abilitate ale statului român au controlat și au prevenit o serie de fenomene grave, între care un loc important îl ocupă și traficul de arme avându-i drept destinație pe teroriști. Și iată că, deodată, România este prinsă în flagrant. Ce stat de drept este acela care, conform documentarului Sky News, permite negocierea, vânzarea și traficarea de armament letal către teroriști?

Numai că Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, s-a mișcat cu o viteză și un nivel de competență care ne fac cinste. A sesizat de la bun început, și a făcut public acest lucru cu mult curaj, că ceva este extrem de putred în dezvăluirea televiziunii britanice. Era absurd ca, în conformitate cu afirmațiile din reportaj, reporterii deghizați în traficanți să nu aibă dreptul să utilizeze telefoane, dar, în schimb, să poată filma la liber, adică cu camera la vedere, dialogul cu traficanții și pezentarea armamentului. În al doilea rând, nu este vorba, așa cum se vede clar în imagine și așa cum a afirmat șeful antimafia, de armament militar. În imagine, erau simple arme de vânătoare permise nu numai în România, ci în lumea întreagă. Întregul reportaj este o înscenare ordinară Sky News. Rușinoasă pentru prestigiul acestui canal britanic de televiziune, dar și pentru prestigiul unuia dintre cei mai cunoscuți reporteri Sky News. Este un montaj făcut cu reacredință, prin încălcarea tuturor regulilor jurnalistice. Ancheta care se desfășoară simultan în două județe, în Mureș și Bistrița-Năsăud, este încă în curs. Dar, într-un timp record, toți participanții la această înscenare au fost prinși de autoritățile române și se află sub interogatoriu. Armele au fost și ele identificate. Este extrem de garv că, în schimbul unor bani, mai mulți români au acceptat ca, la indicația echipei Sky News, să își pună cagule pe cap, să plimbe armele în vârf de munte și să poarte dialoguri, la dictarea lui Stuart Ramsay, pentru a încerca să compromită grav credibilitatea statului român. Sunt convins că românii care s-au pretat la această înscenare vor plăti. Dar nu sunt deloc convins că va plăti și Sky News. Sau că va consimți, așa cum ar fi cazul, să își dezmintă propirul documentar, să își ceară scuze și să îl pedepsească exemplar pe reporter. Oricum, mă bucur. Este printre rarele ocazii când îi pot felicita cu inimă deschisă pe procurorii antimafia de la București care au reușit performanța ca, într-un timp record, să ne prezinte dovada că o televiziune europeană de prim rang și-a permis să ne trateze ca pe niște babuini și idioți. –

Sursa: CorectNews – http://www.corectnews.com/politics/seful-antimafia-spulbera-sky-news

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.