Acasă Externe București: Aprecieri pentru sprijinul acordat de către autorități comunității românești din Kazahstan

București: Aprecieri pentru sprijinul acordat de către autorități comunității românești din Kazahstan

DISTRIBUIȚI

146333 – 16092016 – Senatorul Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a avut o întrevedere, joi, 15 septembrie a.c,, cu Roman Vassilenko, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan.

Filip a menţionat importanţa pe care România o acordă relaţiilor de parteneriat cu Republica Kazahstan, având în vedere poziția geostrategică a celor două țări, precum și problemele actuale la nivel european și global și contextul deosebit de sensibil generat de criza refugiaților, situația din Siria și acțiunile Federației Ruse în Ucraina. În continuare, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a subliniat oportunitatea consolidării cooperării în plan economic, arătând că există potențial pentru o relansare a schimburilor economice, pe fondul unei  tendințe de descreștere a acestora, în ultimii ani.

Părţile au salutat susţinerea reciprocă în cadrul organizaţiilor internaţionale, Petru Filip adresând felicitări oficialului kazah pentru calitatea de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2017 -2018 și pentru faptul că Republica Kazahstan este un important interlocutor al UE. În ceea ce privește relaţiile UE – Kazahstan, partea română a transmis faptul că procedura de ratificare a Acordului Consolidat de Parteneriat şi Cooperare cu UE a fost deja inițiată de către statul român, urmând a se finaliza în viitorul apropiat.
În continuare, au fost abordate aspecte privind evoluțiile cooperării la nivel politic, fiind salutată aprofundarea dialogului bilateral la nivel înalt, guvernamental şi parlamentar, precum și recenta vizită în R. Kazahstan a preşedintelui Grupului parlamentar de prietenie din cadrul Parlamentului României. Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a propus ca, în cursul anului viitor, să se realizeze schimburi la nivelul celor două comisii.

Partea kazahă și-a exprimat încrederea că România va avea o prezență semnificativă la Expoziția Mondială ”EXPO Astana 2017. Future Energy”, un eveniment ce poate fi valorificat în interes reciproc.Discuţiile au atins şi problematica internaţională şi regională, cu accent pe importanţa consolidării securităţii şi stabilităţii în Asia Centrală şi în Orientul Mijlociu, ambele părți pledând pentru o politică a echilibrului și pentru intensificarea eforturilor diplomatice, în zonele afectate de instabilitate.

La întrevedere a participat și președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Kazahstan, deputatul Costel Alexe. Acesta a vorbit despre importanța relațiilor economice dintre cele două țări, Republica Kazahstan fiind principalul partener economic al României din Asia Centrală, adresând aprecieri pentru sprijinul acordat de către autorități comunității românești din Kazahstan. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.