Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Din nou despre Schengen

București: Din nou despre Schengen

DISTRIBUIȚI

Anca Boagiu146524 – 27092016 –  Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României s-a întâlnit luni, 26 septembrie, la Salonul Alb, cu delegația franceză a Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Națională a Franței condusă de deputatul Danielle Auroi, președinta Comisiei și domnul deputat Christophe Caresche, vicepreședinte.Temele de interes de pe agenda întrevederii celor două Comisii au fost legate de aderarea României la Spațiul Schengen, Directiva privind detașarea lucrătorilor, Marea Neagră – obiectiv strategic pentru politica de securitate a Europei, Brexit-ul.

În ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, a salutat sprijinul pe care Franța îl acordă României, sprijin exprimat ferm și de președintele François Hollande în recenta sa vizită în România. Doamna senator a reiterat faptul că România este pregătită pentru aderare de mai

bine de 4 ani, la toate capitolele, așteptând doar contextul politic și unanimitatea europeană în ceea ce privește decizia politică finală a statelor membre.

În cazul Directivei privind detașarea lucrătorilor, senatorul Anca Boagiu a criticat poziția Comisiei Europene care nu a luat în considerare punctul de vedere al statelor membre, inclusiv al țării noastre. Senatul României, prin avizul motivat transmis Comisiei Europene, a apărat dreptul românilor la libertatea de mișcare pe piața muncii și a competitivității firmelor românești ce nu practică “dumping social”, termen care nu se regăsește în terminologia consacrată a dreptului european și a cărui utilizare în spațiul public ar trebui limitată, având în vedere potențialul de utilizare a acestuia într-o manieră populistă.

Asemenea Franței, Senatul României susține protecția drepturilor lucrătorilor în cadrul Pieței Interne și combaterea abuzurilor și fraudelor în materie, însă pentru îndeplinirea acestor obiective, la nivel european, au fost adoptate instrumente suficiente care, dacă ar fi pe deplin aplicate, ar produce efecte pozitive. O altă temă abordată de doamna senator Anca Boagiu a fost necesitatea reconsiderării Mării Negre ca zonă de interes maxim în strategia de securitate a UE, ca factor de stabilitate în regiune, în contextul conflictului asimetric de la granița estică a Europei.

La finalul întrevederii, ambele Comisii pentru Afaceri Europene au recunoscut că Europa trece printr-o criză majoră, confruntându-se cu provocări extreme: Brexit, migrație, lipsa locurilor de muncă etc. Tocmai de aceea, membrii Comisiilor și-au luat angajamentul de a lupta pentru recâștigarea încrederii europenilor într-o Europă unită, puternică și solidară, așa cum și-au imaginat-o liderii vizionari care au pus piatra de temelie a Uniunii Europene, o Uniune care să asigure siguranța și prosperitatea cetățenilor săi pe termen lung. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.