Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: FACIAS dă în judecată statul român pentru lipsa de implicare în...

București: FACIAS dă în judecată statul român pentru lipsa de implicare în despăgubirea românilor prejudiciați de Volkswagen

DISTRIBUIȚI

146581 – 29092016 – Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anunta ca va actiona in judecata statul roman prin Ministerul Mediului si Ministerul Transporturilor pentru lipsa de interes manifestata pentru despagubirea  romanilor care detin autoturisme pe care Volkswagen a instalat in mod ilegal softuri care a permis manipularea testelor privind stabilirea standardelor de emisii aplicabile. Prin aceasta actiune, FACIAS solicita justitiei sa oblige institutiile statului sa ia masuri pentru protectia consumatorilor si pentru protejarea mediului inconjurator.

”Apreciem că, prin întârzierea demersurilor asumate și anunțate, instituțiile statului prejudiciază atât imaginea României, care are obligația de a respecta solicitările oficiale ale Uniunii Europene, asemeni celorlalte state membre, cat mai ales pe clienții români de bună credință care au achitat toate taxele la achiziționarea unui autovehicul VW”  sustine Oana Florea, reprezentant al FACIAS.

În 2015, Grupul Volkswagen a recunoscut oficial instalarea unui soft special care a permis manipularea testelor privind stabilirea standardelor de emisii aplicabile pe aproximativ 11 milioane de autovehicule comercializate la nivel mondial, din care 8,5 milioane vandute in Europa si aproximativ 500.000 in SUA.

Volkswagen a acceptat să plătească despăgubiri de 15 miliarde de dolari pentru cei 500.000 proprietarii americani de maşini cu motoare diesel, dar a respins o măsură similară pentru cei 8,5 milioane de proprietari de maşini din Europa care au avut, de asemenea, testele de emisii trucate.

Comisia Europeana a confirmat ca Volkswagen a incalcat drepturile consumatorilor in 20 de tari membre.

Comisia Europeană a cerut tuturor statelor comunitare să demareze propriile lor investigaţii la nivel naţional cu privire la autoturismele Diesel produse de Volkswagen pentru a putea stabili dacă şi cât de multe vehicule certificate în UE au fost echipate cu sisteme care încalcă reglementările Uniunii Europene, sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare.

În Romania exista peste 50.000 de autoturisme pe care au fost instalate dispozitive sau tehnici de manipulare a emisiilor. Potrivit unui raspuns trimis FACIAS de catre Registrul Auto Român, numai 12,52% dintre aceste masini au fost rechemate pentru remedierea neconformitatilor. Nimeni nu a fost insa despagubit.

În Romania, la sfarsitul anului 2015, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a decis, alături de Ministerul Transporturilor, să înfiinţeze un Grup mixt de lucru având ca misiune identificarea măsurilor legale pe care statul român trebuie să le impună în cazul Volkswagen. Pana in prezent institutiile statului nu au oferit nicio informatie cu privire la concluziile grupului mixt desi acestea vizau drepturile si interesele a cel putin 50.000 de romani. FACIAS a solicitat informatii in baza Legii 544, insa Ministerul Transporturilor a refuzat sa raspunda incalcand astfel legislatia in vigoare privind liberul acces la informatiile de interes public. Ministerul Mediului a transmis FACIAS că Administrația Fondului pentru Mediu nu a calculat niciun prejudiciu cauzat prin vânzarea autovehiculelor ale căror emisii poluante au fost subevaluate prin montarea de dispozitive de manipulare a emisiilor. “Pentru mine este evident că lucrurile nu vor rămâne așa. Vorbim de 10 ani în care 11 milioane de autovehicule au funcționat in Europa cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare. Vorbim de încălcarea Directivei privind  Practicile Comerciale Incorecte,  încălcarea  Directivei pentru Vânzări și Garanții precum și de încălcarea legislatiei naționale a 20 de state membre.  Dacă pentru consumatorii din SUA Grupul Volkswagen a anunțat că va plăti 15,3 miliarde de dolari, pentru cei din Europa nu s-a luat un astfel de angajament. Nu este în regulă ca șoferii din Europa să fie tratați diferit. Rămâne ca justiția să se pronunțe”, a subliniat Oana Florea.

FACIAS va înainta zilele acestea o acțiune în contencios administrativ solicitând instanței judecatorești să oblige institutiile statului roman sa ia masurile legale în privința acestui abuz și sa-i oblige pe cei responsabili la repararea prejudiciilor cauzate. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.