Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Firea, salvată de tehnocrați

București: Firea, salvată de tehnocrați

DISTRIBUIȚI

Firea  (2)146227 – 13092016 –  Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a intalnit, la Ministerul Energiei, cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pentru a discuta despre situatia RADET- ELCEN, atat in ceea ce priveste furnizarea apei calde si a agentului termic pe timpul sezonului rece, cat si datoriile istorice ale regiei către ELCEN.

 ”Reiterez ceea ce am afirmat si la sfarsitul saptamanii trecute, dar acum avem si garantia ministrului Energiei, si anume ca bucurestenii nu trebuie sa aiba nici un fel de teama in ceea ce priveste livrarea apei calde si a agentului termic in sezonul rece. Aceste lucruri sunt intangibile, nu putem sa punem in pericol confortul populatiei, este vorba despre infrastructura critica nationala si nimeni nu se poate juca cu asa ceva. Impreuna cu domnul ministru am stabilit ce avem de facut in continuare, si anume sa fie asigurat un cash flow pentru Elcen, prin faptul ca Primaria Capitalei, asa cum a facut si in cele doua luni si jumatate de cand sunt primar general, va plati la zi subventia legala aferenta. In aceste zile se face o plata de 13 milioane de lei de la Primaria Capitalei catre RADET, iar din contul RADET, prin ridicarea popririi garantata de domnul ministru, 30% va ramane pentru RADET, care va plati salariile si reparatiile curente, 60% va merge catre

ELCEN, pentru a acoperi parte din datoria eligibila, iar 10% alte datorii. Aceasta este structura contului ESCROW care este acum poprit in urma unei hotarari judecatoresti, dar care nu este opozabila Primariei Capitalei, ci doar RADET. In legatura cu acest subiect, doar noi doi vom comunica, ministrul Energiei, domnul Victor Grigorescu si eu, in calitate de primar general, pentru ca am remarcat ca au fost facute declaratii publice care au afectat bucurestenii, care si-au pus semne de intrebare in legatura cu livrarea apei calde si pregatirea pentru sezonul rece. Va asigur ca voi gasi cele mai bune solutii in favoarea bucurestenilor, atat a celor care locuiesc la bloc, cat si a celor care au legatura cu institutiile care sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, si ma refer aici la scoli, gradinite, institutiile statului”, a spus Firea.

La randul sau, ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, a dat asigurari ca nu a existat pericolul intreruperii alimentarii cu apa calda a orasului, si “pentru a evita, pe viitor, astfel de speculatii, ca exista riscuri iminente de oprire a alimentarii cu agent termic, am hotarat sa comunicam doar impreuna, eu si doamna primar general, pe acest subiect, astfel incat sa nu ingreunam situatia. Am discutat despre o anumita ritmicitate a platilor pentru a asigura necesarul de finantare catre furnizorii de gaze si catre operatorii de transport, si am abordat, de asemenea, un subiect mai complicat, acela al datoriilor istorice, si am constatat impreuna ca exista si alte institutii, inclusiv la nivelul Guvernului, care ar trebui sa isi exprime un punct de vedere cu privire la aceasta situatie. Nu am facut decat sa intermediem o discutie corecta intre companii, astfel incat acestea sa gaseasca maniera optima de a-si regla relatia comerciala in interesul ambelor, ceea ce facem noi este sa cream stadiul unui dialog bazat pe interesul cetateanului si realitatea economica, astfel incat ambele companii, atat RADET, cat si Elcen,  sa poata functiona”.

In ceea ce priveste datoria istorica a RADET catre ELCEN, Gabriela Firea a amintit faptul ca a transmis o scrisoare premierului, in care l-a rugat sa se implice, “pentru ca si Guvernul are o responsabilitate intrucat este vorba despre infrastructura critica nationala, iar domnul prim-ministru a transmis solicitari Ministerului Economiei si Ministerului Dezvoltarii, in care a cerut acestor institutii sa se implice pentru rezolvarea acestei dispute economice si financiare. ”Sunt convinsa ca se va agrea o solutie juridica corecta  si pozitiva la nivel guvernamental, astfel incat Primaria Capitalei sa aiba aceasta baza legala prin care sa poata achita esalonat o datorie istorica ce nu este cuprinsa acum in bugetul sau. Practic, ar fi ilegal sa platim in acest moment deoarece nu avem o baza legala”. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.