Acasă Life Ciocolata – plăcere, aliment, remediu. 13 septembrie, Ziua Internaţională a Ciocolatei

Ciocolata – plăcere, aliment, remediu. 13 septembrie, Ziua Internaţională a Ciocolatei

DISTRIBUIȚI

ciocolata 146249 – 13092016 – Despre care aztecii spuneau că ar fi născută din sângele unei prinţese, moartă pentru că nu a divulgat nimănui secretul unei comori legendare. Seminţele plantei de cacao reprezentau în acest caz amărăciunea şi suferinţa, forţa şi determinare tinerei.

În timp ce indienii Maya din Mexic, în jurul anului 600 î.e.n., considerau bobul de cacao un dar divin cu puteri magice pe care îl foloseau în ritualuri şi ceremonii, dar şi ca tratament împotriva durerilor, a febrei şi a tusei, aztecii îi legau existenţa de „grădinile Raiului”. Şi unii şi ceilalţi îl foloseau ca monedă de schimb (cu 100 de boabe se putea cumpăra un sclav) şi ca ingredient pentru o băutură energizantă.

Mayaşii sunt cei care au inventat o băutură fierbinte şi amară preparată din păstăile de cacao şi îmbunătăţită cu diferite arome. Reţeta a fost preluată de azteci, care au adăugat vanilie şi miere, şi au numit-o ”xocoatl” (apă amară).

Cinci beneficii ale consumului de ciocolată

Cei mai mulți dintre noi o iubesc, în timp ce alţii tânjesc după ea aproape în fiecare zi. Se ştie că ciocolata este cea mai bună companie într-o zi proastă, dar nu numai. Boabele de cacao sunt cele care fac ca ciocolata să fie un aliment sănătos. Această sămânță conține flavonoide, un

nutrient care ajută la prevenirea bolilor cardio-vasculare, cancerului şi are proprietăţi antioxidante. Pe de altă parte, în ciocolată există şi o mare cantitate de zahăr şi unt, nu tocmai benefice organismului. Asigurăte că mănânci cantităţi rezonabile de ciocolată cu 70-80% cacao.

Ciocolata este bogată în minerale

Consumul unui baton de ciocolată aduce cu sine un aport de magneziu, fier, zinc, cupru şi mangan.

Ciocolata în lupta cu stresul

Conform unui studiu efectuat în Finlanda, femeile care mănâncă ciocolată fac față stresului mai bine decât cele care stau departe de ea. Oamenii de ştiinţă au constatat, de asemenea că copiii celor dintâi sunt mult mai fericiţi.

Ciocolata ajută la stimularea funcţiei cognitive

Oamenii de știință au descoperit ca flavonoidele din ciocolată stimulează funcția cognitivă. Psihologii britanici au descoperit că persoanele care mănâncă ciocolată sunt mai bune la matematică şi fac mai rapid calcule matematice în minte. Rezultatele arată că acestea ar putea face calculele mai rapide și mai precise după o ciocolată caldă.

Beneficii pentru piele

Un studiu recent arată capacitatea flavonoidelor de a proteja pielea de razele soarelui. Oamenii care au luat parte la test au mâncat bomboane de ciocolată timp de trei luni, iar rezultatul a fost că pielea acestora s-a înroşit mai greu în urma expunerii la soare.

Tusea

Supa sau ceaiul nu sunt singurele remedii împotriva tusei. Conform mai multor studii, teobromina din ciocolată ajută la reducerea activității nervului vag, ceea ce duce la diminuarea tusei.

Ciocolata în Europa

Aducerea boabelor în Europa îi este atribuită de unii lui Cristofor Columb (1503), de alţii conchistadorului spaniol Hernán Cortés (1528), iar de alţii călătorului italian Antonoi Carletti (1600).

Spaniolii au fost cei care au început să planteze arbori de cacao şi au ţinut acest lucru secret, până când călugării au răspândit vestea.

Cu toate acestea, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani pentru ca ciocolata să treacă de la statutul de tratament pentru diferite afecţiuni, la cel de aliment de larg consum.

Se pare că primul baton de ciocolată a fost preparat la Londra de către Joseph Fry, în 1847, care a inversat proporţiile – a pus mai puţină apă şi mai mult unt de cacao.

Treizeci de ani mai târziu, Daniel Peter şi Henri Nestleau au adăugat reţetei lapte condensat. Aşa a apărut ciocolata cu lapte.

Alte surse spun că Sir Hans Sloane, doctorul personal al Reginei Anne, este cel care a adăugat pentru prima dată lapte peste cacao. Reţeta sa a fost vândută fraţilor Cadbury, care se pare că au trăit regeşte de pe urma ei.

Brevetul pentru inventarea ciocolatei solubile aparţine Casei Capşa din Paris şi datează din anii 1900.

Ciocolata şi Al Doilea Război Mondial

Când trupele aliate au luat cu asalt plajele din Normandia, în Ziua Z, moment important în istoria omenirii, nimeni nu se gândea la conţinutul raniţelor soldaţilor. Alimentele trebuiau să fie ușoare, hrănitoare şi energizante – la urma urmei, acești oameni urmau să invadeze terenul ocupat de naziști! Şi ce aliment întrunea toate aceste calităţi mai bine decât batoanele de ciocolată Hershey?

Compania Hershey a fost abordată în 1937 cu privire la crearea unui baton special conceput pentru Armata SUA. Potrivit chimistului șef al companiei, Sam Hinkle, guvernul Statelor Unite a avut patru cereri cu privire la noile batoane de ciocolată: să cântărească 4 uncii, să asigure un nivel ridicat de energie, să reziste la temperaturi ridicate și să aibă “un gust un pic mai bun decât un cartof fiert”. Produsul s-a numit “D ration bar” – un amestec de ciocolată, zahăr, unt de cacao, lapte praf degresat şi făină de ovăz.

În ceea ce privește gustul, cel care a încercat a spus că mai degrabă ar fi mâncat cartofi fierţi. Combinația de făină de ovăz şi grăsime a făcut din ciocolată o “cărămidă” densă, iar zahărul era prea puțin pentru a masca gustul amar a cantităţii mari de ciocolată neagră. Având în vedere că a fost concepută pentru a rezista la temperaturi ridicate, era aproape imposibil să muşti din ea. Mai degrabă o răzuiai. În ciuda eforturilor armatei americane de a opri oamenii să le arunce, unele dintre batoane au ajuns în coșul de gunoi. Mai târziu, în timpul războiului, Hershey a introdus o nouă versiune, cunoscută sub numele de batonul “Tropical”, conceput special pentru temperaturile extreme din Pacific. Până la sfârșitul războiului, compania a produs mai mult de 3 miliarde de astfel de batoane pentru raţiile soldaţilor. Surse: history.com, buzzfeed.com, descopera.ro  –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.