Acasă Externe Agenda Europeana Criza laptelui, un cerc vicios care trebuie rupt

Criza laptelui, un cerc vicios care trebuie rupt

DISTRIBUIȚI

146452 – 22092016 – Uniunea Europeană se confruntă cu o criză gravă în sectorul produselor lactate. Cu toate eforturile depuse la nivel național și european, situația este încă nerezolvată, iar recentele evoluții ale pieței laptelui impun măsuri excepționale pentru ieșirea din criză, atenționează europarlamentarul Laurențiu Rebega.

În acest context, reprezentanții statelor UE și membrii grupurilor de lucru pentru piețele agricole s-au întâlnit la Bruxelles în cadrul unei reuniuni la nivel înalt pe tema crizei laptelui, organizată de Comisia Europeană.

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru al Comisiei de Agricultură a PE, a avertizat în numeroase rânduri că ne învârtim practic într-un cerc vicios: ”Industria produselor lactate din UE este într-o criză fără precedent. Produsele lactate foarte ieftine, supraproducția în raport cu cererea, fluctuațiile mari de preț, dezastrele naturale și epidemiile cu care se confruntă acest sector au îngreunat considerabil situația producătorilor. Prețurile foarte mici obligă fermierii europeni, la nivel individual, să producă mai mult lapte pentru a evita falimentul. E clar de ce vorbim de un cerc vicios: pe de o parte producătorii sunt forțați să producă și mai mult, iar

pe de altă parte, la nivel colectiv, acest fenomen de creștere face ca prețurile să coboare și mai mult. E inadmisibil că, în multe țări, „laptele a ajuns mai ieftin decât apa îmbuteliată”, potrivit CNN Money. În medie, în statele UE, o sticlă de apă de un litru costă 1,34 de euro, în timp ce un litru de lapte este cu aproape 50 de euro-cenți mai ieftină, adică, 0,89 de euro. Acest lucru reprezintă un dezastru pentru fermieri.

Momentul în care cotele de lapte au fost ridicate a coincis cu anumite dezechilibre pe piața mondială, date fie de embargoul impus Federației Ruse, fie de scăderea cererii dinspre China, fapt care a produs o nouă fază de turbulențe. Nu e de neglijat faptul că Rusia este al doilea cel mai mare importator de lapte din lume.

Această situație nu mai poate continua! În ultimii ani, zeci de mii de fermieri producători de lactate din întreaga UE au fost forțați să își abandoneze producția. Situația critică cu care se confruntă sectorul laptelui se datorează în mare măsură liberalizării complete a acestuia, iar soluțiile prezentate până acum sunt în mod evident inadecvate”,

Ca membru activ al Comisiei de agricultură din Parlamentul European, Laurențiu Rebega a arătat că este necesar un efort comun de implicare în ceea ce privește criza laptelui:

”În paralel cu acțiunile personale întreprinse ca membru al Comisiei de agricultură din Parlamentul European, am considerat că este nevoie de un efort comun și am semnat, alături de alți colegi europarlamentari, o Declarație scrisă adresată Comisiei Europene, referitoare la reglementarea pieței în sectorul laptelui, prin care solicităm măsuri urgente de adaptare a ofertei la cerere, crearea un mecanism de acordare a drepturilor de producție, cu scopul de a remedia actuala discriminare și combaterea dumpingului între statele membre UE. Se impune astfel necesitatea introducerii unor instrumente publice de reglementare a producției piețelor, care să asigure prețuri echitabile pentru producători, ținând seama atât de costul factorilor de producție, cât și de prețurile de consum, pentru a garanta distribuirea echitabilă a valorii adăugate de-a lungul lanțului valoric al sectorului, evitând, în același  timp, concentrarea și intensificarea producției și respectând dreptul fiecărui stat membru de a produce.

În România, piața de profil este blocată din cauza acestei crize internaționale. Pe de o parte, fermierii nu au cui să își vândă produsele, pe de cealaltă parte, comercianții nu au înțeles semnalul pieței și nu au scăzut prețurile, corespunzător cu reducerea acestora la producător. Fermierii din țara noastră au probleme serioase din cauza faptului că prețul pe care îl primesc este de 10 ori mai mic decât cel cu care ajunge să fie comercializat produsul lor în magazine. De asemenea, tot ei reclamă întârzieri nepermise în plata fondurilor europene și naționale pentru agricultură și spun că subvențiile sunt singura șansă de redresare. Problemele nu se opresc aici, situația e mult mai complexă și, alături de ceilalți colegi europeni, de responsabilii Comisiei Europene sau de partenerii noștri de discuție din comisia pentru agricultură, am repus ca prioritare subiecte precum: slaba cooperare și solidaritatea redusă în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente dintre producători – procesatori – comercianți – consumatori, comunicarea deficitară dintre producători și consumatori, schimbările climatice care vor afecta productivitatea, lipsa instrumentelor necesare pentru a face față instabilității, sănătatea și răspândirea epidemiilor în rândul animalelor, problema îmbătrânirii în sectorul agricol, depopularea unor zone defavorizate, lipsa interesului pentru zootehnie în rândul tinerilor, slaba educație și lipsa de informare, problema asociațiilor cooperative de producători sau lipsa unui set de instrumente necesar gestionării riscurilor.

Comisarul Phil Hogan a prezentat recent un pachet de măsuri pentru sectoarele aflate în criză. Este vorba, în primul rând, despre sectorul laptelui, lăsând libertatea statelor europene să își îndrepte ajutorul și către celelalte sectoare. Ajutorul financiar european face referire la suma de 500 de milioane euro, care a fost împărțită în două: 350 de milioane pentru redresarea problemelor din sector și 150 de milioane de euro pentru a permite statelor să-și reducă producția de lapte. Este foarte important să se adopte cât mai rapid legislația necesară și să nu asistăm din nou la un exces birocratic care să aducă fermierii în pragul falimentului. Un plan complet, bine structurat și cu suficiente pârghii de accesare este singura soluție care poate garanta agricultorilor din UE productivitate și competitivitate într-o piață globală”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.