Acasă Externe Spania: Votul din diaspora, sabotat de toată lumea

Spania: Votul din diaspora, sabotat de toată lumea

DISTRIBUIȚI

vot-diaspora146406 – 20092016 –  Mai puțin de 3.000 de români din Spania vor vota prin poștă la următoarele alegeri românești pentru Parlament. 3900 de români au acceptat să se înscrie în registrul electoral la consulatele din Spania, dar numai 2.853 vor vota prin poștă, restul optând pentru votul la secție.

Potrivit Romanul.eu, acesta este bilanțul unei campanii de înscrieri care a început în luna aprilie și a fost promovată deficient de guvernul României prin intermediul ambasadei și consulatelor din peninsulă.

Campanie de informare publică ”din gură în gură”

Prima instituție care și-a propus să-i informeze pe românii din străinătate cu privire la procedura de înscriere în registrul electoral a fost cea reprezentată de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.

Fostul ministru, Dan Stoenescu, își propunea să adune ”influenceri” online și să-i stimuleze pe români spre consulate. Toate mesajele instituționale s-au rezumat la publicări pe Facebook, și după opt luni de mandat și mulți kilometri bătuți degeaba, bilanțul pe tot globul era de 3.000 de înscrieri.

Dan Stoenescu nu a reușit să-și atingă obiectivele și a fost înlocuit cu Maria Ligor, ambasadorul României în Canada. Nici ea nu a reușit să îndrepte lucrurile, iar guvernul a fost nevoit să modifice legea prin ordonanță de urgență ca să permită înscrierea la vot în străinătate și prin email. Măsura a fost adoptată prea târziu, cu doar două săptămâni înainte de închiderea perioadei de înregistrare.

O procedură simplă

Cetățenii români, rezidenți în străinătate, ar fi trebuit să se înscrie în noul registru electoral din diaspora exprimându-și alegerea pentru votul prin corespondență sau la secție în orașul de reședință.

La Consulatul României din Madrid se prezintă în medie 250 de oameni pe zi, dar foarte puțini au vrut să completeze formularul pregătit de instituție, care a abilitat și un ghișeu special pentru acest lucru ca să nu stea nici un alegător la coadă.

Procedura era foarte simplă și se reducea la completarea unui formular, care trebuia depus sau trimis prin poștă la unul din consulatele României din Spania, iar în ultimele zile persoanele interesate puteau să se înscrie și prin email.

Ultima metodă a fost aprobată de guvern printr-o ordonanță de urgență, dar a fost mediatizată doar cu o săptămână înainte de închiderea perioadei de înscrieri, la data de 14 septembrie.

Cu toate că Ministerul Afacerilor Externe susține că s-au distribuit sute de mii de pliante informative și că au fost organizate câteva întâlniri cu grupuri restrânse de cetățeni români, foarte mulți dintre compatrioți nu știau despre prevederile noii legi care oferă posibilitatea de a vota prin poștă.

Dezinteres față de politica parlamentară

Cauzele acestui eșec rezidă deopotrivă în dezinteresul instituțiilor statului în a-și informa cetățenii pe toate căile disponibile, partidelor politice care nu au călcat Spania, dar și cetățenilor care nu votează deloc sau care se înghesuie doar la alegerile prezidențiale.

În cele din urmă doar 3.900 de români au înțeles cât de importantă este participarea la vot din Spania și au completat formularele de înscriere în registrul electoral.

Dintre aceștia însă, doar 2.853 se vor putea bucura de facilitățile noii legi, mai precis cei care au ales opțiunea ”vot prin corespondență”. În schimb, ceilalți care au pus semnul pe căsuța votului la secție depind de întrunirea numărului de 100 de solicitanți pentru a avea o secție de vot în orașul de rezidență. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.