Acasă Externe SUA: Declarația Comună privind implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România...

SUA: Declarația Comună privind implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii

DISTRIBUIȚI

romania-si-sua146568 – 28092016 – Cea de a V-a reuniune a Task-Force-ului pentru implementarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA a avut loc la 26 septembrie 2016, la Washington.

Din partea română au participat reprezentanți la nivel înalt ai Cancelariei Prim-ministrului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Energiei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Economiei, Comerțului şi Mediului de Afaceri, precum şi alţi oficiali români.

Cu acest prilej, s-au derulat consultări în plenul celor două delegații, precum şi în cadrul grupurilor de lucru sectoriale: energie, economie, politico-militar, educație şi cercetare.

Această rundă a Dialogului strategic româno-american, care a marcat 5 ani de la adoptarea Declarației Comune, a scos în evidenţă atât profunzimea parteneriatului dintre cele două state, cât şi perspectivele concrete de dezvoltare.

La finalul reuniunii Task-Force, cele doua părţi au adoptat Declarația Comună privind implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii

”Cea de-a V-a ediție anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Guvernul României s-a desfăşurat la Washington, la 26 septembrie 2016. Parteneriatul Strategic se fundamentează pe angajamentul comun pentru valorile democratice – statul de drept, piață liberă, respectarea drepturilor omului și relațiile inter-umane. Cele două guverne au reafirmat aceste principii și s-au angajat să conlucreze asupra unei game de teme de interes.

Statele Unite ale Americii și România au evidențiat importanța eforturilor continue de promovare a democrației, statului de drept și bunei guvernări pentru păstrarea unor societăți deschise și sustenabile. Angajamentul și reziliența României în a apăra aceste valori și în a continua să progreseze în domenii precum aplicarea legii, guvernare responsabilă și anti-corupție constituie un exemplu puternic în acest sens. Vom continua să cooperăm în ceea ce privește promovarea programelor comune de dezvoltare și asistență tehnică pentru Republica Moldova, Balcanii de Vest, precum și în alte zone.

Cooperarea robustă în domeniul securității reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Pe baza proiectelor de succes, cum ar fi operaționalizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, cei doi parteneri vor continua să coopereze bilateral și în NATO pentru a asigura implementarea rapidă și completă, până în 2017, a angajamentelor Summit-ului Aliat de la Varșovia, în special constituirea brigăzii multinaționale conduse de România, asigurarea prezenței aeriene și maritime Aliate întărite în regiunea Mării Negre, susținute de un program consolidat de exerciții și antrenamente întrunite și multinaționale. Totodată, SUA și România au convenit să își consolideze activitatea în ceea ce privește comunicarea strategică, combaterea terorismului și cooperarea în domeniul securității cibernetice.

Statele Unite ale Americii și România își exprimă susținerea pentru o piață regională a energiei mai transparentă, predictibilă, integrată, diversificată și competitivă. Vom acorda prioritate schimbului de experiență în ceea ce privește elaborarea politicilor în domeniu și expertiza de cercetare. Acordăm o atenție specială realizării interconectorilor de gaz între România, Bulgaria, Ungaria și Austria, și între România și Republica Moldova, precum și accelerării dezvoltării rezervelor off shore din Marea Neagră. Un regim de taxare transparent și stabil, care permite investiții suplimentare pe termen lung în sectorul de explorare și producție din România, precum și dezvoltarea de programe în domeniul energiei sustenabile pentru a combate schimbările climatice și a încuraja investițiile în sectoarele de tehnologii avansate din domeniul energiei din România sunt de importanță deosebită.

Comerțul și investițiile sunt dimensiuni cruciale ale Parteneriatului nostru Strategic, deoarece oferă avantaje comune și regionale, stimulează creșterea economică reciprocă și asigură prosperitatea comună. Vom continua să cooperăm pentru reforme semnificative ale mediului de afaceri prin Planul de Acțiune al României pentru implementarea unor măsuri de bună guvernare în economie. Vom acorda prioritate misiunilor reciproce de comerț și investiții și programelor destinate să sprijine micile întreprinderi, tinerii antreprenori și comunităţile inovatoare de start-up. Ne afirmăm susținerea pentru un Parteneriat Transatlantic ambițios, cuprinzător și reciproc avantajos privind Comerţul şi Investiţiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană.

Parteneriatul dintre țările noastre este stimulat de schimbul liber și deschis de idei și de angajamentul pentru dezvoltarea oportunităților educaționale. Vom dezvolta pe mai departe fundamentul solid al programului Fulbright dintre SUA și România, punând accentul asupra unei cooperări mai strânse în domeniul cercetării și inovării. Infrastructura de expertiză și de cercetare pot susține o gamă largă de explorări științifice. Statele Unite și România vor continua să acorde prioritate vizitelor reciproce și schimburilor inter-umane; ne angajăm să implementăm pe deplin măsurile de creștere a securității din cadrul legislației aferente Programului Visa Waiver şi să cooperăm pentru includerea României în Programul Visa Waiver.

Cea de-a V-a ediţie anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic a inclus reprezentanți din partea ambelor guverne și a fost găzduit de Departamentul de Stat al Statelor Unite. Părțile au convenit ca următoarea reuniune anuală să se desfăşoare în România, la București, în anul 2017”. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.