Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: ”Mici, mici, dar aleși pe sprânceană!”

Bruxelles: ”Mici, mici, dar aleși pe sprânceană!”

DISTRIBUIȚI

LaurentiuRebega239146691 – 05102016 –  Nicușor Dan (USR), Sebastian Burduja (PACT) și Dan Mașca (Partidul Oamenilor Liberi – POL) și-au prezentat – la Bruxelles – programele și proiectele lor politice, în eventualitatea intrării în Parlamentul României, după alegerile din decembrie 2016.

Lăsând la o parte faptul că titlul evenimentului ”Cetățenii își iau politica înapoi” pare mai degrabă ironic luând în considerare ”greutatea” politică a celor trei invitați, ințiativa ”TheRoundtable.eu” – o organizație a tinerilor români cu preocupări în sfera politicilor europene – de a chema niște partide mici să-și prezinte oferta politică la Bruxelles este un fapt interesant și de salutat, din perspectiva exercițiului său democratic.

Mai puțin lăudabil este, însă, faptul că organizatorii au invitat doar niște partide selectate după ”ochi frumoși”, respectiv formațiuni politice emanate numai dintr-o anumită zonă a societății civile și, din păcate, vorbim despre acea zonă care susține interesele neoliberalismului și ale marilor corporații.

Cât despre viziunile, mai mult sau mai puțin ”salvatoare” pentru România, pe care le propun liderii acestor partide mici, unii de centru-dreapta, alții „născuți” ca „alternative” la PSD și PNL, „nici de stânga, nici de dreapta”, „nici dependenți, ci interdependenți” – rămâne să decidă electoratul – sperăm noi – în cât mai deplină cunoștință de cauză.

Liderul POL vrea „legi ca-n Occident până-n 2020”, dar nu țintește la Parlament în decembrie 2016. Dan Mașca pare să nu aibă noțiuni elementare de drept, întrucât problema României nu sunt legile, care sunt principial exact ca în Occident, ci respectarea legilor!

PACT crede că „democrația românească nu va fi niciodată solidă fără nea’ Stelică”, dar Sebastian Burduja pare să aibă o problemă exact în comunicarea cu „nea’ Stelică”.

Nicușor Dan adună sub „umbrela” sa „oameni de stânga, de dreapta, conservatori, progresiști și toate speciile ideologice la care ne putem gândi” într-o cruciadă menită să „stârpească jaful banilor publici”, cu o condiție: să nu-l întrebăm pe cine reprezintă, pentru că asta e o „delimitare ideologică” care „nu interesează România”.

Să fim bine înțeleși, este corect și democratic faptul că, prin această vizită la Bruxelles, s-a creat unor partide o posibilitate în plus de a-și exprima părerile, dar există în mod evident o promovare a partidelor care nu pot pretinde că reprezintă interesul național, în sens general, și propun măsuri lipsite de orice legătură cu România și cu nevoile reale ale oamenilor.

Pe de altă parte, nu pot să nu fiu de acord, din mai multe puncte de vedere, cu problema ridicată de aceștia în ceea ce privește obligativitatea strângerii celor 183 000 de semnături, atat cât cere noua lege electorală. În primul rând, acest număr de semnături reprezintă un handicap uriaș pentru un partid nou creat, care pornește practic de la zero. În al doilea rând, degeaba s-a schimbat legea electorală, dacă înființezi un partid dar nu poți face nimic cu el. E clar de ce această constrângere a semnăturilor, pune în pericol dreptul fundamental și constituțional de a candida și de a fi ales, fapt care reclamă o remediere de urgență.

Una peste alta, candidații „anti-corupție” par să tragă după ei tinichele care mai de care mai răsunătoare: ba un șef de campanie care apare în Panama Papers cu un offshore în Seychelles, ba mari semne de întrebare în ceea ce privește gradul de reprezentativitate al unora în funcții de lideri ai diasporei, ba o carieră politică al cărui vârf de autenticitate îl reprezintă doar cei opt ani de concediu plătit pentru angajații maghiari, în 15 martie, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni.

Cu asemenea ofertă politică, nu-mi rămâne decât să sper că mintea și sufletul românului vor ști să aleagă, pentru că altfel „un popor care alege impostorii, hoţii sau trădătorii, nu este victimă, ci complice!” – sursa: comunicat europarlamentar Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și a Libertății. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.