Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Călin Popescu-Tăriceanu s-a întâlnit cu omologul său muntenegrean

București: Călin Popescu-Tăriceanu s-a întâlnit cu omologul său muntenegrean

DISTRIBUIȚI

tariceanu-darko-pajovic146697 – 05102016 –  Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere cu Darko Pajović, președintele Parlamentului Muntenegru. Întâlnirea a avut loc în contextul participării înaltului oficial muntenegrean, urmare a invitației adresate de către Senatul României, la votul în Plenul Senatului al Legii privind ratificarea Protocolului de aderare a Muntenegru la NATO, document semnat la data de 19 mai 2016 de către miniștrii de Externe ai statelor membre.

La discuții a participat și senatorul Titus Corlățean, Președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Discuţiile au vizat perspectivele de aderare a Muntenegru la Uniunea Europeană și NATO, semnificația deosebită a semnării Protocolului de aderare a Muntenegru la NATO, importanța procesului de trecere la economia de piață și de consolidare a statului de drept pentru succesul procesului de aderare la UE, precum și cooperarea bilaterală dintre cele două țări și evoluțiile în plan intern, din cele două state.

Călin Popescu Tăriceanu a subliniat faptul că Muntenegru a parcurs pași importanți în procesul de aderare la NATO, fapt ce constituie o garanție privind viitorul țării și al regiunii, în sensul creșterii stabilității și securității. România a parcurs deja acest proces și împărtășește convingerea că statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice, care presupune în egală măsură drepturi și obligații, reprezintă o garanție pentru securitatea țării.

În ceea ce privește procesul de extindere a Uniunii Europene, România sprijină activ și constant eforturile depuse de statele din Balcanii de Vest pentru integrare, Muntenegru reprezentând un exemplu pentru statele vecine. Președintele Senatului a subliniat avantajele economice, de consolidare a democrației și statului de drept, a societății civile, care decurg din procesul de aderare la Uniunea Europeană și din statutul de membru al Uniunii. În acest context, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a menționat faptul că este de interes național, în cadrul negocierilor purtate de către țările care aspiră la statutul de membru, ca procesul de privatizare să aibă în vedere menținerea capitalului autohton ca pondere în economie, precum și menținerea participațiilor statului în companii de interes strategic național și în domeniul bancar, astfel încât acestea să constituie un pilon în economie, in situații de criză.

Călin Popescu-Tăriceanu a răspuns întrebărilor omologului muntenegrean privind sectorul energetic al României, arătând că este unul puternic, România având asigurată eficienţa energetică necesară pentru o economie stabilă, fiind realizate investiții semnificative în domeniul hidroenergetic și în valorificarea surselor de energie regenerabilă.

În continuare, Titus Corlățean a salutat prezența omologului muntenegrean la Senatul României, arătând că ratificarea Protocolului de aderare a Muntenegru la NATO reprezintă un moment istoric pentru Muntenegru, pentru regiune și pentru România și subliniind, totodată, sprijinul constant pe care România îl acordă Muntenegru în procesul de aderare.

La rândul său, președintele Darko Pajović a prezentat stadiul ratificării protocolului de către statele membre NATO, arătând că acest pas important pe care țara sa îl parcurge în vederea aderării la NATO, precum și eforturile pe care clasa politică și cetățenii sunt gata să le depună în continuare, reprezintă o investiție pentru viitorul țării, al tinerei generații în special, precum și un semnal pentru statele din regiune, pentru pace și stabilitate. Totodată înaltul oficial muntenegrean a făcut o prezentare a situației interne a țării, în contextul alegerilor parlamentare care urmează să se desfășoare în data de 16 octombrie a.c.., menționând importanța pe care o are, pentru statul de drept din Muntenegru, organizarea de alegeri libere și corecte.

A fost convenită, în încheierea întâlnirii, necesitatea consolidării cooperării economice și încurajării investițiilor reciproce, partea muntenegreană menționând faptul că țara sa încurajează prezența sporită a capitalului străin în diferite domenii ale economiei. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.