Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Încă un ales PSD condamnat

București: Încă un ales PSD condamnat

DISTRIBUIȚI

sorin-constantin-lazar146833 – 11102016 –  Senatorul PSD Sorin Constantin Lazar a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de trei ani, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, scrie Agerpres.ro.

Un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a respins apelul declarat de Sorin Lazar si a mentinut sentinta data de un alt complet de judecata in ianuarie 2016. In acelasi dosar, Constantin Petrusca, contabil al Primariei Strunga, judetul Iasi, a primit tot un an inchisoare cu suspendare. Instanta a mai dispus confiscarea sumei de 15.819 lei de la fiecare inculpat.

Este cea de-a doua condamnare in instanta a senatorului Sorin Lazar, dupa ce acesta a primit, in 2014, sase luni inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, el fiind acuzat de Agentia Nationala de Integritate ca si-a angajat nelegal fiul la biroul parlamentar din Iasi.

Procurorii DNA Iasi l-au trimis in judecata, in decembrie 2014, pe Sorin Constantin Lazar, la data faptelor primar al comunei Strunga, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. In acest dosar a fost trimis in judecata si Constantin Petrusca, contabil si persoana desemnata sa exercite controlul financiar preventiv in Primaria Comunei Strunga la data faptelor.

Potrivit DNA, in perioada 2008 – 2009, Sorin Lazar, in calitate de primar si ordonator principal de credite, fara existenta unui angajament legal, a dispus aprobarea, fara nicio baza legala, a platii a peste 10.000 lei, cu titlul de ”onorariu participare la licitatie” catre trei persoane, membrii ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru executia unor lucrari de reparatie a drumurilor din localitate. ”Aceste plati au fost nejustificate si nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevazuta in fisa postului aceasta activitate ca si atributie de serviciu, fie nu puteau beneficia de alta forma de retribuire, in afara indemnizatiei prevazute de lege pentru aceasta functie”, arata DNA.

Procurorii mai sustin ca Sorin Lazar a dispus plata a 16.550 lei catre alte trei persoane, reprezentand ”plata lunara zilieri” (12 rate). ”Aceste plati s-au efectuat fara existenta unui angajament legal care sa ateste o obligatie pe seama fondurilor publice (contract de munca, conventie de prestari servicii, sau orice alt act juridic din care sa izvorasca un raport juridic, care sa creeze obligatia partilor de a presta o munca, o activitate, un serviciu, respectiv de a plati o suma de bani). De asemenea, nu exista niciun act care sa ateste prestarea vreunor activitati (pontaje, receptii ale unor servicii prestate sau orice fel de act care sa dovedeasca prestarea unui anumit serviciu), in folosul unitatii administrativ teritoriale, de catre respectivele persoane”, au constatat anchetatorii.

DNA preciza ca, in acest caz, nici nu s-a pus problema retinerii si virarii unor impozite si contributii catre bugetul statului, persoanele respective fiind pur si simplu gratificate de catre primar cu acele sume de bani, fara vreo justificare.

De asemenea, Sorin Lazar a dispus si plata a aproximativ 5.000 lei, reprezentand premii anuale, in cuantum de 2.638 lei pentru sine si 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la 14 ianuarie 2009, dupa ce aceasta a dobandit calitatea de senator.

”In acest mod, primarul si viceprimarul comunei si-au insusit pur si simplu aceste sume de bani din bugetul local, desi conform prevederilor legale indemnizatia lunara era singura forma de remunerare a primarului si a viceprimarului pentru activitatea corespunzatoare functiei. Toate aceste sume de bani au fost avizate de inculpatul Petrusca, fara existenta unui angajament legal si cu incalcarea prevederilor legale”, mentiona DNA. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.