Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Legea insolvenței persoanelor fizice, încă un pas

București: Legea insolvenței persoanelor fizice, încă un pas

DISTRIBUIȚI

camera-deputatilor146694 – 05102016 –  Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți, 4 octombrie 2016, proiectul de lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Adoptarea acestui act normativ este o victorie a Grupului parlamentar al PSD, care a inițiat și a votat încă de anul trecut Legea privind insolvența persoanelor fizice, dorind să vină în ajutorul românilor aflaţi în situaţia de a fi copleşiţi de imposibilitatea achitării datoriilor şi creditelor la scadenţă. Astfel, amânarea aplicării acestei legi până la data de 31 decembrie 2016, hotărâtă de Guvernul Cioloș, a fost respinsă de către Parlamentul României, urmând ca cetățenii să beneficieze de efectele insolvenței persoanelor fizice din 31 octombrie, adică de la sfârșitul acestei luni.

Legea insolvenței persoanelor fizice, asumată de Grupul parlamentar al PSD, este semnată de un număr foarte mare de deputați și senatori social-democrați și introduce în legislaţia românească un cadru care permite protejarea consumatorilor persoane fizice, debitori de bună credinţă, care au achitat o parte a creditului datorat, de creşterea necontrolată a ratelor şi de situaţiile în care plata acestor rate devine imposibilă.  Potrivit acestui act normativ, românii aflaţi în impas vor putea să-şi ramburseze datoriile în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor. Consider, alături de colegii mei din Grupul parlamentar al PSD, că executarea silită trebuie să rămână o procedură aplicată numai în ultimă instanţă, atunci când debitorul nu mai poate, din motive imputabile acestuia, să-şi respecte angajamentele de la momentul contractării creditului.

Absenţa unei astfel de reglementări specifice insolvenţei persoanelor fizice a creat o situaţie discriminatorie faţă de consumatorii români, comparativ cu persoanele juridice, care beneficiază de procedura insolvenţei cu caracter comercial.

Majoritatea statelor membre UE reglementează insolvenţa persoanelor fizice în favoarea debitorilor de bună credinţă, iar legea a fost elaborată pe baza unei extinse analize a cadrelor legislative ale acestor ţări. Patriotismul nu înseamnă vorbe goale, campanii populiste și exerciții de imagine, ci protejarea cetățenilor și consolidarea clasei de mijloc, fapt pe care Guvernul tehnocrat nu pare să-l fi înțeles nici în acest caz, încercând să amâne la nesfârșit aplicarea Legii insolvenței persoanelor fizice, declară liderul grupului PSD, Florin Costin Pâslaru. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.