Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ministrul Motoc l-a primit pe managerul general al Agenţiei NATO pentru...

București: Ministrul Motoc l-a primit pe managerul general al Agenţiei NATO pentru Comunicaţii şi Informatică (NCIA), Koen Gijsbers

DISTRIBUIȚI

Aspect din timpul conferintei147047 – 21102016  Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, l-a primit joi, 20 octombrie, pe managerul general al Agenţiei NATO pentru Comunicaţii şi Informatică (NCIA), Koen Gijsbers. Pe parcursul întâlnirii, au fost discutate stadiul implementării proiectelor în derulare în cadrul forţelor armate române, cu sprijinul NCIA, precum şi perspectivele de dezvoltare a cooperării în domeniile de competenţă ale Agenţiei. Au fost consemnate rezultatele foarte bune înregistrate în realizarea Sistemului de Comunicaţii şi Informatică (CIS) la Unitatea de Integrare a Forţelor NATO (NFIU), respectiv a componentei CIS static la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND SE), o premieră la nivelul Alianţei.

A fost trecut în revistă stadiul proiectelor de dezvoltare a capacităţilor de comandă-control pentru forţele armate române realizate sub coordonarea Agenţiei, din fonduri comune, prin Programul de investiţii în securitate/NSIP. În acelaşi timp, s-a convenit intensificarea colaborării prin activităţi concrete destinate implementării iniţiativelor subsumate realizării prezenţei înaintate adaptate a NATO pe teritoriul naţional şi în zona Mării Negre, iniţiate şi coordonate de România.

Ministrul Mihnea Motoc a salutat eforturile conducerii NCIA în direcţia dezvoltării unor relaţii de colaborare directă între Agenţie şi companiile de profil din industria de apărare din România, întreprinderi partenere ale MApN, pentru implementarea proiectelor în derulare sau iniţierea unor proiecte viitoare.

Tot în cursul zilei de azi, delegaţia NCIA a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii operatorilor economici din industria naţională de apărare, având drept scop principal facilitarea implicării firmelor româneşti în proiectele Agenţiei.

Agenţia NATO pentru Comunicaţii şi Informatică (NCIA) este structura specializată a Alianţei, cu autonomie juridică, administrativă şi financiară, creată cu scopul de a asigura îndeplinirea cerinţelor colective ale statelor membre NATO în domeniile realizării capabilităţilor şi asigurării serviciilor pentru consultare, comandă şi control, a comunicaţiilor, informaticii şi apărării cibernetice, facilitând totodată integrarea funcţiilor de informare, supraveghere, recunoaştere şi management al ţintelor, precum şi a schimbului de informaţii asociat acestor funcţii.

Finanţarea NCIA se realizează din surse multiple care includ fondurile comune NATO, precum şi contribuţiile financiare anuale directe ale statelor membre. Agenţia se află într-o perioadă de tranziţie spre un regim de finanţare asigurat de client – Customer Funding Regime, clienţii cei mai importanţi rămânând statele membre şi comandamentele şi entităţile structurale ale NATO.

În prezent, NCIA este angajată în România în implementarea mai multor proiecte NATO finanţate din fonduri comune, prin Programul NSIP, pe teritoriul naţional şi la Marea Neagră.    PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.