Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Scrisoare deschisă adresată preşedinţilor partidelor parlamentare

București: Scrisoare deschisă adresată preşedinţilor partidelor parlamentare

DISTRIBUIȚI

vasile-nistor146969 – 18102016 –

“Doamnă preşedinte PNL Alina Gorghiu,

Domnule președinte PSD Liviu Dragnea,

Domnule președinte UDMR Kelemen Hunor,

Domnilor senatori independenţi,

La finele săptămânii trecute, duminică seară, preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, a făcut un apel către membrii Camerelor Parlamentului fără precedent în istoria democratică a României. În mod deopotrivă imoral și neconstituțional, președintele Tăriceanu le-a cerut senatorilor și deputaților să ignore orice solicitare a instituțiilor statului care vizează lupta anticorupție. Demersul domnului Tăriceanu este imoral pentru vine din partea unui inculpat trimis în judecată și neconstituțional pentru că încalcă, cerând colegilor un anumit tip de compartament parlamentar, principiul mandatului reprezentativ consfințit prin Articolul 69 din legea fundamentală.

Doamnă și domnilor președinți, atitudinea președintelui Senatului aduce grave prejudicii de imagine instituției parlamentare pe care partidele în fruntea cărora vă aflați o compun. Ca lider al Camerei superioare a Senatului, domnul Tăriceanu angajează răspunderea acestei instituții cu fiecare gest al său, iar dacă demersurile sale încurajează sau protejează corupția, atunci întreg Parlamentul e privit ca un scut împotriva corupților.

Doamnă și domnilor președinți, nu îi permiteți domnului Tăriceanu să transforme Parlamentul, așa cum a procedat cu partidul pe care îl conduce, în principalul inamic al Justiției. Ca lideri ai formațiunilor parlamentare, aveți datoria morală față de cea mai democratică instituție a statului român, să propuneți instanțelor interne ale partidelor dumneavoastră discutarea oportunității revocării domnului Tăriceanu din demnitatea de președinte al Senatului.

Miercuri, 19 octombrie, voi face o declaraţie politică prin care mă voi adresa colegilor senatori, rugându-i pe cei care nu au dosare penale, dar au conștiința împăcată, să susțină demersurile de înlocuire a domnului Tăriceanu din cea de-a doua funcție în stat.

Luni, 24 octombrie, voi cere eu însumi, de la tribuna Senatului, inițierea procedurii de revocare a Președintelui Camerei superioare.

Doamnă președinte Gorghiu, ca lider al formațiunii declarat anti-corupție, vă cer să sprijiniți prin toți senatorii Partidului Național Liberal revocarea domnului Călin Popescu Tăriceanu, un adversar declarat al Justiției, din funcția pe care o deține. Lupta împotriva corupților și a protectorilor lor trebuie să continue, iar jumătățile de măsură nu-și au rostul. În fața unui atac susținut la adresa instituțiilor statului, Partidul Național Liberal nu poate rămâne impasibil.

Domnule președinte Liviu Dragnea, funcţia de președinte al Senatului vă aparține, Partidul Social Democrat având majoritate în Camera superioară, după cum bine știți, iar social-democrații sunt cei care i-au cedat-o domnului Tăriceanu. Vă revine astfel datoria de conștiință de a nu asista pasiv la ruinarea imaginii Parlamentului din cauza acțiunilor unui singur politician, aflat în război total și personal cu Justiția. În aceste momente, domnule președinte Dragnea, lipsa de reacție înseamnă complicitate tacită. Arătați electoratului dumneavoastră de bună credință că domnul Călin Popescu Tăriceanu este singur în vendeta sa față de DNA.

Domnul Kelemen Hunor, chiar și adversarii UDMR au recunoscut întotdeauna că formațiunea pe care o conduceți a trimis în Parlamentul României, încă de la începuturile democrației postdecembriste, oameni politici profesioniști, fini cunoscători ai legislației și principiilor statului de drept. În aceste condiții, sunt convins că nu veți accepta ca Legislativul din care faceți parte încă din 1990 să fie ponegrit de acțiunile individuale ale unui dușman al statului de drept. Comunitatea pe care o reprezentați în Parlament are nevoie de gestul dumneavoastră de susținere față de valorile democratice în care credem cu toții.

Domnilor senatori independenţi, chiar şi în afara unui grup sau partid politic, reprezentaţi în egală măsură cetăţenii români în Parlament. Votul dumneavoastră este la fel de important în demersul recuperării prestanţei Legislativului, motiv pentru care vă invit să susțineți revocarea domnului Tăriceanu pentru a proba în fața opiniei publice că Parlamentul nu a devenit, în ansamblul său, un partener al corupților.

În speranța că privim din același unghi viitorul Parlamentului României, doamnă și domnilor președinți, vă rog să dați curs propunerii mele de a discuta în interiorul partidelor dumnevoastră oportunitatea revocării din funcția de președinte al Senatului a domnului Călin Popescu Tăriceanu, făcând astfel primul pas spre reclădirea încrederii românilor în Legislativ.” – senator Vasile Nistor, co-preşedinte executiv ALDE  .PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.