Acasă Economie Presa: Gazprom și Comisia Europeană încearcă o mediere

Presa: Gazprom și Comisia Europeană încearcă o mediere

DISTRIBUIȚI

Gazoduct146960 – 17102016 – Gazprom și Comisia Europeană intenționează să pună la punct, în săptămânile următoare, termenii unei înțelegeri care va modifica modul în care Gazprom își derulează afacerile, anunță Agerpres, care cittează Wall Street Journal.

Astfel, directorii Gazprom, oficiali din Guvernul rus și din Comisia Europeană ar urma să definitiveze ultimele detalii ale unei înțelegeri amiabile la o reuniune la nivel înalt care va avea loc la finele acestei luni.

Această înțelegere ar permite Gazprom să evite plata unor amenzi de mai multe miliarde de dolari, în schimbul modificării modului în care își derulează afacerile.

În august 2012, Comisia Europeană a început o investigație asupra presupusei încălcări de către Gazprom a legislatiei antitrust. Executivul comunitar bănuiește că grupul rus afectează concurența pe piețele din Europa Centrala și de Est (Ungaria, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia și Slovacia), în condițiile în care termenii contractelor sunt restrictivi și împiedică statele din CEE să re-exporte gaze în alte țări. În plus, concernul rus este acuzat că în contractele sale leagă pretul gazelor de evoluția prețului petrolului.

Potrivit WSJ, în conformitate cu înțelegerea convenită cu CE, Gazprom va fi nevoit să nu mai lege prețul gazelor naturale de cel al petrolului. Chiar dacă prețul petrolului a scăzut în ultimii ani, ceea ce a dus la diminuarea veniturilor realizate de Gazprom din exporturile de gaze naturale, el ar putea crește în viitor, ceea ce ar majora costurile pentru clienții Gazprom.

În schimb, unele aspecte ale înțelegerii nu au fost încă stabilite. De exemplu, Comisia Europeană ar fi dispusă să permită Gazprom să ceară prețuri diferite de la clienții săi, dacă aceștia vor să re-exporte gazele sale spre alte țări decât cele convenite inițial în contract. Deocamdată CE și Gazprom negociază cum să fie calculate aceste prețuri.

În plus, chiar dacă se va ajunge la un acord între CE și Gazprom, acesta va trebui prezentat și celorlalte state afectate de acest dosar, ceea ce ar putea dura câteva săptămâni.

De la ce a plecat conflictul între Gazprom și Bruxelles

În aprilie anul trecut, Comisia Europeană acuza Gazprom că ar abuza de poziția dominantă pe care o deține pe piețele din Europa Centrală și de Est, în urma unei investigații inițiate în 2012. Comisia a înaintat atunci companiei ruse Gazprom o „declarație de obiecții„, prin care arată că producătorul încalcă regulile antitrust ale pieții gazelor naturale în opt țări – Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

Comisia consideră că Gazprom a implementat o politică „nedreaptă” de prețuri în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, prin impunerea unor tarife către intermediari care depășesc costurile companiei din Rusia sau indicii luați în considerare pentru calcularea prețurilor.

De cealalta parte, Gazprom a calificat drept „nefondate” acuzațiile de abuz de poziție dominantă formulate oficial de Comisia Europeană, dând asigurări că a respectat strict reglementarile în vigoare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, preciza, la rândul său, că speră într-un „compromis” între Gazprom și Bruxelles, precizând totuși că statul rus este gata „să apere interesele” companiei al cărei acționar principal este.

Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale în țările din Europa Centrala și de Est avute în vedere în investigația CE în august 2012, compania rusă deținând o cotă de peste 50% pe aceste piețe.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.