Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Revizuirea politicii agricole comune prin regulamentul Omnibus

Bruxelles: Revizuirea politicii agricole comune prin regulamentul Omnibus

DISTRIBUIȚI

agricultura147330 – 04112016   La nivel european, a avut loc o serie de dezbateri esențiale asupra propunerilor pe Regulamentul Omnibus. Schimbările vin ca parte a angajamentului pe care și l-a asumat domnul Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare, și care vizează reformarea și simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC 2014-2020) prin modificări tehnice și operaționale la patru regulamente din PAC. Acestea sunt Regulamentul privind Dezvoltarea Rurală, Organizarea Pieței Comune, Plăți directe și Regulamentul Orizontal.

În cadrul recentei ședințe a comisiei parlamentare pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (COMAGRI) la Parlamentul European, deputații europeni au discutat cu Phil Hogan pachetul de modificări propuse prin Omnibus. Aceasta conține aproximativ 200 de propuneri de revizuire. Printre acestea se numără: introducerea unor măsuri pentru creșterea accesului fermierilor la fonduri europene, cu un accent sporit asupra tinerilor fermieri și posibilității lor de a accesa fonduri europene, eliminarea birocrației asociate accesului la credite și fonduri europene destinate agricultorilor, redefinirea conceptelor de „fermier activ” și „tânăr fermier”, sprijinirea organizațiilor de producători din statele membre, o reducere cu 25% a normelor financiare, etc.

Dar propunerea Omnibus a stârnit și critici vehemente atât în Parlament, cât și în rândul miniștrilor pentru Agricultură din statele membre. Propunerea lui Hogan a fost caracterizată de deputați drept un fait accompli servit Parlamentului, care nu a avut niciun cuvânt de spus în redactarea inițială a propunerii.

În calitate de membru activ în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și a Libertății, consideră că în timp ce o serie de măsuri țin strict de domeniul tehnic, există și un număr important de reglementări care ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra simplificării PAC. Laurențiu Rebega a făcut o radiografie a celor mai importante schimbări incluse recent de către Comisia Europeană pentru Regulamentul Omnibus, subliniind atât plusurile cât și minusurile acestei propuneri:

”Ca membru al Comisiei pentru agricultură, de la Parlamentul European, salut amendamentele propuse, ca parte a revizuirii intermediare a Cadrului financiar multianual (MFF), pentru cele 4 puncte de bază din regulamentul Omnibus, care vizează simplificarea regulilor pentru fermieri și administrațiile naționale, și solicit o mai mare implicare a reprezentanților în procesul de decizie. Agricultorii au nevoie de stabilitate, și apreciez că toate modificările care urmează să fie incluse în viitoarea reformă, trebuie temeinic analizate. Este de datoria noastră să ne asigurăm că scopul de a micșora sarcinile autorităților naționale și de a face viața mai ușoară pentru agricultori va fi pe deplin îndeplinit. Orice schimbare trebuie să răspundă necesității de a oferi mijloace mai bune de sprijinire a agricultorilor în perioade de criză survenite pe piață și să fie adaptate recentelor experiențe pe care o serie de sectoare le-au traversat în perioade dificile. Propunerile sunt menite să elimine o serie de blocaje cheie, cu precădere din sectorul agricol. O modificare semnificativă vizează introducerea unor norme mai simple pentru accesarea creditelor și a altor instrumente financiare. Înlesnirea accesului tinerilor agricultori la linia de creditare este un plus alături de o mai bună direcționare a banilor publici și o reală competitivitate a sectorului agricol.

Cât despre obiecțiile aduse, consider că toate propunerile trebuie să treacă de avizul experților grupurilor de lucru, atât din Parlament, cât și din Consiliu și de la Comisie, iar, în final, trebuie luat în considerare rezultatul codeciziei. Cred că sunt absolut necesare câteva clarificări tehnice atât în ceea ce privește redefinirea conceptelor de „tânăr fermier” și „fermier activ” pe care au făcut-o funcționarii europeni – specialiști în probleme bugetare și nu agricole, cât și cu privire la vârsta tânărului fermier și managementul riscului, la anumite prevederi și condiționări ale Articolului 267 al propunerii OMNIBUS – dezvoltare rurală, care ar putea limita impactul sprijinului acestui instrument financiar. Remarc ca fiind de bun augur modificarea legislației privind implementarea instrumentelor financiare (art. 45). Susțin de asemenea creșterea cu 20% a ratei de sprijin pentru cooperativele care vor să facă investiții în procesare, încurajând astfel asocierea și, implicit, realizarea de investiții colective în interesul membrilor. Indiferent de sectorul vizat, consider ca deosebit de importantă posibilitatea rambursării sprijinului de la UE astfel încât politica UE să asigure condiții de echitate”. – cabinet europarlamentar Laurențiu Rebega. . PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.