Acasă Politic București: A început bătălia oficială pentru Parlamentul 2016-2020

București: A început bătălia oficială pentru Parlamentul 2016-2020

DISTRIBUIȚI

147459 – 11112016 – Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a început la 11 noiembrie, și se va încheia în data de 10 decembrie, la orele 7.00. În cursa electorală s-au înscris, potrivit Biroului Electoral Central, 4.251 de candidați pentru Camera Deputaților și 2.226 pentru Senat.

Numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie, este de 18.906.721, conform datelor furnizate în 8 noiembrie de Autoritatea Electorală Permanentă. Listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu trei zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.

Numărul total de alegători români cu domiciliul sau reședința în țară, valabil la data de 8 noiembrie, este de 18.297.431 și sunt 8.889 de cereri de vot prin corespondență ale cetățenilor români din străinătate.

În diaspora a început deja votul, deoarece cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate și care s-au înscris în Registrul electoral au primit buletinele de vot prin Poșta Română. Plicurile cu voturile prin corespondență se centralizează la Biroul Electoral de Circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Pentru organizarea alegerilor s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane de lei, iar fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli.

La alegerile legislative din 2016 se va vota din nou pe listă, după ce la 24 februarie 2015 Comisia de Cod Electoral a decis revenirea la votul pe listă și renunțarea la sistemul de vot uninominal folosit în ultimele două alegeri legislative. Această schimbare a fost susținută atât de PSD cât și de PNL. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea alegerilor parlamentare pe listă la 20 iunie 2015.Scrutinul parlamentar din 11 decembrie a fost pregătit, așadar, din 2015, nu mai puțin de patru legi electorale fiind adoptate în acest sens: legea partidelor politice, legea finanțării partidelor și a campaniilor, legea alegerilor parlamentare și legea votului prin corespondență. După două legislaturi în care deputații și senatorii au fost aleși uninominal, acum se revine la votul pe liste de partid ceea ce va conduce și la reducerea numărului de parlamentari. Normele de reprezentare prevăd ca un deputat să reprezinte 73.000 de locuitori, iar un senator va fi ales pentru 168.000 de locuitori. Asta va duce la alegerea a 466 de parlamentari, cu 166 mai mulți decât ceea ce au exprimat românii, prin vot, la referendumul organizat în anul 2009 când au optat pentru 300 de parlamentari.

În legislatura 2016 – 2020 Parlamentul României va avea 308 de deputați, 134 de senatori, 18 parlamentari din partea minorităților și 6 parlamentari care vor reprezenta diaspora.

Pragul electoral de 5% a rămas neschimbat, iar pentru alianțe se mai adaugă 3% pentru al doilea partid intrat în alianță și câte un procent pentru următoarele, fără a se putea depași 10%. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară și este calculat astfel: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale (n.r. județe) pentru toți competitorii electorali, și b) în cazul alianțelor politice și alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă, pentru al doilea membru al alianței 3% din voturile valabil exprimate pe țară și, pentru fiecare membru al alianței, începând cu al treilea, câte un procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripțiile electorale, fără a se putea depăși 10% din aceste voturi. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.