Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Adrian Vasilescu atenționează din nou: Creștem sănătos?

București: Adrian Vasilescu atenționează din nou: Creștem sănătos?

DISTRIBUIȚI

adrian_vasilescu147709 – 25112016­ –  Pentru a avea o creştere sănătoasă e nevoie de o strânsă colaborare între mediul privat şi stat. Multe sectoare vitale au nevoie urgentă de soluţii şi proiecte, dar acestea trebuie făcute cu o viziune clară, parte a unei strategii de ţară bine definită.

Acesta este pe scurt concluzia evenimentului ”Dezvoltarea României: parteneriatul dintre stat şi antreprenori, o soluţie pentru o creştere sănătoasă”, organizat recent la ”Le Chateau”, de revista Capital.

Economia României creşte, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne bucurăm peste măsură. Important este cât de sănătos se dovedeşte acest proces. Iar, dacă nu este sustenabil, ar fi indicat să fie temperat de către autorităţi. Pe de altă parte, tot ceea ce înseamnă creştere care este generată sau generează o dezvoltare reală a ţării, trebuie susţinut cu toată forţa. Oamenii de afaceri au susţinut tot timpul această idee, iar, mai nou, câţiva guvernanţi li s-au alăturat. Bineînţeles, parteneriatul dintre stat şi mediul de business ar fi trebuit să fie ceva normal. Nu de alta, dar acesta are darul de a genera prosperitate.

Pentru a ajunge însă la o dezvoltare durabilă, ar trebui mai întâi stabilit conceputul de dezvoltare structurală, consideră Adrian Vasilescu, consilier al gu­vernatorului BNR. Potrivit acestuia, cele patru structuri care formează PIB-ul (agricultura, industria, construcţiile şi sectorul serviciilor – n.r.) ”trebuie să fie gândite altfel, rezolvate altfel“. El a dat ca exemplu un clasament publicat în 1913, an în care România de atunci era doar o fâşie între Munţii Carpaţi şi Dunăre, fără Bucovina, fără Ardeal, fără Banat.

”Cei care au făcut atunci analiza au luat 19 ţări din Europa care contau din punct de vedere economic. România era printre ele şi ocupa locul 11 cu 0,80% pondere în PIB-ul mondial”, spune Adrian Vasilescu. Acum, România reprezintă doar 0,30% din PIB-ul mondial, iar locul în statele europene este mult mai îndepărtat. ”Suntem a 7-a ţară din punctul de vedere al populaţiei din Uniunea Europeană, din 28 de ţări. Suntem a 17-a ţară din punctul de vedere al PIB-ului nominal şi suntem a 27 în ceea ce priveşte puterea de cumpărare. 17 şi 27 nu ne onorează oricât am vrea noi să găsim alte formule ca să vedem ce se întâmplă cu ţara noastră în Europa noastră”, a mai spus el. ”Trebuie schimbat PIB-ul. Auzim des că PIB-ul nostru aleargă foarte repede şi ne va asigura la anul salarii mai bune. Nu are cum. Cei care fac această afirmaţie nu ştiu ce înseamnă PIB. PIB-ul este o realitate economică care se produce şi se consumă concomitent”, a mai spus Adrian Vasilescu. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.