Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: O cădere suspectă a afectat serverele principale ale ASF

București: O cădere suspectă a afectat serverele principale ale ASF

DISTRIBUIȚI

asf147349 – 04112016  Date importante ale Autorității de Supraveghere Financiară au dispărut fără urmă din sistemul informatic intern pe 28 octombrie. Incidentul vine într-un moment crucial, iar printre actele rătăcite s-ar număra dovezi care incriminează conducerea ASF, în frunte cu Mișu Negrițoiu, scrie www.Romanialibera.ro.

Parlamentul a demarat procedura pentru demiterea lui Mișu Negrițoiu de la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pe 31 octombrie. Dar, cu câteva zile înainte de această decizie care era anticipată, la ASF a picat, întâmplător sau nu, tot sistemul informatic intern. Mai exact, serverele nu au funcționat în zilele de 26 și 27 octombrie. După ce a fost remediată problema, s-a constatat, pe 28 octombrie, că ar fi dispărut toate informațiile prețioase aflate pe acel dispozitiv.

Situația este încă incertă, o comisie de anchetă fiind înființată miercuri, pentru a o investiga. O parte dintre sursele consultate de ”România liberă“ au precizat că ”singura evidență a acestor acte dispărute este un fișier de tip .xls realizat de un IT-ist din cadrul ASF. Ce treabă avea acest băiat de la IT să țină evidența documentelor? Prin această evidență cred că se încearcă să se acopere urmele unor acte dispărute care incriminează conducerea ASF.

Este vorba despre mai multe documente controversate legate de piața asigurărilor din România“. Alte surse din preajma comisiei de anchetă au afirmat că s-au pierdut mii de numere de înregistrare alocate dosarelor de la ASF, solicitărilor externe, petițiilor și altor documente.

Suspiciunile cu privire la acest incident sunt amplificate de faptul că nu a fost afectat doar serve­rul principal, ci și cele trei sisteme de rezervă, situație foarte rar întâlnită în practica de profil. ”Salvarea de documente pe server se făcea întotdeauna vinerea, când nu se lucra cu publicul. Serverul a crăpat exact în zilele de miercuri și joi, pentru a nu putea fi salvate toate aceste documente”, a mai precizat, sub anonimat, o sursă a ”României libere”.

Informațiile privind incidentul informatic controversat au fost confirmate de persoane din conducerea ASF, dar și din mediul parlamentar. Un important parlamentar cunoscător al sistemului informatic din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară a precizat, sub anonimat, că această informație i-a ajuns la urechi de câteva zile. ”Oficial, nu vă pot confirma, dar cu siguranță, ce coincidență, serverele ASF au cedat acum o săptămână, conform informațiilor pe care le am din interior. Nu instituția parlamentară trebuie să verifice asta, dar alte instituții ale statului ar trebui să ancheteze acest caz”, a declarat parlamentarul pentru ”România liberă”.

Unul dintre membrii conducerii Autorității a arătat, de asemenea, că informația referitoare la pierderea datelor din sistemul informatic este reală. “Dar problema nu e la mine în «bătătură», sunt alții din conducere care au această ­responsabilitate”, a declarat membrul conducerii ASF.

Bazele de date ale ASF pot fi refăcute, întrucât există și în formă fizică, pe hârtie, însă prin dispariția numerelor de înregistrare va fi nevoie de o muncă de câteva săptămâni pentru a repune în ordine informațiile. Asta într-un moment în care Parlamentul a demarat procedurile de demitere a președintelui Mișu Negrițoiu.  PROMPT MEDIA

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.