Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Până la 21 noiembrie prefecturile trebuie să publice contractele de deszăpezire

București: Până la 21 noiembrie prefecturile trebuie să publice contractele de deszăpezire

DISTRIBUIȚI

Dragos-Tudorache147567 – 18112016 – Ministrul de Interne, Ioan-Dragoș Tudorache, a cerut prefecților și șefilor structurilor MAI să se asigure că la nivelul fiecărui județ au fost luate toate măsurile pentru a putea interveni rapid în sprijinul populației în situațiile de urgență provocate de fenomenele meteo specifice sezonului rece.

La nivelul MAI au fost organizate deja două ședințe de lucru cu prefecții și șefii structurilor teritoriale ale ministerului, în cadrul cărora ministrul a cerut intensificarea demersurilor pentru pregătirea acțiunilor și măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor fenomenelor meteo periculoase.

”Am toată încrederea că forțele MAI vor interveni corespunzător, dar mă aștept la o responsabilitate egală și din partea autorităților locale și al CNAIR. Am constatat că există întârzieri la nivelul autorităților locale în încheierea contractelor de deszăpezire și că au existat situații când responsabilii de întreținerea drumurilor nu și-au făcut datoria”, a subliniat ministrul Dragoș Tudorache.

MAI a cerut prefecților ca până la data de 21 noiembrie a.c. să dispună măsurile necesare pentru a asigura publicarea contractelor de deszăpezire pe site-urile oficiale ale instituțiilor prefectului.

Poliția Română a realizat o analiză a situației contractelor încheiate până la acest moment la nivel național. Astfel, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încheiat 8 contracte, dintr-un necesar de 11, pentru execuția lucrărilor de întreținere pe timpul iernii a autostrăzilor, celelalte 3 contracte fiind în diverse stadii.

Referitor la drumurile naționale, au fost încheiate contracte de deszăpezire în 27 județe, iar pentru celelalte județe (AR, CT, CL, DB, GL, GR, GJ, HR, IF, MS, PH, SB, VS și VL) procedurile de contractare sunt în diverse stadii.

La nivelul drumurilor județene, activitatea s-a finalizat în 34 de județe și în municipiul București. În două județe (MH și NT) sunt contracte valabile până la data de 31.12.2016 (începând cu data de 01.01.2017 contractele sunt în procedură de achiziție), alte două județe (GR și MS) au contracte încheiate pentru o parte din teritoriu (pentrud iferență sunt în curs de atribuire), un județ (CT) asigură în regie proprie, iar două județe (AG și PH) nu au încheiate contracte (procedurile de achiziție sunt în diverse stadii).

În ceea ce privește materialele antiderapante, s-au constituit următoarele stocuri: 142.244,98 tone sare, 4.880,16 tone clorură de calciu, 300.620,71 tone nisip și 486,5 tone de alte produse ecologice. De asemenea, sunt pregătite să intervină 13.704 utilaje.

MAI a transmis rezultatele analizei întocmite de Poliția Română Ministerului Transporturilor și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru a cere administratorilor drumurilor accelerarea finalizării contractelor și intervenția optimă pe rețeaua de drumuri pe timpul iernii.

Administratorii de drum, amendați

Ministrul a solicitat, totodată, structurilor din subordine să intensifice acțiunile de verificare și control pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo specifice iernii.

De la începutul lunii noiembrie până în prezent, polițiștii au aplicat peste 20 de sancțiuni contravenționale administratorilor unor segmente de drum din București, Ilfov,  Alba, Cluj, Mureș și Suceava, în valoare de aproximativ 50.000 de lei, pentru neluarea măsurilor necesare întreținerii drumurilor pe timp de iarnă. Totodată, polițiștii au aplicat aproximativ 2.600 de amenzi pentru lipsa anvelopelor de iarnă, lipsa materialelor antiderapante și pentru alte abateri ale conducătorilor auto.

La sfârșitul săptămânii trecute, pe perioada emiterii avertizărilor de fenomene meteo periculoase, 2.700 de polițiști au acționat la nivel național pentru prevenirea incidentelor rutiere.

Centrul Infotrafic al Poliției Române transmite zilnic informări cu privire la fenomenele de ninsoare, ceață sau polei, pentru prevenirea evenimentelor rutiere. Pe timp de ceață, poliția avertizează administratorul drumului de pericolul existent și echipajele poliției rutiere patrulează pe autostrăzi cu semnalele luminoase în funcțiune pentru a-i avertiza pe conducătorii auto.

Pentru prevenirea accidentelor, recomandăm conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să adapteze viteza de deplasare la condițiile de drum, să nu se angajeze în depășiri riscante, să păstreze distanța de siguranță față de celelalte autovehicule și să folosească în mod corespunzător luminile de întâlnire și de ceață.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.