Acasă Politic București: Senatorul PRU Marius Isăilă – 5 ani și patru luni închisoare...

București: Senatorul PRU Marius Isăilă – 5 ani și patru luni închisoare cu executare

DISTRIBUIȚI

147439 – 10112016  –  Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat, definitiv, pe senatorul PRU Marius Isăilă la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare.

Minuta instanței:

2197/1/2016 – I. Admite apelul formulat de Ministerul Public-– Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei nr. 309 din 11 aprilie 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 2803/1/2014. Desfiinţează, în parte, hotărârea atacată, numai în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Isăilă Marius Ovidiu şi, rejudecând: Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară de 2 ani a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, b şi g Cod penal aplicate inculpatului Isăilă Marius Ovidiu în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Isăilă Marius Ovidiu pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, prevăzută de art.291 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal şi art. 5 Cod penal (2 acte materiale din anul 2012), de la 3 ani închisoare la 4 ani închisoare. Menţine pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, b şi g Cod penal pe durata de 2 ani. Menţine pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art.291 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.7 alin.1 lit.a) din Legea nr.78/2000 (actul material din martie 2014) condamnă pe inculpatul Isăilă Marius Ovidiu la pedeapsa de 3 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, b şi g Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art.65 alin.1 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, b şi g Cod penal. În baza art.39 alin.1 lit. b şi art.45 alin.3 lit. a din Codul penal, contopeşte pedepsele principale de 4 ani închisoare, 3 ani închisoare şi 1 an închisoare şi pedepsele complementare a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, b şi g Cod penal şi dispune ca inculpatul Isăilă Marius Ovidiu să execute pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1 an şi 4 luni închisoare, în final, inculpatul urmând să execute pedeapsa de 5 ani şi 4 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, b şi g Cod penal pe o durată de 2 ani. În baza art.65 alin.1 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit. a, b şi g Cod penal. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate.

  1. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul Isăilă Marius Ovidiu împotriva sentinţei nr. 309 din 11 aprilie 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 2803/1/2014. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă apelantul intimat inculpat Isăilă Marius Ovidiu la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Sumele de câte 90 lei, reprezentând onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi pentru apelantul intimat inculpat Isăilă Marius Ovidiu şi intimatul inculpat Ene Cristian Ştefan, se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10 noiembrie 2016”.

Marius Ovidiu Isăilă a fost trimis în judecată în iulie 2014, fiind acuzat de trei infracțiuni de trafic de influență, două în formă continuată și una în formă simplă, și o infracțiune de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de acesta a fost trimis în judecată și consilierul parlamentar Cristian Ștefan Ene, pentru trei infracțiuni de trafic de influență, două în formă continuată și una în formă simplă.

Potrivit DNA, în prima parte a anului 2012, Marius Ovidiu Isăilă, la acel moment șef serviciu în Ministerul Finanțelor Publice, și Cristian Ștefan Ene, în înțelegere cu inculpatul Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către ANAF la firma unui denunțător care le-a solicitat ajutorul în acest sens.

”’După ce Isăilă Marius Ovidiu și Ene Cristian Ștefan i-au pretins inculpatului Cristescu Cătălin suma de 200.000 euro, susținând că vor realiza intervențiile pe lângă funcționarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunțător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranșe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină lui Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remiși mai departe celorlalți doi inculpați. După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, Cristescu Cătălin le-a transmis celorlalți doi inculpați nemulțumirea și îngrijorarea denunțătorului. Aceștia au pretins o nouă sumă – 150.000 euro, plătibili în mai multe tranșe, pretinzând că este vorba de un nou control’”, se arată în rechizitoriu.

În august 2013, Marius Ovidiu Isăilă și Cristian Ene i-au pretins lui Cătălin Cristescu suma de 20.000 euro pentru a interveni pe lângă diferiți funcționari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcții de inspector în cadrul ANAF — Direcția Generală Antifraudă Fiscală, susțin procurorii.

În același scop, pentru a realiza intervenții pe lângă diferiți funcționari publici și decizionali din structurile de resort – în vederea favorizării aceluiași inculpat la concursul ce a avut loc la data de 29 martie 2014 pentru ocuparea unor funcții în cadrul ANAF, Direcția Generală Antifraudă Fiscală – Isăilă, prin intermediul lui Ene, i-a pretins o nouă sumă, în cuantum tot de 20.000 euro.

După remiterea celor 20.000 de euro de către Cristescu, Isăilă, pentru a ascunde primirea banilor, a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut între ceilalți doi inculpați, precizează DNA.

Conform DNA, în cursul anului 2013, Isăilă și Ene au promis unui om de afaceri realizarea de intervenții pe lângă funcționari din cadrul Primăriei sector 3 și la alte entități juridice, pentru ca societatea acestuia să obțină încheierea unor contracte de lucrări. ”’Folosul celor doi inculpați, urmare a acestor ‘intervenții’, a constat în nerestituirea unui împrumut, în sumă de 25.000 euro, pe care inculpatul Isăilă Marius Ovidiu îl contractase de la omul de afaceri, parte din suma de bani împrumutată fiind folosită de inculpatul Ene Cristian Ștefan”, precizează sursa citată. În timpul anchetei, Cătălin Cristescu și-a recunoscut vinovăția și a fost de acord cu propunerea procurorilor de a primi o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare. –  PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.