Acasă Cultura/Media Germania: Seară literară dedicată poemelor din spațiul concentraționar

Germania: Seară literară dedicată poemelor din spațiul concentraționar

DISTRIBUIȚI

backless bridesmaid dresses147648 – 23112016­  -ICR Berlin organizează la 23 noiembrie 2016, în spațiile proprii, în parteneriat cu Societatea Culturală Germano-Română din Berlin / Deutsch Rumänische Gesellschaft, o prezentare de carte și o seară literară consacrate poeziei și creațiilor lirice în condiții extreme, inspirate din spațiul concentraționar. Este vorba despre volumul ”Lagerlyrik” (”Lirica de lagăr”), apărut în anul 2015 la editura de limbă germană Schiller, din Sibiu.  Redactorii volumului sunt Günter Czernetzky, Renate Weber-Schlenther, Luzian Geier, Hans-Werner Schuster, Erwin-Josef Tigla. Volumul constituie o lucrare cu caracter memorialistic, editată la 70 de ani de la deportarea germanilor din Europa de Sud-Est în Uniunea Sovietică.

La manifestare vor lua cuvântul regizorul și redactorul de volum Günter Czernetzky, care va prezenta o serie de fotografii istorice reunite în volum, realizate în perioada 1945 – 1949 în lagărele sovietice de muncă, jurnalistul Hans-Werner Schuster, care va expune tematica deportării și împrejurările în care au luat naștere textele, imaginile și ilustrațiile volumului ”Lagerlyrik”, precum și fotograful Marc Schroeder, care va prezenta proiectul fotografic propriu, referitor la câțiva dintre ultimii supraviețuitori ai deportării.

Poezia inspirată din spațiul concentraționar reprezintă un segment deosebit deopotrivă în istoria, în viața spirituală și în literatura unui popor. Dacă o seamă de poeți români, care au trecut prin închisorile comuniste, și de creații lirice de mare valoare au devenit cunoscute unui public larg începând cu anii 90, nu același lucru s-a întâmplat cu creațiile lirice ale etnicilor germani originari din România, deportați la muncă silnică în URSS în anul 1945. O recuperare a acestui segment foarte puțin cunoscut și-o propune volumul ”Lagerlyrik”.

Fenomenul deportării la muncă silnică în URSS a etnicilor germani din România (între 70 și 80000 de persoane, bărbați cu vârsta între 17 și 45 de ani și femei între 18 și 30 de ani), a reprezentat o traumă majoră în viața respectivei comunități. Documente scoase la iveală din arhivele de la Moscova dovedesc, fără echivoc, faptul că responsabilitatea respectivei deportări cade exclusiv în sarcina autorităților sovietice, până la cel mai înalt nivel, decizia de deportare fiind semnată, pe 16 decembrie 1944, personal de către I.V.Stalin.  În volumul ”Lagerlyrik”, victimele sunt lăsate să ia cuvântul.

Günter Czernetzky (n. 1956 la Sighișoara), a studiat operatoria de film la IATC București. În 1978 a emigrat în Germania, unde a absolvit la Munchen studiile la Facultatea de Televiziune și Film. Din anii 80 lucrează ca regizor de teatru și film, producător, autor și îndrumător mediatic. Este cunoscut îndeosebi ca regizor de film documentar. Începând cu anii 90 s-a dedicat cu precădere temelor care țin de România și Transilvania. Prin filme precum „Wunden – Erzählungen aus Transsilvanien“ (Răni / Povestiri din Transilvania), „Stalingrad an der Donau – Rumänien 1944“ (Stalingrad la Dunăre, România 1944) und „Gefangen + Verurteilt – Spätheimkehrer erinnern sich“ (Capturat + condamnat – Foști prizonieri reveniți târziu în patrie își aduc aminte), a atras atenția asupra unor tematici sensibile. Pentru angajamentul său a obținut în anul 1997 Premiul Ernst Habermann. În 2006, Czernetzky a demarat proiectul ”Portete rurale transilvane”, ce tratează situația din prezent a satelor odinioară locuite majoritar de către sași transilvăneni. În prezent predă tehnica de înregistrare, montaj și documentare la Facultatea de Științe Spirituale a Universității Lucian Blaga din Sibiu, angajându-i pe studenți în proiectul ”Portrete ruale transilvane”.

Hans Werner Schuster – Absolvent al Gimnaziului Bruckenthal din Sibiu (1973), a studiat Germanistică și Istorie la Timișoara, ulterior Istorie Est- și Sud-est-europeană, Istoria Artei și Istorie Medievală la Munchen, unde a obținut titlul de Magister Artium în anul 1986. A absolvit un studiu academic de editor și librar, la Munchen, a fost colaborator științific al Institutului Ungar din Munchen, al Universității din Munchen și al Centrului Cultural Sud-Est_European. Din 1989 este redactor la revista sașilor transilvăneni din Germania ”Siebenbürgische Zeitung”, iar din 1994 este referent cultural federal al Asociației Sașilor Transilvăneni.

Marc Schröder este fotograf liber-profesionist, originar din Luxemburg, a cărui specializare este fotografia documentară. Una din temele sale predilecte o reprezintă portretele foștilor deportați. În ultimii ani, România a devenit a doua sa patrie, numeroase proiecte fotografice aflându-și inspirația aici. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.