Acasă Economie Mehedinți: Interesele financiare mai presus de toate

Mehedinți: Interesele financiare mai presus de toate

DISTRIBUIȚI

raan147714 – 28112016­ – Problema încălzirii în Drobeta Turnu-Severin a fost prezentă mult timp în atenția presei centrale și locale, după intrarea RAAN în faliment și închiderea  termocentralei de la Hălânga. Soluția găsită de primărie s-a dovedit păguboasă, pentru că firma care trebuia să construiască o nouă centrală nu a terminat investiţia, ba mai mult, a contestat şi licitaţia prin care primăria desemnase o altă firmă să asigure încălzirea oraşului. Disperați, la începutul lunii oamenii au protestat în stradă, încercând astfel să pună presiune pe autorități să conștientizeze gravitatea situației și să-și facă treaba.

Cum s-a ajuns în situația aceasta? Așa cum suntem obișnuiți, prin inconștiență și indolență.

Situaţia era previzibilă încă din 2013, când RAAN a intrat în insolvenţă și când autorităților trebuia să le fie clar că sistemul de termoficare la care este legat tot oraşul (29.000 apartamente în care stau peste 80.000 de locuitori, 5 spitale cu peste 1000 de paturi, 37 de şcoli şi grădiniţe unde învaţă peste 19.00 elevi, penitenciarul cu peste 1.000 de locuri, toate instituţiile publice – prefectură, primărie, consiliul judeţean, finanţe, etc.) nu va mai putea funcționa.

Nefiind ani electorali, nici autoritățile nu s-au grăbit să facă ceva. Primul studiu pentru găsirea unei noi soluții pentru încălzirea orașului a început abia prin 2015, cu scandal în Consiliul Local pentru că unii oficiali nemulțumiți că proiectul, inspirat după soluția păguboasă aplicată la Brașov care aproape că a desființat termoficarea (acum anchetată de DNA), riscă să facă mai mult rău.

Totodată la nivelul primăriei Drobeta Turnu Severin s-a înfiinţat Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET),  unde, potrivit unor surse locale, şi-au găsit un loc călduţ câteva zeci de protejaţi ai fostului primar Constantin Gherghe.

Se pare că scandalul din 2015 nu i-a responsabilizat pe cei care ar fi trebuit să se îngrijească de problemele orașului, pentru că primăria a concesionat contractul privind realizarea unei surse de producere a energiei termice în vederea alimentării cu căldură a sistemului centralizat de termoficare a municipiului Drobeta-Turnu Severin firmei Alfa Ground Solution (potrivit anunţului postat pe SEAP, valoarea contractului a fost de 13.781.285 euro și durata 20 de ani – practic, primăria se obligă să cumpere timp de 20 de ani agentul termic furnizat, la preţul stabilit de Nelu Iordache.).

La momentul respectiv, firma figura la Registrul Comerțului cu un capital social de 200 de lei, o cifră de afaceri mică și zero angajați.

Firma a aparţinut avocatei Oana Melinda Teohari (fostă Kutasi), care a vândut-o Anei  Maria Eremia şi lui Mădălin Stan, din anturajul celebrului Nelu Iordache.

Având în vedere inexistența angajaților și capitalul social ca al oricărui butic de la colțul blocului, ar fi interesant de văzut ce au completat reprezentanţii firmei în formulare, nu doar în privința numărului de angajați, că și al calificărilor, existența utilajelor, a instalaţiilor, echipamentelor tehnice necesare pentru îndeplinirea a contractului.

În ce priveşte bonitatea, aceasta s-a rezolvat printr-o scrisoare de susţinere din partea consorţiului italian Alveare Group Consorzio Stabile, pe care Alfa Ground Solution a depus-o la dosarul de ofertă. Pe internet, numele consorţiului este legat de activităţi de spălare de bani, în sprijinul unor companii din Rusia, Ucraina, Bielorusia, locuri cunoscute pentru sănătatea și siguranța mediului de afaceri.

Pentru problemele tehnice, Alfa Ground Solution a fost susţinută de francezii de la Eneria Sas, iar subcontractori Turbo Tech SRL Bucureşti şi Bio Garden Distribution SRL Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu, controlată tot de celebrul Nelu Iordache.

Dar cum încrengăturile politice sunt, pentru unii, mai importate decât orice grijă pentru banii statului, nici pentru mai-marii Severinului aceste detalii nu au contat, pentru că nimeni nu a fost curios să afle cine sunt cei pe mâna cărora va fi dată încălzirea orașului, Alfa Ground Solution fiind acceptată, contractul de concesiune pentru realizarea termocentralei fiind semnat în decembrie 2015. Aproape imediat s-a semnat şi un contract de vânzare cumpărare de energie termică, deşi firma nu deţinea licenţă în acest sens.

În luna ianuarie, reprezentanţii Alfa Ground Solution au preluat un teren de peste 25.000 metri pătraţi (cam cât un cartier rezidenţial) în Drobeta-Turnu Severin, pe care să se construiască termocentrala şi au făcut declaraţii. Surpriza abia acum vine: directorul tehnic al firmei este Veronica Bulf, fost director la ROMSTRADE, cercetată de procurorii DNA, iar consultantul tehnic este Gheorghe Dabela, fost director al RADET, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare, pentru că a luat mită de la o firmă germană.

După ce au preluat terenul, cei de la Alfa Ground Solutions au adus câteva utilaje cu care au plimbat pământul colo-colo, sub pretextul că igienizează locul, lucrările fiind în întârziere, în ciuda asigurărilor date de Răzvan Rizea, responsabilul Alpha Ground Solution în relaţia cu  mass media. Pentru cine nu știe, Rizea a fost mâna de fier cu care Nelu Iordache a condus BLUE AIR, de unde li s-a tras şi un dosar penal cu greutate, pentru o evaziune evaluată la peste 2 milioane euro.

Fostul şi actualul primar, mână în mână

Din când în când, edilii locali, părtaşi la această minciună, chemau presa, se fotografiau cu utilajele, spunând severinenilor să stea liniştiţi că pe şantier se lucrează. Termenele asumate de Alfa Ground Solutions au trecut, dar termocentrala nu s-a realizat, pentru că, în lipsa susţinerii financiare, totul a rămas al stadiul de promisiune. Nu s-a aprovizionat nici un fel de echipament, nu s-au angajat oamenii cheie care să coordoneze activitatea, nu există un proiect tehnic, iar autorizaţia de construcţie pentru realizarea termocentralei a fost obţinută abia în luna iulie a acestui an, în timp ce termenul iniţial de dare în folosinţă era luna august. Despre termocentrală, nimic. Mai mult, în complicitate cu primarul de atunci, Constantin Gherghe termenii contractului au început să fie schimbaţi, evident în favoarea firmei private.

Deşi potrivit caietului de sarcini, toate riscurile derulării investiţiei sunt preluate exclusiv de firma privată, în realitate lucrurile s-au desfăşurat exact pe dos, cu largul concurs al fostului primar, Constantin Gherghe. Acesta a acceptat modificarea termenilor în care a fost formulată oferta financiară, schimbarea fiind evident în favoarea Alfa Ground Solutions.

În şedinţa extraordinară din 12 mai 2016, la iniţiativa primarului Constantin Gherghe, Consiliul Local al municipiului Drobeta-Turnu Severin a aprobat o hotărâre privind emiterea unei „scrisori de confort” de către municipiul Drobeta-Turnu Severin în vederea susţinerii unui contract de împrumut pentru Alfa Ground Solutions. Sub pretextul unor lucrări impuse de mediu (respectiv înălţarea coşului), valoarea contractului a fost crescută cu circa opt milioane lei, dar a fost inclusă și o  clauză cel puţin ciudată: includerea în bugetul anual al primăriei a obligaţiilor financiare ale SPAET către Alfa Ground Solutions, indiferent de gradul de colectare al acestora de la consumatori. Practic, primăria îşi asumă nişte obligaţii financiare, în favoarea Alfa Ground Solutions, deşi acestea nu erau prevăzute în contractul iniţial, complicându-şi relaţia cu firma privată şi preluând, indirect, o parte a responsabilităţilor contractului

Proiectul de hotărâre a fost votat şi de fostul consilier local Marius Screciu, astăzi primar în funcție. În noua sa calitate, Screciu ar trebui să recitească atent variantele de contract – cel postat pe SEAP și cel semnat, poate va sesiza ceva diferenţe, cum ar fi, spre exemplu, eliminarea clauzelor prevăzute în documentaţia iniţială cu privire la obligativitatea obţinerii aprobării CL Drobeta-Turnu Severin pentru majorarea cu mai mult de 10% a tarifului energiei termice.

Pentru că iarna se apropia, iar  severinenii începeau să dea semne de neliniște, de la începutul toamnei au început să apară tot felul de comunicate, doar-doar oamenii vor sta liniștiți.

Între timp, capitalul social al firmei a crescut la 460 de lei, iar acționariatul a fost schimbat, probabil din cauza materialelor de presă legate de imaginea publică a patroanei. Așa au ajuns acționari Ana Maria Eremia şi Mădălin Marian Stan (din Adunații Copăceni (Giurgiu), unde își au baza afacerile lui Nelu Iordache). Nici fostul primar Constantin Gherghe pare că nu vrea să mai aibă vreo legătură cu această afacere.

Deoarece nu a plătit contribuţiile pentru asigurări sociale şi impozitul de venit Administraţia Finanţelor Publice Bucureşti solicitat blocarea contului Alfa Ground Solutions. Suma de plată nu era mare, câteva mii lei, dar Nelu Iordache s-a făcut că plouă, astfel că ridicarea popririi a fost o problemă.

Factorii locali, inclusiv primarul Marius Screciu au ştiut acest lucru, dar nu au făcut nimic. Problema s-a rezolvat parţial, după ce Alfa Ground a contractat un împrumut de la Banca Transilvania, ceea ce arată că susţinerea financiară a consorţiului italian Alveare Group Consorzio Stabile a fost doar pe hârtie.

La jumătatea lunii, Euro Insol, lichidatorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, a anunțat reluarea furnizării agentului termic în Drobeta Turnu Severin. ”Împreună cu Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din cadrul Primăriei orașului Drobeta Turnu Severin și firma Elsaco azi am pornit un cazan de 105 tone abur tehnologic/oră (produs de Vulcan București în 1990, o altă companiei din portofoliul Euro Insol) care produce 35 Gcal, urmând ca în momentul în care va scădea temperatura sub -100C să pornim și al doilea cazan ajungând astfel la 80 Gcal. În acest mod, asigurăm livrarea apei calde și a căldurii pentru 120.000 locuitori ai orașului, instituții publice (școli, grădinițe, spitale, unități ale administrației publice locale), agenți economici„, declara av.dr. Remus Borza coordonatorul Euro Insol.

Totodată, Borza vorbea și despre contractul încheiat de Primăria orașului Drobeta Turnu Severin cu firma Alpha Ground Solutions privind furnizarea agentului termic, ”începând cu data de 17 februarie 2017 (sic!)”.

”Chiar dacă ar fi supraviețuit vreun severinean unei ierni care se anunță extrem de geroasă, am constatat că, în realitate, firma care a câștigat „licitația” este în imposibilitate de finalizare a investiției din lipsa finanțării. În aceste condiții, deși Euro Insol, nu avea o atare obligație, am demarat discuții cu reprezentanții Translectrica, ANRE, ANRSC pentru menținerea autorizațiilor și licențelor de producție și furnizare energie electrică și termică pentru RAAN.Totodată am convocat Adunarea Creditorilor pentru a aproba amânarea procesului de dezafectare și valorificare a instalațiilor și echipamentelor până în mai 2017”, mai spunea Borza.

Despre frig şi nepăsare

Poate dacă reprezentanții autorităților locale, începând de la primari – Constantin Gherghe şi Marius Screciu, fostul şi actualul primar, Andrei Stănişoară – subprefectul de Mehedinţi, senatorul Marius Bălu n-ar locui în vile racordate la gaze, ci asemeni oamenilor obișnuiți, situația i-ar fi stresat mai mult și frugul i-ar fi împins de la spate să caute soluții și să rezolve problema.

Soluţii ar fi, dar timp nu prea mai este. Bani pot fi obţinuţi şi direct de la guvern, dar şi din fonduri europene. Prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, se pot accesa fonduri nerambursabile pentru modernizarea infrastructurii de termoficare (Axa 7 referitoare la Creşterea eficienţei energetice), însă procesul este de durată, cel puţin 2 ani.  Au derulat un asemenea proiect cei din Oradea, deci se poate.  Mai ușor de accesat, în acest caz, par a fi  sunt fondurile puse la dispoziţie de guvern, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în cadrul programului Termoficarea 2006-2020. Anul acesta s-au alocat 56 de milioane lei, sumă deloc mică, deci există şi bani. Dar să scrii un proiect și să-ți asumi implementarea lui e mai greu decât să semnezi niște ordine de plată….Trebuie scris un proiect serios, cu termene concrete, cu obligații……  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.