Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Boştinaru: ”Israelul trebuie să respecte propriile sale angajamente în chestiunea coloniilor...

Strasbourg: Boştinaru: ”Israelul trebuie să respecte propriile sale angajamente în chestiunea coloniilor din Cisiordania”

DISTRIBUIȚI

Victor Boştinaru147682 – 24112016­ –  Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a subliniat că soluţia bazată pe cele două state, Israel şi Palestina, devine tot mai îndepărtată, în ciuda faptului că este singura soluţie pentru pace în regiune. Intervenţia eurodeputatului român a fost făcută în cea mai recentă dezbatere privind situaţia din Cisiordania din plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, în prezenţa Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini.

Victor Boştinaru: ”Anul viitor vom comemora 50 de ani de ocupare, iar pacea este în continuare complet absentă. De când am început, în urmă cu un an de zile, un dialog structurat fără succes cu Israelul, numărul demolărilor este în creştere şi noi colonii au fost decise.

Este foarte important să punem capăt acestor tendinţe, nu numai pentru că este vorba despre banii contribuabililor europeni, ci şi pentru că trebuie să punem capăt strămutării unor noi familii palestiniene care trăiesc în această regiune. Trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că ajutorul european este acordat celor care au nevoie de el. Nu există niciun dubiu asupra faptului că Israelul are obligaţia de a respecta legea internaţională în materie de ajutor umanitar şi de a pune capăt extinderii coloniilor în această regiune şi dincolo de ea. Israelul este partenerul nostru într-una din regiunile cele mai importante dar şi cea mai nesigură de pe planetă. Este unul dintre puţinii parteneri de încredere din Orientul Mijlociu zbuciumat. Dar, Israelul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru propriile sale acţiuni. Ca stat democratic şi suveran, Israelul trebuie să se asigure că respectă propriile sale angajamente şi principii democratice.”

Totodată, a mai adăugat eurodeputatul român: ”Ridicarea coloniilor, aşa cum sunt ele astăzi, a fost condamnată în mod aproape unanim de către comunitatea internaţională. Aceste colonii împart efectiv Cisiordania şi complică realizarea unui stat palestinian. Într-adevăr, dacă vom continua în acest fel, soluţia bazată pe două state va deveni tot mai îndepărtată, deşi este singura soluţie pentru o pace de durată între aceste două popoare. Iată de ce, principalul obiectiv al Uniunii Europene este să investească în continuare în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Mai mult decât atât, ambele părţi, atât israelienii, cât şi palestinienii, au responsabilitatea de a reactiva acest proces de pace în beneficiul propriilor săi cetăţeni. Este esenţial să nu lăsăm soluţia celor două state să se destrame! Sper ca noul leadership din Palestina va acţiona în mod egal pentru pace.” –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.